Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 12 18 /12:28

URM rekomendacijos: ką reikia žinoti vykstantiems į užsienį ir atvažiuojantiems į Lietuvą

Užsienio reikalų ministerija kreipiasi į žmones – šis laikotarpis reikalauja bendrų visų gyventojų pastangų ir susitelkimo, stengiantis suvaldyti COVID-19 plitimą, todėl visus ragina susilaikyti nuo nebūtinų kelionių tiek į užsienio valstybes, tiek į Lietuvą.
Kaune nusileido lėktuvas iš Bankoko
Kauno oro uoste. Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Dėl kelionių į užsienį:

Užsienio reikalų ministerija, atsižvelgdama į valstybių taikomus judėjimo ir sienų kirtimo suvaržymus, užsienio valstybėse taikomas ribojamąsias priemones bei Lietuvos teritorijoje paskelbtą nacionalinį karantiną, rekomenduoja įvertinti būtinybę vykti į užsienio valstybes.

Ji atkreipia dėmesį, kad dauguma šalių šventiniu laikotarpiu imasi griežtesnių ribojimų ne tik atvykstantiems, tačiau ir šalies viduje. Ribojami susitikimai, prekiaujama tik maisto ir būtinos reikmės prekėmis, maitinimo įstaigos tiekia maistą tik išsinešti, apribotas arba išvis draudžiamas judėjimas be būtinos priežasties. Daugiau informacijos apie ribojimus užsienio valstybėse galite rasti keliauk.urm.lt arba programėlėje „Keliauk Saugiai".

Dauguma šalių šventiniu laikotarpiu imasi griežtesnių ribojimų ne tik atvykstantiems, tačiau ir šalies viduje.

Šiuo metu esantiems užsienio valstybėse rekomenduojama imtis būtinų atsargumo priemonių, atidžiai sekti vietos institucijų skelbiamas rekomendacijas bei nurodymus ir jų laikytis.

Dėl kelionių į Lietuvą:

Visus, ketinančius atvykti į Lietuvą iki sausio 31 dienos, URM ragina susipažinti su nuo gruodžio 16 dieną įsigaliojusiais Vyriausybės priimtais judėjimo ir bendravimo ribojimais. Galiojančias taisykles ir sąlygas rasite čia.

Svarbiausią informaciją apie karantiną ir COVID-19 Lietuvoje galite rasti čia, o išsamius atsakymus į iškylančius klausimus rasite DUK | Korona STOP. Taip pat rekomenduojama prisijungti prie tarptautinės įspėjimų apie koronavirusą sistemos savo išmaniajame telefone ir įsidiegti programėlę Korona Stop LT.

Nors atvykimas į Lietuvą nėra draudžiamas, tačiau nuo gruodžio 16 d. ribojamas judėjimas tarp savivaldybių šalies viduje. Dėl judėjimo šalies viduje apribojimų rekomenduojame sekti informaciją Lietuvos policijos puslapyje arba kreipiantis informacijos numeriu 8 700 60000.

Svarbu! Šventėms iš užsienio grįžę gyventojai galės nuvykti į savo gyvenamąją vietą, tačiau šalies viduje keliauti negalės, šią savaitę įspėjo vidaus reikalų ministrė. „Asmenų, atvykusių iš užsienio, vykimas į tą vietą, kur jie gyvens savo vizito metu, būtent ir laikytinas vykimu į savo gyvenamosios vietos savivaldybę“, – tvirtino Agnė Bilotaitė.

„Jie grįžta į vietą ir neturėtų iš jos kur nors kitur važiuoti, susitikinėti, lankyti draugų ar kviestis pas save“, – pridūrė ji.

Kaip informavo Vidaus reikalų ministerija, atvykusiųjų gyvenamąja savivaldybe laikoma ta, kurioje yra deklaruota gyvenamoji vieta, turimas nekilnojamasis turtas, išnuomotos apgyvendinimo patalpos arba konkretus adresas konkrečioje savivaldybėje.

Ministerijos teigimu, iš šios savivaldybės atvykusiesiems išvykti yra draudžiama, o artimai bendrauti galima tik apsiribojant vienu namų ūkiu.

Taip pat svarbu atsižvelgti į atvykimo į Lietuvą savaitę galiojantį paveiktų šalių sąrašą, kuris kiekvieną pirmadienį yra skelbiamas Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos interneto puslapyje. Valstybės, iš kurių grįžus būtina izoliacija – interaktyviame žemėlapyje. Aktualią URM informaciją keliaujantiems rasite čia.

Informaciją apie būtinąsias procedūras grįžus iš užsienio rasite Nacionalinio visuomenės sveikatos centro svetainėje, o užsiregistruoti tyrimui dėl COVID-19 galite čia.

VIDEO: Vyriausybės ir ekspertų informacija apie COVID-19 suvaldymo priemones

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius