-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afrikoje D.Pankevičius susirgo ne tik maliarija – antra liga nustebino net gydytojus

Šią savaitę jau buvo rašyta, kad Danas vienoje uždariausių Afrikos valstybių – Angoloje – užsikrėtė pavojingiausia maliarijos rūšimi. Įveikęs šią sunkią ligą į išskirtinę kelionę leidęsis lietuvis sulaukė kitos žinios iš medikų – jam dar teks gydytis ir nuo dengė karštligės. Net patys medikai nustebo, kad keliautojas užsikrėtė dviem ligomis.
Danas Pankevičius Angoloje
Danas Pankevičius Angoloje / D.Pankevičiaus nuotr.

Prieš kelias savaites daugiausiai pasaulio valstybių apkeliavęs lietuvis leidosi į naują išbandymą – pusę metų keliaus po Afriką, mažiausiai turistų lankomas šio žemyno šalis, vyks pas atsiskyrusias gentis ir eis takais, kuriais dar nėra žengusi nė vieno lietuvio koja.

Savaitės pradžioje 15min su Danu kalbėjosi kaip tik po to, kai jis išgėrė paskutinę vaistų nuo maliarijos dozę. Tądien keliautojas sakė besijaučiantis geriau, tačiau dar vargino bėdos su plaučiais. Tačiau po kelių dienų paaiškėjo, kad sveikatos problemos – rimtesnės. Angolos mieste Lubange dabar jis gydosi nuo dengė karštligės.

„Baigus gerti vaistus nuo maliarijos, sveikata nepagerėjo. Nueidavau nusipirkti vaisių, užtrukdavau tik 10 minučių, bet spėdavau per tą laiką išeikvoti visas jėgas. Per dieną daugiau nieko nenuveikdavau – vis miegodavau“, – 15min iš ligoninės ketvirtadienį rašė Danas.

Jis laiką leido nedideliame miestelyje, viešbučio kambaryje (kur, beje, sulaukė ir pareigūnų vizitų). Sveikatai nesitaisant, jis nusprendė jau vykti į didesnį miestą, kad galėtų kreiptis į gerus specialistus. Vietiniai gyventojai ir vėl Danu labai rūpinosi – patys viešbutėlio, kuriame jis buvo apsistojęs, savininkai savo visureigiu jį nuvežė į Lubangą, tiesiai pas medikus.

Lietuvis negailėjo gerų žodžių vietiniams gyventojams ir savaitės pradžioje – Danas buvo sužavėtas jų nuoširdumu, smalsumu, noru padėti. Iš ne vieno jis sulaukė didelės pagalbos tik už ačiū.

Lubange keliautojui buvo atlikti kraujo tyrimai, kurie parodė, kad maliarijos užkrato kūne nebėra, tačiau rodikliai vis tiek buvo labai prasti. „Daugelis parametrų buvo žemiau normos, kai kurie iš jų buvo net beveik 10 kartų žemiau normos ribos. Iškart hospitalizavo“, – pasakojo Danas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kaip svarbu yra turėti sveikatos draudimą keliaujant.

„Atvykęs į ligoninę pranešiau apie savo hospitalizavimą draudimo bendrovei, kurios kelionių draudimo paslaugomis naudojuosi kelionės metu. Jau už pusvalandžio gavau laišką, kad su ligonine susisiekta, jai išsiųsti reikalingi dokumentai dėl paslaugų apmokėjimo. Maloniai nustebino dėmesys ir operatyvumas. Tai ypač svarbu sunkiai susirgus – žinoti, kad viskuo bus pasirūpinta“, – rašė Danas.

D.Pankevičiaus nuotr./D.Pankevičiaus kelionė Angoloje
D.Pankevičiaus nuotr./D.Pankevičiaus kelionė Angoloje

Kito ryto papildomi tyrimai parodė, kad sveikata pernakt dar pablogėjo. „Ir dar viena naujiena – kad be maliarijos aš tuo pačiu metu susirgau ir dengė karštlige. Šią ligą taip pat perduoda uodas. Gydytojai stebėjosi, kaip taip atsitiko – kad iškart vienu metu dviem ligomis susirgau. Pasiteiravus, ar galėjo vienas ir tas pats uodas perduoti dvi ligas, jie atsakė, kad ne. Tai dviejų skirtingų uodų darbas“, – aiškino keliautojas.

Gydytojai stebėjosi, kaip taip atsitiko, kad iškart vienu metu dviem ligomis susirgau.

Anot Dano, vienintelis gydymas susirgus dengė karštlige – poilsis. „Tiesiog reikia ilsėtis ir laukti, kol organizmas pats susitvarkys, – teigė jis. – Dalis gydytojų ligoninėje dirba atvykę iš Portugalijos, jie man papasakojo, kad šiame regione didelė tikimybė užsikrėsti ne tik maliarija, dengė, bet ir Chikungunya virusu. Mieste daug šiukšlių, kaip tik prasidėjęs lietaus sezonas – tai labai gera terpė daugintis uodams.“

Ketvirtadienį Danas jau sulaukė gerų žinių – beveik visi tyrimų rodikliai šovė į viršų. „Tikiuosi, artimiausiomis dienomis – jei tik neįvyks pablogėjimas – būsiu išrašytas iš ligoninės“, – vylėsi keliautojas.

VIDEO: Keliautojas D.Pankevičius ruošiasi į itin pavojingą ekspediciją po retai lankomas Afrikos šalis

Į Angolą pavyksta patekti ne kiekvienam norinčiam. Šiame amžiuje baigusi pilietinį karą, buvusi Portugalijos kolonija vis dar yra be galo uždara – tik visai neseniai šalis šiek tiek palengvino vizų išdavimą keliautojams, nors vis tiek jas gauti be galo sunku. Danas šalyje dar gali leisti savaitę – tiek laiko pakaks, kad spėtų aplankyti numatytus objektus, tokius kaip didžiausias pasaulyje laivų kapinynas, antri pagal dydį kriokliai visoje Afrikoje.

„Gal surasiu jėgų ir laiko aplankyti dar vieną gentį – Mucubal. Jį neatrodo tokia egzotiška kaip ką tik aplankyta Mumwila gentis, bet irgi labai įdomi. Moterys susiriša savo krūtis virvėmis, nešioja gražius galvos apdangalus“, – 15min rašė Danas.

Dano keliones sekite jo paskyrose „Facebook“ ir „Instagram“:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius