-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Afrikos dienoraštis: 7. Uganda – keisčiau nei rojuje...

Esate matę legendinį keliautojų filmą „Stranger than paradise“ (Keisčiau nei rojuje)? Žymus režisierius Jimis Jarmuschas tą kartą pavaizdavo daugelio kelionių esmę. Atvažiuoji į kitą šalį, susitinki draugus (arba ne) ir galvoji, ką čia dabar nuveikus, bastaisi, keliauji be tikslo iš vieno taško į kitą.
Bažnyčios viduje spalvoti piešiniai ir tuštuma
Bažnyčios viduje spalvoti piešiniai ir tuštuma / M.Vadišio nuotr.

Daugiau Afrikos dienoraščio rasite čia.

Taip romantiškai ir žavinčiai „Facebooke“ atrodančios kelionių nuotraukos dažniausiai slepia paprastą realybę – pavyzdžiui, atvažiuoji į Ugandos ir Kongo DR pasienį, esi pavargęs, susirandi, kur pavalgyti, pavalgai, susirandi, kur išsimiegoti, išsimiegi, dar surūkai tabako suktinę ant suoliuko į miesto parką panašioje teritorijoje, užeini į vaistinę nusipirkti vaistų nuo peršalimo, turguje nusiperki pavalgyti, pavalgai, sėdi į autobusiuką – važiuoji į kitą vietą. 

M.Vadišio nuotr./Tai pakankamai žalias ir tvarkingas Ugandos miestas
M.Vadišio nuotr./Tai pakankamai žalias ir tvarkingas Ugandos miestas

Ir tikrai dažniausiai niekas tavęs nesivaiko su automatu rankoje, pats neieškai paslėpto užburto lobio, nevykdai slaptos misijos ir net neveiki kažko ypatingo. Dažnas keliautojas, ypač trumpam išvykęs atostogų, užklupus tokiems momentams, sutrinka, sunerimsta. Nervinasi, kai nesiseka įgyvendinti kelionės plano, pamatyti visų turistinių vietų (Afrikos atveju – safarių ir žvėrių) ar išragauti nacionalinių patiekalų. Juk tai turėjo būti tarsi skanių vaisių prigrūsta skardinė – gyvenimo kelionė!!!

M.Vadišio nuotr./Trumpas planelis ateičiai
M.Vadišio nuotr./Trumpas planelis ateičiai

Su bendrakeleive Asta į Fort Portalo miestuką atvažiavome kupini ryžto bet kokia kaina rasti šimpanzes – protingiausias pasaulio beždžiones. O ši Ugandos pakampė pasitiko mus apsitraukusi migla ir miestui neįprasta kalnų tyla, net automobilių garsai gatvėse tarsi susigėrė aplinkui tvyrančioje pilkumoje. Žinai, kad netoliese – džiunglėse ir karuose paskendęs Kongas, pakelės ženklai su rodyklėmis rodo į gorilų gyvenamas vietas, bet pats neįprastai tvarkingas, ramus miestukas greičiau, kaip iš fantastinio filmo – atrodo lyg uždengtas gaubtu ar kitaip atskirtas nuo viso likusio pasaulio. Hm, keisčiau nei rojuje...

M.Vadišio nuotr./Fort Portalas
M.Vadišio nuotr./Fort Portalas

Nuovargis po kelionių autobusu, subjurusi nuotaika, labai prastas maistas, negalavimai – viskas ko reikia, kad pamiršęs šimpanzes tiesiog pasileistum per miestą ieškoti ramybės, skanaus maisto, minkštos lovos. Tai pirmas Afrikos miestas, kurį per dieną apėjau visą, kiekvieną gatvę po kelis kartus. Už miglos sienos ties miesto pakraščiu neišdrįsau žengti. Mažu ką – dar atsitrenksi į niekur. 

M.Vadišio nuotr./Apsiniaukęs rytas Ugandos kalnų mieste
M.Vadišio nuotr./Apsiniaukęs rytas Ugandos kalnų mieste

Neįtikėčiausia, kad dienos pabaigoje po ilgo bastymosi, apžiojęs sultingą jautienos mėsainį vienoje iš Fort Portalo užkandinių, pasijaučiau šimtą kartų geriau nei žvelgdamas į taip ieškomos šimpanzės akis. 

A.Podgornajos nuotr./Bažnyčia iš išorės
A.Podgornajos nuotr./Bažnyčia iš išorės

Norintys daugiau sužinoti apie Fort Portalą, ras informacijos čia. Man šis miestukas tapo Ugandos lėtumo, nieko neveikimo, o tuo pačiu ir tvarkos bei ramybės simboliu. Vien jau greta išsirikiavusios induistų, musulmonų ir krikščionių šventyklos Fort Portale atrodė neįtikėtinai. Tarsi visų religijų dievai sugalvojo pažaisti smigini ir subedė strėlytes kažkur pakraštyje taikinio, tačiau visi į vieną tašką. 

M.Vadišio nuotr./Islamo mečetė už nugaros, dar toliau krikščionių bažnyčia
M.Vadišio nuotr./Islamo mečetė už nugaros, dar toliau krikščionių bažnyčia

O kaip toliaus sekėsi ieškoti šimpanzių ir ką visgi suradome, skaitykite kito dalyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius