Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemos poilsis Maroke – nuo Sacharos ristūnų iki pusryčių ant stogų ir palaimos su „berberų auksu“

Arabiška autentika Kalėdoms su dar nepatirtais nuotykiais ant kupranugarių nugarų Sacharos dykumoje, pusryčiais ant vietinių namų stogų ir aksominėmis Argano procedūromis vietiniuose spa centruose tikrai pretenduotų į įsimintiniausią žiemos dovaną – kelionę į Maroką.
Agadyras
123rf.com/Marokas / 123rf.com nuotr.

Musulmoniško krašto kvapai ir spalvos, vietinių vaišingumas ir egzotika keliaujant per dykumą, kur ne kur šmėžuojant mažiems žaliems ploteliams...

Tereikia apsispręsti, kas teiktų didesnį įkvėpimą keliaujant ir kurios linijos – vandens ar sausumos – norėtumėte laikytis atrasdami autentiškąjį Maroką.

123rf.com /Legziro paplūdimys Sidi Ifnio mieste Maroke
123rf.com /Legziro paplūdimys Sidi Ifnio mieste Maroke

Metas rinkti Kalėdų dovanas

Kelionių organizatorius „Coral Travel Lithuania“ šiemet siūlo jusles atgaivinsiančias žiemos keliones Maroko kryptimi, kurių metu galima pažinti ir pamatyti net kelis miestus vienu metu.

Leistis į dar nepatirtą nuotykį, išgirsti ne vieną šimtmetį skaičiuojančią istoriją, atgaivinti jusles ir pažadinti savyje tikrą keliautoją.

Pasak kelionių organizatoriaus Maroko krypties vadovės Ramunės Krivkaitės, vasaros pabaiga ir rudens pradžia yra tas laikas, kai europiečiai renkasi keliones balčiausioms metų šventėms.

O dabar proga atrasti tai, apie ką jau seniai svajojote, – spalvingąjį arabų pasaulį.

123rf.com/Marakešas
123rf.com/Marakešas

Imperatoriškųjų miestų mylėtojams Marakešo žaluma ir prabangos oazės

Skrydis iš Vilniaus per Rygą (jungiamasis) į Marakešo oro uostą trunka šešias valandas.

Atvykus pasitinka vietiniai atstovai: į kelionių paketus yra įskaičiuoti pervežimai iki pasirinktos atostogų vietos.

Marakešas atvykusius sutinka tviskančia prabanga, ištaigingais riadais, kavinėmis ant stogų, puikiai išvystyta infrastruktūra, baseinais ir vietinėmis medinomis.

Į Marakešą R.Krivkaitė pataria važiuoti norintiems išvysti tikrąjį Maroko veidą.

„Maroką Vakarų turistai itin pamėgę. Kadangi tai buvusi Portugalijos kolonija, kuriai ir prancūzai turėjo daug įtakos, netrūksta čia gyvenančių prancūzų, britų, vokiečių.

Nors šalyje daug europietiškos dvasios, labai išlaikyta ir savita kultūra“, – patikina R.Krivkaitė.

123rf.com nuotr./Agadyras
123rf.com nuotr./Agadyras

Maroko širdimi arba Raudonąja oaze vadinamas miestas garsėja vešliomis oazėmis.

Vaizdas čia pasakiškas, nes aplink jį žaliuoja tūkstančiai palmių, apelsinmedžių, alyvmedžių, granatmedžių ir figmedžių. Ne tik floristų širdžiai čia grožis ir atgaiva.

O kur dar atskirų istorijų vertos išvykos į Sacharos dykumą kupranugariais, detalesnė pažintis su spalvinga vietine mada.

Šis miestas vadinamas tikruoju Maroko veidu: tai tipiškas arabiškas miestas su musulmoniška kultūra, istorija, kuri neįsivaizduojama be marakotietiško veiksmo pagrindinėje miesto aikštėje Djemna El Fna.

123rf.com/Šefšauenas Maroke
123rf.com/Šefšauenas Maroke

Pašnekovės vertinimu, žvalgantis po Marakešą verta užsukti ir į Auksinių obuolių mečetę, Menaros sodus. Daugybę retų pasaulio augalų galima išvysti XX a. Mažorelio sode.

Prie miesto įsikūrę didžiuliai golfo aikštynai.

Jei esate knygų mylėtojai, šiame krašte tikrai sutiksite nuotykių ar pasakų knygose aprašytų herojų: kobrų kerėtojų (turguje grakščiai šoka jų dūdele „kalbinamos“ kobros), sendaikčių pardavėjų, bebaimių akrobatų, ugnies rijikų, šokėjų, prieskonių ir kvepalų pardavėjų ir t.t.

Kasmet Marakeše vyksta tarptautiniai filmų festivaliai, kur suvažiuoja daugybė garsių žvaigždžių, bet, kaip sako šios kelionių krypties organizatorė, kiekvienas čia padaro savų atradimų.

Norintiems detaliau patyrinėti šalies centrą ir vietinius, imperatoriškuosius, miestus, ji rekomenduoja užsukti ir į kitus didžiuosius Maroko miestus.

Leistis į nuotykius dykumoje ir pažinti vietinę dvasią

Dėl savo modernumo, švarių, palmėmis apsodintų alėjų, viešbučių kompleksų ir architektūros, Agadyras dažnai vadinamas Maroko Majamiu, kitiems gi jis primena Viduržemio jūros miestų kurortus dėl smėlėtų ir švarių paplūdimių.

Mėgstantiems maudynes šis miestas ideali vieta ir žiemos mėnesiais: tikrai nesušalsite maudydamiesi iki 19 laipsnių įšilusiame Atlanto vandenyne.

123RF.com nuotr./Marakešas, Marokas
123RF.com nuotr./Marakešas, Marokas

Šalia Atlaso kalnų esantis Agadyro miestas vadinamas šiuolaikinio Maroko turizmo perlu, kur nuostabios gamtos apsuptyje skleidžiasi vietinių svetingumas, visi atvykę čia lepinami rytietiškomis pramogomis: kaljanais, jodinėjimu kupranugariais smėlynuose, o žirgais pajūriu, pavyzdiniais golfo laukais, teniso aikštynais.

Mėgstantys ilgus ir romantiškus pasivaikščiojimus renkasi 10 km besitęsiantį Agadyro paplūdimį, šalia kurio savo architektūra akį traukia vietinės parduotuvėlės.

Čia gausu įvairiausių pramogų: vandens motociklų, keturračių, kupranugarių. Taip pat pajūryje veikia Maroko žvejų turgus, o prie mečečių užsukančių lūkuriuoja vietinės kavinaitės.

123rf.com nuotr./Spalvingi batai Marakešo turguje
123rf.com nuotr./Spalvingi batai Marakešo turguje

Be pakrantės, kurioje viešbučiai ir restoranai, šiame mieste išskiriamos dar dvi zonos: miesto centras su centrinėmis gatvėmis Hassan II ir Mohamed V bei New Talborjet (lankytinų objektų) zona.

Žiemos mėnesiais čia vėsiau tik naktimis, o dieną termometro stulpelis siekia arti 20 laipsnių, todėl ši kelionė puiki proga pažinti nuostabų kraštą, leistis į nuotykius dykumoje ir išvengti vasaros metu alinančio karščio.

123RF.com nuotr./Marakešas, Marokas
123RF.com nuotr./Marakešas, Marokas

Žinovai rekomenduoja bent kelioms nakvynėms rinktis autentiškus Maroko riadus (vietinis u raidės formos namas su sodeliu ir baseinu).

Juose rasite visko, ko tik prireiks jūsų komfortiškam poilsiui.

Nakvynės variantai nuo paprastų iki išties ištaigingų. Bet žiemos mėnesiais temperatūra labai komfortiška, ne per karšta, ypač turistams iš Europos, keliauti ir pažinti Maroką norimu rakursu.

Įspūdingos čia ir balčiausios metų šventės: nereikia kailinių ir žieminių batų, o vietinės egzotikos ir įspūdžių į valias.

Jei išsiruošite atostogų tik savaitei, galite aplankyti ne Sacharos, o turistų dar nenumindžiotą Masos dykumą (ji plyti šalia Agadyro), garsėjančią auksinėmis kopomis.

Abejingų nepaliks „Krokodilų parkas”, „Paukščių slėnis”, naujų potyrių dovanos argano ledų degustacijos.

Atpalaiduojančios atmosferos pasisemsite Taguzo kaime, bangų gaudytojų mekoje. Na, o „Rojaus slėnyje” galėsite išmėginti šokinėjimą nuo uolų.

123rf.com/Kasablanka, Marokas
123rf.com/Kasablanka, Marokas

Pasisemti verslumo iš Kasablankos verslo sostinės

„Nusprendusius pažinti kosmopolitiškiausią Maroko miestą, Kasablanką, visuomet pradžiuginame, kad po kultūrinės kelionės dalies, lauks pirčių, masažų ir detokso malonumai, šalyje daug spa centrų, tad progų pasilepinti ir atsigaivinti tikrai netruks“, – prasitaria R.Krivkaitė.

Pašnekovė didžiausia šalies įžymybe vadina įspūdingą (antrą pagal didį po Mekos) Hasano II-ojo mečetę Kasablankoje, o kad pavyktų įsivaizduoti jos mastelį, ji patikina, kad joje vienu metu gali melstis 25 tūkstančiai tikinčiųjų (dar apie 80 tūkst.) gali tilpti aplink pastatą.

123rf.com nuotr./Žymioji mečetė Kasablankoje
123rf.com nuotr./Žymioji mečetė Kasablankoje

5 mln. gyventojų talpinančiame didžiausiame Maroko mieste verta prasieiti Ain Djab pajūrio keliu su restoranėliais ir baseinais, taip pat užsukti apžiūrėti tokių lankytinų vietų kaip Mohamedo V-ojo aikštė, Karališkųjų rūmų prieiga, Habu kvartalas, Anfos gyvenamoji zona.

Verslo sostine vadinama Kasablanka atvykusius pakeri kontrastais: čia šiuolaikiškumas persipynęs su musulmoniškomis tradicijomis.

Dėmesio vertos ir mečetės, ir vietiniai verslai, ir maisto paveldas. Jis ne tik gardus, bet ir spalvingas, kvapnus, tiesa, jei kas nesusiviliotų vietiniu maistu, ras vietoje ir europietiškų sprendimų.

Susilieti su gamta ir pasisemti įkvėpimo

Pietvakarinėje Maroko šalies dalyje įsikūręs abejingų nepaliekantis turistinis ir kurortinis As Sauvira (Essouira) miestas dar kitaip žinomas, kaip Mogador, senasis portugalų miesto pavadinimas.

Į jį įkvėpti vietinio vėjo ir surasti įkvėpimo keliauja autentikos, meno ir ramybės išsiilgę keliautojai.

Tai išties puiki vieta atsipalaiduoti ir pasimėgauti gyvenimu: vietiniai čia neįkyrūs, daug kas dirba per nuotolį, bet darbo valandos trumpos, pietų pertraukos ilgos, juntama atsipalaidavimo atmosfera.

Pakrantėje išvysite daugybę mažų valtelių, o nuo vandens tikrai pajusite sklindančią ramybę.

Šio miesto fotogeniškumas yra pritraukęs ne vieną filmų kūrėją, beje, čia yra filmuoti ir garsieji „Sostų karai“ („Games of thrones“).

123rf.com nuotr./Ožkos ant argano medžio
123rf.com nuotr./Ožkos ant argano medžio

Nenustebkite, jei artėdami prie As Sauviros miesto pakelės medžiuose išvysite tuntą ožkų, ramiai kramsnojančių medžių lapus ar Argano riešutus.

Ne vienoje vietoje vietiniai jas specialiai sukelia į medžius ar net pririša dėl turistų, bet kartais jos ir pačios ten užsilipa.

123rf.com nuotr./Marakešas
123rf.com nuotr./Marakešas

Ryžtis gurmaniškiems atradimams

Kas dar būtina Maroke? Vienas būtiniausių dalykų yra nepamiršti ilsėtis ir derėtis. Be derybų čia nežengsite nė žingsnio, priešingu atveju gerokai permokėsite.

O dar būtina užsukti į turgų, jame rasite ne tik lauktuvių (sidabro, prieskonių, argano aliejaus, odos dirbinių, kremų ir kaukių), bet ir sudalyvausite įsimintinose degustacijose bei prikaupsite gausybę kvapnių įspūdžių.

123rf.com nuotr./Alyvuogės ant Marakešo turgaus prekystalių
123rf.com nuotr./Alyvuogės ant Marakešo turgaus prekystalių

„Neparagauti marinuotų citrinų, avienos ar ėrienos patiekalų, falafelių ar tadžino patiekalų, reiškia nepabūti Maroke.

Maroke keliautojoms nėra privaloma nešioti plaukus dengiančias skaras.

Asmeniškai man ši šalis asocijuojasi su daug šviežios žuvies ir jūros gėrybėmis, juk ji prie pat vandenyno!

Turguje spaustomis apelsinų sultimis, mėtų arbata ir balandžių mėsa. O kur dar spalvos ir kvapai.

123rf.com nuotr./Maroko patiekalai ne tik atrodo gražiai, bet ir yra neapsakomai gardūs
123rf.com nuotr./Maroko patiekalai ne tik atrodo gražiai, bet ir yra neapsakomai gardūs

Čia kiekvienos durys žalios ar mėlynos, nekalbu jau apie vietinių drabužius. Tereikia užsimerkti ir įsivaizduoti, kaip visa tai atrodo žiemą“, – apibendrino Maroko krypties vadovė R.Krivkaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius