-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suomijos „Venecija“ – ką apie ją esate girdėję?

Bene seniausias Suomijos miestas, buvusi ilgametė šalies sostinė, esanti šalies pietvakariuose – Turku – iki šiol keliautojus stebina savo išskirtiniu kraštovaizdžiu. Jos pakrantėje iki pat Stokholmo driekiasi Alandų salynas, kurį sudaro net apie 6500 salų. Miesto traukos centru nuo seno yra tapusi Aura upė, apie kurią šiandien yra išsidėstę ne tik istoriniai miesto pastatai, bet ir šiuolaikiniai kultūros centrai, žymūs šalies restoranai ir barai.
Turku / Aura upės pakrantė
Turku / Aura upės pakrantė / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Suomija Viking Line

Rašytinuose istoriniuose šaltiniuose Turku buvo paminėtas dar XIII a. Iki XIX a. miestas buvo laikomas Suomijos sostine, ir tik vėliau, XIX a. carinės Rusijos okupacijos metu, sostinė buvo perkelta į Helsinkį.

Turku yra žymus ne tik kaip vienas seniausių, kultūriškai svarbių Suomijos centrų, bet kaip miestas, išgyvenęs vieną didžiausių gaisrų Šiaurės šalių istorijoje. XIX a. kilęs didysis Turku gaisras paglemžė net 75 proc. miesto. Užtruko ne vieną dešimtmetį, kol miestas ir vėl pakilo iš pelenų.

Išsaugotos nuo gaisro istorinės gatvės bei pastatai – vieni didžiausių miestelio pasididžiavimų, kuriais gali pasigrožėti ir dabarties turistas.

1. Turkų pilis / Turun linna

Tai yra vienas seniausių išlikusių miesto pastatų bei didžiausias statinys nuo vidurinių amžių. Turku pilis buvo pastatyta XIII a., jos architektūroje ryški švedų įtaka.

Užėjus į pilies vidų galima išvysti, kaip kilmingieji šio krašto gyventojai gyveno prieš kelis šimtmečius. Be to, čia turistams yra siūloma išskirtinė pramoga išmėginti senovinius kostiumus ir įsijausti į karalių vaidmenis.

Adresas: Linnankatu 80, Turku 20100

Vida Press nuotr./Turku pilis
Vida Press nuotr./Turku pilis

2. Turku meno muziejus / Turun taidemuseo

Turku yra laikomas vienu iš didžiųjų Suomijos meno centrų. Dideles ekspozicijas turintis Turkų meno muziejus siūlo susipažinti tiek su istoriniu suomių meno paveldu, tiek įvairiomis šiuolaikinio (konceptualaus) meno parodomis.

Adresas: Auragatan 26, Turku 20100,

Vida Press nuotr./Turku meno muziejus
Vida Press nuotr./Turku meno muziejus

3. Cosmic Comic Café

Kavinė, kurią pažodžiui į lietuvių kalbą būtų galima išversti kaip „Kosminė komiška kavinė“ – tikras Turku pasididžiavimas. Šiame bare galima paragauti daugiau nei 70 rūšių alaus ir per 25–ias rūšis sidro.

Tai – vieta, kur galite palydėti tiek šiltą vasaros dieną, tiek snieguotą žiemos popietę. Mediniai baldai bei šiaurietiškas interjero dekoras čia sukuria ypatingai jaukią aurą pasibūvimams su šaunia kompanija.

Adresas: Kauppiaskatu 4, 20100 Turku

Cosmic Comic Cafe / baro nuotr.
Cosmic Comic Cafe / baro nuotr.

4. Turku kadredra / Turun tuomiokirkko

Tiems, kas nori daugiau pažinti Šiaurės šalių architektūrą, Turku bažnyčia – viena tų vietų, kurią būtina apžiūrėti šiame mieste.

Pastatyta Aura upės pakrantėje, katedra šimtmečius buvo laikoma vienu įtakingiausių religinių simbolių šalyje. Iš pradžių bažnyčia buvo suręsta iš medžių, tačiau ilgainiui, miestą siaubiant gaisrams, sutvirtinta akmenimis.

Adresas: Tuomiokirkonkatu 1, 20500 Turku,

Vida Press nuotr./Turku kadredra
Vida Press nuotr./Turku kadredra

5. Luostarinmaki amatų muziejus / Luostarinmäen käsityöläismuseo

Tiems, kas domisi miesto istorija ir architektūra, tai – dar viena vieta, į kurią būtina užklysti. Šis muziejus nėra tradicinis, bet plyti atvirame lauke, ir jį sudaro 18 pastatų, pastatytų XVIII a. Tai viena tų retų ir autentiškų miesto erdvių, išgyvenusių didyjį Turkų gaisrą 1827 metais.

Adresas: Vartiovuorenkatu 2, 20101 Turku

Luostarinmaki amatų muziejus/ wikipedia nuotr.
Luostarinmaki amatų muziejus/ wikipedia nuotr.

6. Aboa Vetus & Ars Nova

Meno mylėtojams Aboa Vetus & Ars Nova yra ideali vieta, kurioje susijungia tradicinis ir modernus skandinavų metas. Čia galima išvysti tiek autentiškų istorinių miesto relikvijų, tiek ir modernizmo tapybos.

Adresas: Itainen Rantakatu 4-6, Turku 20700

Vida Press nuotr./Aboa Vetus & Ars Nova
Vida Press nuotr./Aboa Vetus & Ars Nova

7. „Flow“ parkas

Sakoma, jog tai yra viena nuotaikingiausių pramogų zonų mieste. Čia yra net 16 laipiojimo trasų ir daugiau nei 120 estafečių, kurias įveikti padės parko trenerių patirtis. Tai – puiki vieta praleisti laiką šeimoms su vaikais.

Adresas: Skanssinkatu 10, Turku

„Flow“ parkas/ parko nuotr.
„Flow“ parkas/ parko nuotr.

8. Forum Marinum Maritime centras

Jeigu nusprendėte aplankyti Turkų pilį, rekomenduojama aplankyti ir šalia esanti Forum Marinum Maritime centrą, kuriame galite išvysti daugybę senojo laivyno artefaktų bei laivų, naudotų pagal įvairią paskirtį jūrose.

Adresas: Linnankatu 72, Turku 20100

Vida Press nuotr./Forum Marinum Maritime centras
Vida Press nuotr./Forum Marinum Maritime centras

9. Restoranas „Viikinkiravintola Harald“

Tiems, kas domisi ne tik miesto istorija ir kultūra, bet ir kulinarinėmis krašto subtilybėmis, tai – vienas populiariausių Turkų restoranų, kuriame galite paragauti vietinių patiekalų bei, kaip teigia restorano motto, pasijusti tikru vikingu“!

Adresas: Aurakatu 3, 20100 Turku

Restoranas „Viikinkiravintola Harald“/ restorano nuotr.
Restoranas „Viikinkiravintola Harald“/ restorano nuotr.

10. Baidarės

Aktyvaus laisvalaikio šalininkams, o ypač tiems, kas mėgsta plaukioti baidarėmis, Turku archipelagas vasarmečiu – ideali vieta ne tik pasigrožėti Suomių jūros salynu, bet ir praleisti gaivią dieną gamtoje.

Net jei ir nesate anksčiau plaukę baidarėmis, čia rasite trenerius, kurie jums suteiks būtinus pirminius apmokymus.

123RF.com nuotr./Vasara
123RF.com nuotr./Vasara

Taip pat skaitykite: Kodėl verta rinktis keltą, vykstant į kaimynines Šiaurės šalis?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius