Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vaizdo įraše – kodėl dronai yra tokie pavojingi lėktuvams

Londono Gatviko oro uosto darbas buvo paralyžiuotas po to, kai jo teritorijoje buvo pastebėtos bepilotės skraidyklės. Kodėl mažyčiai dronai kelia tokį didelį pavojų lėktuvams?
Dronas rėžiasi į lėktuvą
Dronas rėžiasi į lėktuvą / Stop kadras

Atsakymą į šį klausimą yra pateikę Deitono universiteto (JAV) mokslininkai. Šiemet jie paskelbė vaizdo įrašą, kuriame parodoma, kiek žalos gali padaryti bepilotė skraidyklė, dideliu greičiu atsitrenkusi į lėktuvą. Laboratorijoje buvo išbandytas „Phantom“ dronas.

Po susidūrimo lėktuve liko žiojėjanti skylė. Pats dronas neatlaikė smūgio ir subyrėjo, tačiau padarė ir nemenkos žalos orlaivio korpusui. Dronas pasiekė sparno lonžeroną (skersinį konstrukcijos elementą) ir jį pažeidė. Visgi su tokiais pažeidimais lėktuvas galėtų nutūpti, tačiau remontas atsieitų brangiai.

VIDEO: Risk in the Sky?

Pasekmės galėtų būti žymiai pavojingesnės, jeigu dronas pataikytų ne į sparną, o patektų į variklį ar rėžtųsi į stiklą.

Nemenka problema yra ir tai, kad nėra visiškai aišku, kokią žalą lėktuvui galėtų padaryti dronai. Dabar orlaiviai yra tikrinami, kas nutiktų susidūrus su paukščiais ar stipria kruša. Tačiau kol kas nėra reikalavimų atlikti patikrinimus, kas įvyktų susidūrus su dronu.

Visgi paukščių ar ledo sukelti pažeidimai beveik niekada nebūna konstrukciniai, ir lėktuvas gali skristi toliau arba saugiai nusileisti. Metalinis korpusas, kuriame yra ir ličio baterijos, yra gerokai grėsmingesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius