Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viešbučiai Bulgarijoje: kodėl lietuviai kartais grįžta nusivylę?

Šią vasarą išaugus lietuvių, vykstančių ilsėtis į Bulgariją, srautui jau pasigirdo skundų dėl neva prastos viešbučių būklės šioje šalyje. Trečius metus čia gyvenanti žurnalistė Virginija Pupeikytė-Dzhumerova dalijasi įžvalgomis, patirtimi ir patarimais, kaip išsirinkti kokybiškam poilsiui tinkamą vietą. Pasak jos, perkant pigų kelialapį į pigią šalį naivu tikėtis aukščiausios kokybės.
Nedidelis, jaukus ir stilingas „Premier“ Bansko
Nedidelis, jaukus ir stilingas „Premier“ viešbutis Bansko mieste Bulgarijoje / Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr.

Atostogos Bulgarijoje vilioja mažomis kainomis, o keliautojai dažnai patikliai praryja neįtikėtinai pigius lietuviškų kelionių agentūrų pasiūlymus. Tik štai, jei renkantis kelionę silpna Bulgarijos ekonomika yra privalumas, jau atvykus gali tapti tikra rykšte. Perkant pigų kelialapį į pigią šalį naivu tikėtis aukščiausios kokybės.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Slidinėjimo kurortas Bansko
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Slidinėjimo kurortas Banskas

Būtent todėl norintys kokybiškų atostogų itin pigius pasiūlymus turėtų tiesiog ignoruoti ir skirti pakankamai laiko viešbučio paieškoms, kuriame kainos ir kokybės santykis būtų optimalus.

Perkant pigų kelialapį į pigią šalį naivu tikėtis aukščiausios kokybės.

Bulgarijoje yra labai gerų, kokybišką poilsį užtikrinančių viešbučių, tiesiog reikia mokėti juos surasti. Šis namų darbas atima nemažai laiko ir nervų, bet planuoti savo poilsį visgi patariu patiems.

Juk geriau nervintis prieš atostogas, o ne joms jau prasidėjus, ar ne?

Deja, bet kelionių agentūros čia dažnai atlieka tik „meškos paslaugą“: kai tenka rinktis iš trijų paprastų viešbučių, be abejo, išsirenkamas atrodantis geriausiai. Bet kaip jis atrodo bendrame, bent jau 30-ies viešbučių kontekste?

Važiuojant atostogauti į pigią šalį maisto ir pramogų išlaidos bus žymiai mažesnės. Tad jei esate nusimatęs atitinkamą sumą pinigų atostogoms ir pasirinkote Bulgariją, verta rinktis geriausią viešbutį, nes likusios išlaidos greičiausiai neviršys numatyto biudžeto.

Principas „pamiegosiu kukliau, papramogausiu daugiau“ čia neveikia: rizikuodami apsistoti prastame viešbutyje laiką gaišite spręsdami buitines problemas, o ne pramogaudami. Kas kartą neadekvačios administratorės prašyti plaukų džiovintuvo ar šluostytis skylėtais rankšluosčiais nėra smagiausios atostogų akimirkos.

„Paprastas“ viešbutis Bulgarijoje greičiausiai yra prastas

Vienas paprasčiausių patarimų renkantis viešbutį rezervacijos sistemoje Booking.com – reitingavimas pirmiausia matant penkių žvaigždučių viešbučius pasirinktoje vietovėje.

Lietuviškų kelionių agentūrų pasiūlymuose tokie viešbučiai apibūdinami kaip „paprasti“, tačiau teisybės dėlei reikėtų nubraukti priešdėlį: dažniausiai jie yra prasti ir dvelkiantys sovietinių laikų dvasia.

Bulgarija – pigi šalis. Jei Prancūzijoje apie penkias žvaigždutes galite tik pasvajoti, čia tai gali tapti realybe. O ir pačios žvaigždutės šioje šalyje ne visada atitinka kitoms šalims būdingus standartus.

Penkių žvaigždučių viešbutis Bulgarijoje gali būti panašus į trijų žvaigždučių Jungtinėje Karalystėje.

Rinkdamiesi iš geriausių sugaišite mažiau laiko, pavojus nusivilti taip pat bus mažesnis.

Šioje vietoje gali kilti klausimas, kodėl, pavyzdžiui, keturias ar penkias žvaigždutes turintys viešbučiai Bulgarijoje į tokius ne visada panašūs.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Išsirinkti gerą viešbutį Bulgarijoje nėra lengva, tačiau būtina norint kokybiško poilsio
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Išsirinkti gerą viešbutį Bulgarijoje nėra lengva, tačiau būtina norint kokybiško poilsio

Atsakymas, žinoma, pirmiausia susijęs su tais, kurie jas nerūpestinga ar kyšio palengvinta ranka suteikia. Tačiau labiausiai – su šalies ekonominiu gyvenimu ir paprastų žmonių kasdienybe. Kai visą gyvenimą iki tol mažas pajamas gavę ir itin kukliai gyvenę bulgarai sugalvoja tapti viešbučių savininkais, jų viešbučiai dažnu atveju taip pat būna kuklūs.

Greitai viskas susidėvi, tačiau remontui pinigų gailima. Lietuviškų kelionių agentūrų pasiūlymuose tokie viešbučiai apibūdinami kaip „paprasti“, tačiau teisybės dėlei reikėtų nubraukti priešdėlį: dažniausiai jie yra prasti ir dvelkiantys sovietinių laikų dvasia.

Paprasto būdo bulgarams vienas svarbiausių dalykų yra funkcionalumas. Jeigu iš prieš dvidešimt metų pirktos sofos dar nelenda spyruoklės, vadinasi, ji sėdėti tinkama. O tai, kad jos išvaizda morališkai pasenusi, ne taip jau ir svarbu.

Šia vietinių savybe įsitikinau dalyvaudama jaunimo mainų programoje Berkovicoje. Organizatoriai dalyvius apgyvendino trijų žvaigždučių „Komhotel“: 40 asmenų sugrūdo į 10 dviviečių kambarių.

Viešbutis dar prieš mums atvykstant buvo nešvarus, o po savaitės nė karto nekeitus nei patalynės, nei rankšluosčių, nei plovus grindų, tapo visai nepakenčiamas. Nuolat sakomos kritikos organizatoriai nuoširdžiai nesuprato: juk viešbutis atlieka savo funkciją, tu miegi lovoje užsiklojusi ne dangum, ko dar nori?

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Slidinėjimo kurortuose lankantis ne sezono metu galima netrukdomai džiaugtis SPA
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Slidinėjimo kurortuose lankantis ne sezono metu galima netrukdomai džiaugtis SPA

Bulgariškų „penkių žvaigždučių“ ypatybės

Aš pati prastu viešbučiu negailestingai vadinu ir tokį, kurio savininkas, net ir nepagailėjęs pinigų dailiai architektūrai ir stilingam interjerui, nusprendė taupyti viešbutyje dirbančio personalo sąskaita. Bulgarai ir šiaip negarsėja diplomatišku ar švelniu būdu, tad viešbutyje jų galite būti tiesiog ignoruojamas ar aprėktas.

O labai dažnai – paprasčiausiai nesuprastas, nes viešbučiuose už itin mažą algą įdarbinami nei anglų, nei rusų kalbos nemokantys darbuotojai.

Darbuotojų reakcija išmušė iš vėžių: iš pradžių apsimetė, kad nesupranta angliškai, pakėlus balsą ėmė rodyti į laikrodį, neva, SPA centras uždaromas po valandos (!)

Viena nemaloniausių tokių patirčių buvo slidinėjimo kurorte Banske, penkių žvaigždučių viešbutyje „Pirin Golf“. Kompleksą sudaro mediniai, daugybe koridorių sujungti pastatai. Kambaryje apsirengi maudymosi kostiumėlį, užsimeti chalatą ir keliauji į SPA procedūras arba į lauke garuojančių šiltųjų versmių baseiną. Deja, koridoriai jungia ne visus aukštus, reikia žinoti, kuriame kur pasukti.

Gruodžio mėnesį su draugais tame labirinte pasiklydome taip, kad sušalę ir praradę viltį savarankiškai pasiekti baseiną, vargais negalais nusigavome į registratūrą ir paprašėme mus ten nuvesti. Darbuotojų reakcija išmušė iš vėžių: iš pradžių apsimetė, kad nesupranta angliškai, pakėlus balsą ėmė rodyti į laikrodį, neva, SPA centras uždaromas po valandos (!), ko jau ten beeiti, o primygtinai reikalaujant mus palydėti, dūsavo ir aiškiai rodė, kiek nepatogumų jiems suteikėme. Štai jums ir penkios bulgariškos žvaigždutės.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./„Pirin Golf“ Bansko dėl savininkų neapdairumo paliko labai blogą įspūdį
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./„Pirin Golf“ Banske dėl savininkų neapdairumo paliko labai blogą įspūdį

Noras padaryti įspūdį kartais perauga į kičą

Kitas paprastų žmonių nukrypimas – pernelyg stiprus noras pasirodyti, padaryti įspūdį. Turbūt todėl Bulgarijoje tiek daug žymių prekinių ženklų padirbinių, spindinčių deimantų ir aukso imitacijomis apsikarsčiusių moterų ir vyrų. Svarbu stulbinti, priversti išsižioti. Kartais to rezultatai būna gana komiški.

Vienas tokių pavyzdžių – Sofijoje esantis taip pat penkių žvaigždučių viešbutis „Marinela“. Akys raibsta nuo milžiniškų sietynų, prabangių sofų, pianino, blizgių plytelių, visur žydinčių rožių...

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./5 žvaigždučių „Marineloje“ Sofijoje derinamos tikros ir dirbtinės gėlės
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./5 žvaigždučių „Marineloje“ Sofijoje derinamos tikros ir dirbtinės gėlės

Akimirką pasijunti lyg karalių rūmuose, kol prisėdęs nepradedi žvalgytis atidžiau. Likau tiesiog pritrenkta toje pačioje vazoje pamerktų natūralių baltų orchidėjų ir dirbtinių raudonų rožių. Beje, šis viešbutis daugybę metų buvo įžymusis „Kempinski“. Pikti liežuviai plaka ir, turiu pripažinti, esu linkusi jais tikėti, kad pervadintas į „Marinelą“ jis buvo naujojo savininko mylimosios garbei.

Marinela mėgsta ne tik dirbtines rožes: iki tol japoniškame viešbučio sode žydėjusios sakuros pernai iškirstos, vietoje jų pasodintos palmės.

Labai savotišku penkių žvaigždučių viešbučiu galima pavadinti ir „Victoria Palace“ Saulėtoje pakrantėje. Gigantiško pastato nuotraukos stulbinančios, mažumėlę išsižioji ir įėjęs į vidų. Tiesa, gana greitai pastebi, kad didžioji dalis tos prabangos tėra pigi imitacija.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./„Victoria Palace“ Saulėtoje pakrantėje: tigrinių imitacijų gali pasirodyti kiek per daug
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./„Victoria Palace“ Saulėtoje pakrantėje: tigrinių imitacijų gali pasirodyti kiek per daug

Tačiau labai tikros ir nesuvaidintos čia apsistojančiųjų ir dirbančiųjų emocijos. Visame pasaulyje ekspresyvumu garsėjantys rusų turistai (o jų Bulgarijos pajūryje – dauguma) savo minčių neslepia ir čia. Kas rytą valgant pusryčius mamos primena vaikams pasiimti maisto valgymui paplūdimyje, o šiems užmiršus, nesidrovėdamos pakelia balsą. Ilsintis ten prieš porą metų, prie baseino kas penkiolika minučių atostogų nuotaikai palaikyti grojo gašlusis 2014-ųjų Bulgarijos vasaros hitas Nr.1.

Tos rusės mamos, „tigriniais kailiais“ aptrauktos kėdės ir poilsiautojų šlaunys bei garsiai skambanti vulgari pop muzika yra viena bulgariškų penkių žvaigždučių iliustracijų. Kitaip tariant, viena iš kačių maiše, kurią galite gauti nusprendę ilsėtis Bulgarijoje.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Jaukus poilsio „narvelis“ viešbutyje „Lion“ Borovetse
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Jaukus poilsio „narvelis“ viešbutyje „Lion“ Borovetse

Tiksliai žinokite, ko norite

Bet ne visur taip blogai. Galų gale gal jums būtent tokia aplinka ir muzika labai patinka? Todėl renkantis viešbutį pravartu būti itin kritiškiems ir tiksliai žinoti, ko norite.

Pajūrio viešbutis buvo nuostabus, bet jo svečiai niekaip negalėjo džiaugtis saulės voniomis – ant gultams skirtų vietų visą laiką krisdavo paties viešbučio šešėlis. Tokio neapdairumo pavyzdžiai Bulgarijoje apibūdinami kaip българска работа (liet. bulgariškas darbas).

Nuotraukose viskas atrodo gražiau, nei yra iš tiesų. Bet, kad ir kaip stengtumėtės, staigmenų greičiausiai vis tiek nepavyks išvengti. Juk šioje šalyje sakydami „taip“ žmonės purto galvą, o prieštaraudami ją linksi, keistų vietinių ypatybių yra ir daugiau. Tad jau atvykus į viešbutį galite susidurti su situacija, kurios tiesiog negalėjote numanyti.

Štai praėjusiais metais bičiulis kikendamas dalijosi atostogų Primorsko kurorte nuotykiais. Pajūrio viešbutis buvo nuostabus, bet jo svečiai niekaip negalėjo džiaugtis saulės voniomis – ant gultams skirtų vietų visą laiką krisdavo paties viešbučio šešėlis. Tokio neapdairumo pavyzdžiai Bulgarijoje gūžtelint pečiais ir kukliai šypsantis apibūdinami kaip българска работа (liet. bulgariškas darbas).

TAIP PAT SKAITYKITE: Perkaitai Bulgarijos pajūryje? Atsipūsk Balčiko botanikos sode

Balčike esantis „Lighthouse Hotel“ tiek nuotraukose, tiek realybėje atrodo gražiai, keliautojus vilioja pro didžiulius langus matoma žydra jūra. Deja, bet iki jos reikia važiuoti mažiausiai pusvalandį. Tai buvo mano pirmosios atostogos Bulgarijos pajūryje, tuomet neatkreipiau dėmesio, kad Balčikas terasomis išsidėstęs ant kalvos. Jūrą matai, o pasiekti negali.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./„Lighthouse Hotel“ praktiškai idealus, bet per langus matoma jūra nepasiekiama
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./„Lighthouse Hotel“ beveik idealus, bet per langus matoma jūra nepasiekiama

Pliuškenantis baseine man užteko ir vaizdo, tačiau tikiu, kad kitokių lūkesčių turinčius keliautojus šis prabangus viešbutis gali ir nuvilti. Štai kodėl reikia kuo tiksliau žinoti, kokie būtent jūsų atostogų lūkesčiai.

Kai gražus viešbutis, gražesnė atrodys ir visa šalis

Mano aprašomos patirtys specifinės, tačiau dalindamasi jomis šiukštu nenoriu nuo Bulgarijos atbaidyti. Gerų vietų poilsiui čia yra daugiau nei prastų, tik ieškoti jų reikia tarp geriausiųjų.

Jei į Bulgariją keliaujate ne drybsoti prie jūros, o pažinti turtingos šalies istorijos ir kultūros, neprašausite rinkdamiesi viešbutį miesto centre. Juk žymiai lengviau pajusti lankomo miesto aurą, kai nereikia ieškoti tinkamo maršruto autobuso, ginčytis su savo nuomonę turinčiu GPS’u ar mokėti kosminės sumos iš užsieniečių lupikaujančiam taksistui.

Vienu geriausių Sofijos viešbučių tituluojamas centre esantis „Sense Hotel“, pro kurio langus auksakupolė Aleksandro Nevskio katedra matoma lyg ant delno.

Lankydamasi viduramžių sostinėje Veliko Tirnove buvau apsistojusi viešbutyje „Yantra“. Tik įėjus į vidų vaizdas pro didžiulius langus užima kvapą: apačioje teka upė Jantra, o miestas išsidėstęs ant stačių jos skardžių. Panašiai pasijunti ir Plovdivo centre, liftu užkilęs į paskutinį viešbučio „Trimontium“ aukštą – pro jo langus antras didžiausias Bulgarijos miestas tiesiog guli tau po kojomis.

Vienu geriausių Sofijos viešbučių tituluojamas centre esantis „Sense Hotel“, pro kurio langus auksakupolė Aleksandro Nevskio katedra matoma lyg ant delno. Dar gražesnį vaizdą išvysite apsilankę ir viršutiniame pastato aukšte įsikūrusiame bare.

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Vaizdai pro „Sense Hotel“ langus Sofijoje miesto širdyje
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Vaizdai pro „Sense Hotel“ langus Sofijoje miesto širdyje

Į „Arena di Serdica“ viešbučio pastatą sumaniai įkomponuoti senieji Sofijos sluoksniai (seniau miestas vadintas Serdika), jis taip pat įsikūręs sostinės centre. Abejose pastaruosiuose viešbučiuose pernai apsistojo draugai. Buvo smagu matyti, kad gyvenant miesto širdyje Sofija jiems išsyk patiko.

Deja, visai kitokia sostinė pasirodė dviem lietuvaitėms, atvykusioms į jau minėtus jaunimo mainus Berkovicoje ir naktį iki jų praleidusioms viešbutyje netoli centrinės traukinių stoties.

„Mama, Bulgarija kaip Lietuva dvidešimt metų atgal. Kaip čia purvina, kambaryje ropinėja tarakonai, tikras sovietmetis!“ – girdėjau įspūdžius telefonu pasakojančias merginas. Todėl ir sakau: jei apsistosite blogame viešbutyje – bloga bus ir visa Bulgarija...

Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Ilsintis gražiame viešbutyje ir lankoma šalis atrodo gražesnė. „Lighthouse Hotel“ Balčike
Virginijos Pupeikytės-Dzhumerovos nuotr./Ilsintis gražiame viešbutyje ir lankoma šalis atrodo gražesnė. „Lighthouse Hotel“ Balčike

Jau minėtame Banske puikus atradimas buvo nedidukas „Premier“ viešbutis, jame teko lankytis rugsėjo mėnesį. Tiesa, pasivaikščiojimas slidinėjimo kurorte ne sezono metu pagrįstai priminė scenas iš siaubo filmo „Švytėjimas“: absoliuti dauguma viešbučių uždaryti ir atrodo šiek tiek nejaukiai. Tačiau mažas svečių skaičius tampa tikru privalumu, kai netrukdomai plaukioji vidaus ir lauko baseinuose bei naudojiesi apytuštėmis pirtimis SPA centre.

Pastarieji viešbučiai – tikrų penkių arba keturių žvaigždučių. Rekomenduoju rinktis ne juos, bet iš jų, t.y. geriausiųjų. Bulgarijoje tikrai yra gerų vietų atostogoms – laikui, kurio laukiate ir esate nusipelnęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius