-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Autostopu keliaujanti Goda Juzėnaitė į kuprinę įsideda ir suknelių

Nuo mokyklos suolo apie keliones autostopu svajojusi Goda Juzėnaitė prieš porą metų išdrįso tranzuoti. Nemažą dalį Europos jau išmaišiusi kelionių entuziastė kitų atostogų metu planuoja aplankyti Aziją ar Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). „Manau, kad pasiryžti keliauti autostopu buvo vienas geriausių sprendimų mano gyvenime“, – neslepia mergina.
Panteonas. Graikija
Goda Juzėnaitė Graikijoje, prie Panteono. / Asmeninio albumo nuotr.

„Pasaulis kišenėje“ skaitytojams ji atskleidžia tai, ką autostopu keliaujantys žmonės seniai žino: jei nebijote iššūkių ir nuotykių – eikite tranzuoti. 

– Kas jūs esate?

– Apibūdinčiau save, kaip žmogų, kuris stengiasi pasinaudoti kiekviena gyvenimo suteikta proga ir išbandyti kuo daugiau naujų dalykų. Mano gyvenimo moto – gyveni tik kartą. Galbūt tai skamba šiek tiek banaliai, tačiau aš iš tiesų jaučiu didžiulę meilę gyvenimui ir, manau, jog pasaulis, kuriame gyvename, yra nuostabus.

Būtent todėl, didžiausias mano gyvenimo tikslas – pamatyti kuo daugiau šio pasaulio.

Tad, vos tik man atsiranda galimybė patirti ar aplankyti kažką naujo, aš pasakau sau, kad daugiau tokia proga gali ir nepasikartoti ir leidžiuosi į nuotykį.

Asmeninio albumo nuotr./Parga
Asmeninio albumo nuotr./Parga

– Dažniausiai keliaujate autostopu. Tarp jaunimo tai populiarus kelionių būdas. Vis dėlto kai kuriems autostopas atrodo pavojingas. Kokius patarimus galėtumėte duoti žmonėms, kurie norėtų taip keliauti?

– Tiems, kurie planuoja keliauti autostopu, vienas svarbiausių dalykų, ko gero, yra tinkamas nusiteikimas. Jeigu tikiesi komforto, lengvos ir sklandžios kelionės, keliavimas autostopu greičiausiai nepatiks.

Keliaujant autostopu reikia daug fizinės ir dvasinės ištvermės. Reikia turėti omenyje, jog gali tekti nueiti 10–20 kilometrų per dieną su sunkia, apie 15 kg sveriančia, kuprine ant pečių, lyjant lietui arba spiginant saulei, kai lauke yra 40 laipsnių karščio.

Asmeninio albumo nuotr./Autostopu keliaujančios Godos kuprinė paprastai sveria 15 kg
Asmeninio albumo nuotr./Autostopu keliaujančios
Godos kuprinė paprastai sveria 15 kg

Tavo dušas nuo šiol bus viešasis tualetas, o patogią lovą pakeis palapinė (arba jaunimo nakvynės namai – priklausomai nuo kelionės biudžeto ir aplinkybių). Viena aišku, kad lengva nebus.

Dar vienas svarbus dalykas ruošiantis kelionei autostopu – atsižvelgti į metų laiką ir klimatą šalių, į kurias keliauji. Keliautojams privalu suprasti, kad pusės savo spintos į kelią nepasiimsi. Turi pasiimti tik būtiniausius daiktus, drabužius, kuriuos galėsi panešti ant pečių ir su šiuo ribotu garderobu sugebėti būti pasiruošus kiekvienam gyvenimo atvejui.

Iš asmeninės patirties galiu pasakyti, kad važiuojant į šiltus kraštus reikėtų pasiimti bent keletą porų šortų (anksčiau pati jų neimdavau. Tačiau iš klaidų jau pasimokiau). Svarbiausia, žinoma, turėti antrą porą patogių batų.

Aš pati per savo pirmą kelionę nukeliavau beveik 7000 km neturėdama jokios patirties.

Keliautojams į šiltus kraštus vasarą taip pat patarčiau pasirūpinti apsauga nuo saulės. Mat keliaudami autostopu neturėsite galimybes pasislėpti viešbučio kambaryje, dėl to geras kremas nuo saulės ir kepuraitė yra būtinybė.

Jei kelionės biudžetas nedidelis ir neturite pinigų viešbučiui, venkite nakvynės dideliuose miestuose – ten neturėsite kur pastatyti palapinės, o ir būti apsuptam žmonių naktį nėra labai saugu.

Tokiu atveju užmiesčiai, laukai ir miškai tampa jūsų draugais. Apskritai patarimų būtų galima duoti daugybę, tačiau svarbiausia visgi yra nusiteikimas, valia ir ryžtingumas.

Nebūtina turėti patirties ar specialių įgūdžiu, kad leistumeisi į kelionę. Aš pati per savo pirmą kelionę, kai pirmą kartą iškėliau nykštį stabdydama pakeleivingą mašiną, nukeliavau beveik 7000 km neturėdama jokios patirties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius