Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Žvilgsnis į Turkiją kitomis akimis: kelionė jachta po gamtos ir Antikos stebuklus

Turkija – viena populiariausių atostogų krypčių, kuri lietuvaičius traukia nuostabiu oru, kokybiškais viešbučiais ir puikia gamta. Ir nors daugelis Turkiją renkasi ramiam poilsiui paplūdimyje, ši pietvakarių Azijos valstybė gali pasiūlyti kur kas daugiau.
Turkija
Turkija / 123RF.com nuotr.

Viduržemio jūros regione gausu neatrastų gamtos lobių ir architektūrinių paminklų. Kelionių organizatorius „Novaturas“ siūlo pažinti Antalijos regioną kitaip – nusikelti į Antikos laikus leidžiantis į kruizą jachta Viduržemio jūra.

Viskas suplanuota taip, kad pirmoji vakarienė lauks jachtoje, kurioje praleisite visas atostogas: dienos metu grožėdamiesi Viduržemio jūros pakrantės vaizdais plauksite į kaskart skirtingą vietove, su kuria susipažinsite ekskursijų metu, po pietų bus laiko maudynėms žavingose įlankose, o vakarieniauti ir nakvoti grįšite atgal į jachtą.

„Dreamstime“ nuotr./Olympos, Turkija
„Dreamstime“ nuotr./Olympos, Turkija
„Dreamstime“ nuotr./Olympos, Turkija
„Dreamstime“ nuotr./Olympos, Turkija

Netoliese Antalijos įsikūręs Olympos miestas – vienas ryškiausių objektų Turkijos pietuose, kuris tarsi muziejus po atviru dangumi turistus nukels į ypatingus Antikos laikus. Senoviniame mieste galima išvysti iki šių laikų išlikusį teatrą, įspūdingas šventyklos duris bei pasivaikščioti po akį kaustančius antikinius griuvėsius.

VIDEO: Žvilgsnis į Turkiją kitomis akimis: kelionė jachta po gamtos ir Antikos stebuklus

Istorinis Olympos miestas ypatingas ne tik išlikusiais architektūriniais paminklais – dėmesio vertas ir kiekvienas gamtos lopinėlis. Čia stebins įspūdinga augmenija, akį džiugins kalnuotas kraštovaizdis ir vynuogynų plantancijos. Čia pat nusidriekusiame Olympos paplūdimyje laukia ramus poilsis.

„Dreamstime“ nuotr./Demre, Turkija
„Dreamstime“ nuotr./Demre, Turkija

Plaukiant jachta Gokkaya įlankos link, atsiveria didingi kalnų vaizdai, driekiasi nuostabios Viduržemio jūros pakrantės. Netoliese yra įsikūręs dar vienas senovinis miestas Demre (Myra), savo istoriją saugantis nuo V a. pr. Kr. Šiame mieste galima išvysti uolose iškaltas Likijos kapavietes, šalia stūgso ir įspūdingas graikų-romėnų teatras bei Šv. Mikolojaus cerkvė. Būtent iš čia ir yra kilęs tikrasis Kalėdų senelis, kuris buvo Myros vyskupas.

123RF.com nuotr./Saklikentas, Turkija
123RF.com nuotr./Saklikentas, Turkija
„Dreamstime“ nuotr./Saklikentas, Turkija
„Dreamstime“ nuotr./Saklikentas, Turkija

Kiekvienas keliautojas privalo pamatyti ir Saklikento tarpeklį, kuris yra giliausias ir didžiausias visoje Turkijoje. Vieno didžiausio Europoje tarpeklio gylis siekia net 300 metrų ir yra labai siauras, čia sunkiai prasiskverbia saulės šviesa, todėl kai kuriose vietose upė net būna padengta ledu. Tarpekliu tekančio kalnų šaltinio vanduo yra labai šaltas, todėl karštą vasaros dieną gaivina keliaujančius. Saklikento kanjonas užburia kiekvieną užklydusį – neišdildomą įspūdį palieka ne tik 18 kilometrų besidriekiantis tarpeklis, bet ir jį supanti augmenija.

„Dreamstime“ nuotr./Učaizas, Turkija
„Dreamstime“ nuotr./Učaizas, Turkija

Kelionių organizatorius „Novaturas“ su jachta siūlo pasiekti ir antikinį Simena (Kalakoy) miestą. Netoli jo jūros pakrantėje yra įsikūręs kaimas Učaizas (Üçağız) turkų kalba reiškia tris įlankas. Įdomu tai, kad šį kaimelį galima pasiekti tik pėsčiomis arba jūra, o jo pastatai žvelgia į įlanką, į kurią galima patekti trimis įplaukomis iš jūros. Kai kuriose vietose čia galima išvysti nugrimzdusią žemę, kuri, tikėtina, susiformavo po VI amžiuje įvykusio žemės drebėjimo.

Jei norite dar labiau nusikelti į praeitį, privalote išvysti Faselį, kuris yra vienas seniausių Likijos miestų. Šio miesto griuvėsiai – bene įdomiausi visame regione. Bevaikščiodami po antikinį miestą, išvysite akropolį, senovinio teatro griuvėsius, pirtis, gyvenamųjų ir visuomeninių pastatų liekanas. Didžiausią įspūdį Faselyje turėtų palikti akvedukas, kuriuo miestas buvo aprūpinamas vandeniu.

„Dreamstime“ nuotr./Faselis, Turkija
„Dreamstime“ nuotr./Faselis, Turkija

Viduržemio jūros pakrantė apdovanota architektūriniais paminklais ir nuostabiais gamtos peizažais. Kruizas Viduržemio jūra suteiks galimybę pamatyti ir pajusti kitokią Turkiją, mažiau šurmulingą, savo gražią gamtą paslėpusią jaukiose įlankose, o istorijos pėdsakus įamžinusią senovės miestų griuvėsiuose.

Daugiau informacijos rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius