Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bendravimo etiketas Tailande: 10 taisyklių kiekvienam svetimšaliui

Net jei keliaujate po netolimas Europos šalis, turite žinoti pagrindines bendravimo su svetimšaliais taisykles, o ką jau kalbėti apie jų išmanymo svarbą, kai keliaujate į tolimuosius kraštus. Ypač svarbu paisyti etiketo viešint Azijos šalyse, kuriose kultūriniai skirtumai itin ryškūs.
Tailandietiškas pasisveikinimas
Tailandietiškas pasisveikinimas primena maldai sudėtas rankas / 123rf.com

Per trejus gyvenimo Tailande metus ne kartą teko įžeisti vietinį visai to nenorint, todėl bendravimo su tajais taisyklių egzaminą dabar išlaikyčiau dešimtukui. Tad, ką reikia žinoti kiekvienam, besiruošiančiam keliauti į šią Pietryčių Azijos šalį?

Nesitvardymas – didžiausia gėda

Jeigu reikėtų įvardyti vienintelę ir svarbiausią taisyklę, kurios laikantis tajai su jumis bendraus pagarbiai bei paslaugiai, tai būtų ši: niekuomet nesugėdinkite tajaus, ypač viešumoje.

Dėl tokių dalykų, kaip kalbėjimas pakeltu tonu, šaukimas ant kito žmogaus, emocionalus gestikuliavimas, viešas santykių aiškinimasis ar net paprasčiausias nekantrumas galite prarasti pagarbą tiek jūs pats, tiek vietiniai.

Leiskite paaiškinti, ką tai reiškia. Pagarba kitam Tailande yra labai svarbu, nes taip vietiniai gali išlaikyti tam tikrą įvaizdį visuomenėje.

Dėl tokių dalykų, kaip kalbėjimas pakeltu tonu, šaukimas ant kito žmogaus, emocionalus gestikuliavimas, viešas santykių aiškinimasis ar net paprasčiausias nekantrumas galite prarasti pagarbą tiek jūs pats, tiek vietiniai.

Jei restorane užsisakėte ryžių su vištiena, o jums atnešė ryžius su jūros gėrybėmis, padavėjo klaidos stenkitės neakcentuoti. Galite mandagiai paprašyti, kad šis pakeistų patiekalą, tačiau būkite pasiruošę valgyti tai, kas jums buvo atnešta.

123rf nuotr./Rėkiantis žmogus
123rf nuotr./Tajai negerbia žmogaus, nemokančio susitvardyti

Kantrybė – tikra dorybė

Jei jūsų kambaryje kažkas sugedo (pvz., iš tualeto bakelio bėga vanduo), logiška, kad apie tai pranešite registratūros darbuotojams. Šie informuos kambarines, jos ateis patikrinti, ar tikrai tas vanduo bėga, tuomet, įsitikinusios, kad reikalingas meistras, praneš apie tai ūkvedžiui, šis irgi ateis patikrinti, kokia situacija jūsų vonioje, ir tik po to imsis veiksmų.

Bet ir tai nereiškia, kad gedimas bus pataisytas, todėl apsišarvuokite kantrybe ir neskubinkite jų ar juo labiau nepradėkite aiškinti, kaip reikia taisyti vandens bakelį, nes tuomet sulaužysite dar vieną taisyklę – tajus jausis negerbiamas.

Gerbkite viską, kas susiję su budizmu

Tailande, kitaip nei daugelyje katalikiškų šalių, visi religiniai objektai yra itin gerbiami. Lankydamiesi šventyklose būtinai pridenkite savo kūną. Tai reiškia, kad moterims negalima dėvėti aptemptų ar peršviečiamų drabužių, vaikščioti nuogais pečiais ar su itin gilia iškirpte, mūvėti šortų ar trumpų sijonų. Vyrams svarbiausia uždengti pečius ir mūvėti ilgesnes kelnes ar šortus, siekiančius kelius.

„Scanpix“ nuotr./Budistų vienuoliai
„Scanpix“ nuotr./Budistų vienuoliai

Moterys jokiais būdais negali liestis prie vienuolių, visi turi jiems užleisti vietą ar suteikti pirmenybę, taip pat nesifotografuoti su jais, nes vienuoliai nėra turistiniai objektai.

Pagarbiai reikia elgtis ir su didžiojo mokytojo Budos atvaizdu. Nepirkite jo statulėlių kaip suvenyrų, nebent žinote, kaip ir kur namuose ją galima laikyti. Taip pat skatinama nesitatuiruoti Budos atvaizdo ant kūno ir nepirkti jokių suvenyrų ar aksesuarų su jo atvaizdu.

Kojos – basos ir tik ant žemės

Prieš įžengdami į šventyklą ar tajaus namus privalote nusiauti batus. Kadangi iki šiol didelė dalis vietinių valgydami sėdi ant žemės ar atlieka kitas apeigas (tokias kaip meditacija) ant grindų, jas stengiamasi išlaikyti švarias.

123rf.com/Į šventyklas – tik be batų
123rf.com/Į šventyklas – tik be batų

Be to, pėdos yra nešvariausia žmogaus kūno dalis, todėl sėdint negalima jų atsukti į Budos atvaizdus, vienuolius ar į bet kurį tajų. Kojas parieskite po savimi ar į šoną, arba sėdėkite lotoso poza. Taip pat yra draudžiama iškelti kojas aukščiau kito žmogaus galvos ar peržengti kitą asmenį.

Jei norite praeiti, bet ant žemės sėdi vietinis, turite mandagiai jo paprašyti, kad šis patrauktų kojas ar pasislinktų pats. Jei jis miega – turite jį pažadinti ir tik tuomet eiti ten, kur jums reikia.

Dovanos stiprina draugystę

Jei po Tailandą keliaujate kaip turistas ar apsistojote čia ilgesniam laikui, užmegzti draugiškus santykius su vietiniais jums padės mažytės dovanos. Norėdami parodyti dėmesį tajui, nupirkite jam dovaną, tačiau nedidelę, nes didelė įpareigos jį atsilyginti jums tuo pačiu.

Grįždama iš Lietuvos į Tailandą visuomet nusiperku lietuviškų šokoladų, uogienių ar įdomesnių gėrimų, kurie vėliau pasitarnauja kaip puiki dovana.

Jei esate turistas ir palaikote tik dalykiškus santykius su vietiniais, viešbučio ar restorano darbuotojams galite atsidėkoti arbatpinigiais. 50–100 batų durininkui jums garantuoja, kad vos tik pamatęs jus, jis puls atidaryti durų ar net paneš krepšius. Mažų mažiausiai iš jo gausite plačią šypseną ir sulauksite klausimo: „Kaip jums šiandien sekasi, pone?“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tailandas mini savo karaliaus 70 metų jubiliejų
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tailandą šiuo metu valdo karalius Ramos IX, šiemet atšventusį savo 70-metį

Apie karalių – arba gerai, arba nieko

Tailandas yra karalystė, valdoma karaliaus Ramos IX, kurio sostą netrukus paveldės jo sūnus. Jei jus domina karališkoji šeima ar su šalies valdymu susiję dalykai, būkite atsargūs užduodami klausimus. Tajai nėra linkę kalbėti apie savo karalių, vienintelis atsakymas, kurio sulauksite, bus komplimentai ir padėkos šalies valdovui. Taip yra ne be reikalo.

Už karaliaus ar jo šeimos įžeidimą visiems, netgi užsieniečiams, gresia kalėjimas nuo 3 iki 15 metų. Vietiniai taip gerbia Ramą IX, kad net užlipę ant vietinio popierinio pinigo užsitrauksite nemalonę, nes ant visų šalies pinigų yra pavaizduotas karalius.

Visuomet šypsokitės

Ne be reikalo Tailandas yra vadinamas šypsenų šalimi. Tai yra raktas į problemų sprendimus ir draugystę. Sakydami nemalonų dalyką, kurio negalite išvengti, visuomet šypsokitės.

Ne be reikalo Tailandas yra vadinamas šypsenų šalimi. Tai yra raktas į problemų sprendimus ir draugystę.

Matydamas, kad esate nusiteikęs geranoriškai, tajus jums padės kuo tik galės.

Patikėkite manimi, nes ne vieną problemą, tokią kaip „atsiprašome, bet jūsų užsakyto kambario tipo neturime“, padėjo išspręsti ne grasinimai vartotojų teisėmis, o šypsena.

Pasisveikinimas – lyg malda

Kitaip nei Vakarų šalyse, Tailande yra sveikinamasi sudėjus rankas priešais save, lyg ruoštumėtės melstis. Šis gestas vadinamas „wai“ ir turi kelis lygius. Jei sveikinatės su sau lygiu žmogumi, rankas laikote krūtinės aukštyje, jei sveikinatės su svarbesniu asmeniu (pvz., darbdaviu, mokytoju, įmonės savininku, tėvais), rankas iškeliate taip, tad pirštų galai siektų lūpų liniją.

O atiduodant pagarbą karaliui, vienuoliui ar Budos atvaizdui, pirštų galai turi liesti kaktą ar netgi pakaušį. Tačiau mums, kaip svetimšaliams, užtenka laikyti rankas ties krūtine ir mandagiai palenkti galvą.

Galva – šventa vieta

Galbūt šią taisyklę pritaikysite rečiau, tačiau jos žinojimas yra privalomas. Jokiais būdais niekuomet nelieskite tajaus galvos. Ar norėtumėte tik pakedenti vaiko plaukus, ar išimti iš plaukų įstrigusį medžio lapą, prieš tai darydami turi atsiklausti leidimo. Geriausia – tiesiog informuokite savo bičiulį tajų, kad jo plaukuose kažkas įstrigo. Jų kultūroje galva yra švenčiausia kūno vieta, todėl ją liesti galima ne bet kam.

123rf.com/Tailandas dažnai vadinamas šypsenų šalimi
123rf.com/Tailandas dažnai vadinamas šypsenų šalimi

Nelipkite ant slenksčio

Atkreipkite dėmesį, kad daugelio šventyklų slenksčiai yra nepatogiai aukšti. Tam yra priežastis.

Tailande tikima, kad aukštas slenkstis apsaugo nuo piktųjų dvasios, mat neleidžia joms patekti į šventyklos, namų ar įstaigos vidų. Tad daugelyje turistinių vietų galite rasti ženklą, įspėjantį nestoti ant slenksčio.

Jei bijote, kad neįsidėmėsite visų aukščiau paminėtų taisyklių, nesijaudinkite. Tailando žmonės yra labai geranoriški. Matydami, kad jūs ko nors nežinote, jie jums padės ir paaiškins, o jei vis tiek suklysite – tiesiog nusišypsokite ir atsiprašykite.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius