-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Darbostogos“: vienos įmonės pavyzdys, kaip darbuotojus išvežti į Tailandą

Tikriausiai kiekvienas iš mūsų pasvarstome, kaip būtų šaunu keliauti ir dirbti vienu metu: aplankyti Aziją, Europą, JAV ir patirti atostogų bei tyrinėjimo malonumus  neprarandant stabilios darbo vietos saugumo. Sferose, tokiose kaip IT, kuriose itin gausu laisvai samdomų darbuotojų, galimybės keliauti ir pamatyti pasaulį be abejonės yra vienas patraukliausių  kriterijų. Kompanijų vadovai vis dažniau stengiasi sukurti visas įmanomas galimybes keliauti tam, kad išlaikytų darbovietės patrauklumą.
Video konferencija
Video konferencija / „Adapt Lietuva“ nuotr.

Tokios galimybės gali varijuoti nuo darbuotojų siuntimo į konferencijas ar susitikimų su užsienio klientais organizavimo iki trumpo ofiso iškėlimo į egzotines šalis. Net jeigu pastarasis variantas ir skamba kiek nerealiai, viskas priklauso nuo darbo srities. Pirmiausia svarbu atsakyti į šiuos klausimus:

  • Ar įmonės darbuotojai gali dirbti nuotoliniu būdu?
  • Kiek ilgai darbuotojai gali dirbti nuotoliniu būdu?
  • Ar turite partnerių / užsakovų / klientų, kurie yra įsikūrę užsienio šalyse?

Jeigu bent į vieną klausimą atsakymas yra teigiamas teigiamas – turite galimybę ​„darbostogų“ įgyvendinimui. Būtent tokia galimybe ir pasinaudojo ​„Adapt Lietuva“​.

Šiame straipsnyje noriu pasidalinti su jumis, kaip vyko visas „darbostogų“ procesas. Išdėstysiu visus žingsnius, kurie leido mums išvažiuoti į Tailandą.

„Adapt Lietuva“ nuotr./Darbuotojai Tailande
„Adapt Lietuva“ nuotr./Darbuotojai Tailande

Pirmas žingsnis – idėjos formavimas

„Adapt Lietuva“ direktorius Linas Balkė, kaip pats sako, be galo mėgsta keliones ir naujus potyrius. Pasak jo, piniginis atlygis niekada neprilygsi patirčiai – juk esame linkę pamiršti skaičius, bet niekada nepamiršime, kaip jautėmės tam tikromis akimirkomis.

Linas taip pat supranta, kad aplinka, kuris mus supa, nenuginčijamai daro įtaką mūsų gyvenimui, tad jos pakeitimas gali turėti didžiulę teigiamą naudą ir padėti augti. Taip vieną dieną, sujungus aistrą kelionėms su naujų klientų atsiradimu bei darbuotojų gerbūvio puoselėjimu, ir kilo idėja perkelti ofisą į Tailandą 2-3 savaitėms.

Pirmieji žingsniai buvo gan paprasti: sudaryti kelionei palankias sąlygas darbuotojams: suplanuoti darbus, sudaryti grafikus bei suteikti visus reikiamus įrankius nuotoliniam darbui. Žinoma, tokios trukmės išvyka liečia ne tik darbuotojus, bet ir jų šeimas, todėl suteikėme galimybę į kelionę pasiimti ir artimuosius. Darbuotojams tereikėjo padengti su artimųjų kelione bei apgyvendinimu susijusias išlaidas.

Pastarasis sprendimas pasiteisino visokeriopai: darbuotojai bei visa kompanija sulaukė didelio palaikymo iš išorės, o šeimos nariai ir artimieji galėjo kelione džiaugtis kartu su darbuotojais.

„Adapt Lietuva“ nuotr./Darbuotojai Tailande
„Adapt Lietuva“ nuotr./Darbuotojai Tailande

Struktūrizuojant pirminę idėją itin svarbu buvo apibrėžti svarbiausius kriterijus norint užtikrinti aukščiausios kokybės darbą bei darbuotojų patogumą:

  1. Spartus bei kokybiškas interneto ryšys
  2. Gyvenamoji vieta, kuri būtų atskirta nuo pašalinių žmonių, turėtų tinkamas erdves darbui
  3. Patogi lokacija bei geras susisiekimas, netoliese esantys paplūdimiai ir lankytinos vietos
  4. Vietoje serviruojami pusryčiai ir pietūs
  5. Prieinama kaina

Radome labiausiai mūsų poreikius atitinkančią gyvenamąją vietą: Ao Nang kurortiniame miestelyje (Krabio provincijoje) esančią Cha Wan Villa.

Antras žingsnis – ambicija

Kelionės ekipažą sudarė tuzinas darbuotojų ir jų artimieji. Pagrindinis darbuotojų tikslas buvo sklandžiai susiplanuoti darbus, rezultatyviai užbaigti iki kelionės turėtus darbus ir įtikinti klientus, kad tokia kelionė yra reikalinga. Kolegos idėją pasitiko itin pozityviai: nuo pat pirmųjų žingsnių lydėjo užsidegimas. Visi nekantravo pradėti judėti tikslo link.

Suformavus idėją ir apskaičiavus visus žingsnius, prasidėjo bene sunkiausias „darbostogų“​ etapas – nudirbti visus esančius ar susikaupusius darbus ir nepalikti jokių nebaigtų ar neatliktų darbų. Komandinis darbas, kolegų palaikymas bei tarpusavio supratingumas itin svarbus šiuo etapu.

„Adapt Lietuva“ nuotr./„Adapt Lietuva“
„Adapt Lietuva“ nuotr./„Adapt Lietuva“

Trečias žingsnis – pasiruošimas

Kuomet kartu pirmą kartą keliauja tiek žmonių – galima laukti netikėtumų. Juk visi į kelionę su savimi vežasi skirtingas patirtis, nusiteikimą bei planus. Siekdami išvengti didesnių netikėtumų ir norėdami užtikrinti, kad visiems keliaujantiems nieko netrūktų, kelionei pradėjome ruoštis likus dviem mėnesiams iki išvykimo.

Planuojant kelionę, pirmumas buvo teikiamas darbo našumo užtikrinimui ir tik tuomet, kai pastarasis buvo suplanuotas, pradėta užsiimti pažintinės bei poilsinės kelionės dalies planavimu. Tačiau nėra ko išsigąsti, sąrašas nėra toks ilgas, kaip gali atrodyti:

Darbo įrankiai:

  • Konferencinis USB mikrofonas-garsiakalbis;
  • Įranga nuotoliniams susitikimams (ausinės, mikrofonai ir t.t.);
  • Nešiojamieji kompiuteriai;
  • Geras interneto ryšys;
  • Atsarginis modemas (dėl visa ko).

Įrankiai, pravartūs kelionėje:

  • Išorinis kietasis diskas (atsarginėms skaitmeninėms įspūdžių kopijoms);
  • Kameros, foto-aparatai, telefonai, „Go Pro“ kameros ir kiti prietaisai, padedantys geriausiai užfiksuoti nepamirštamas akimirkas;
  • HDMI laidas.

IT sfera itin palanki ​„darbostogoms“. Taip yra dėl vienos paprastos, tačiau itin svarios priežasties – visas IT darbuotojo darbastalis su visais darbo įrankiais telpa kuprinėje. Visa kita priklauso nuo laiko bei projektų planavimo įgūdžių.

Visų pirma, reikia užtikrinti, kad darbo užtektų visiems darbuotojams visos kelionės metu. Antra, pasiruošti visiems galimiems netikėtumams. Svarbiausia yra pasiruošti visiems nesklandumams, susijusiems su darbu, nes darbo sustojimas ar itin dideli trukdžiai yra tolygu nesėkmei ir užkirstų kelią bet kokiam panašiam projektui ateityje. Galiausiai, itin svarbi dalis yra projektų etapų ir užduočių planavimas iš anksto.

Ketvirtas žingsnis – dienotvarkės sudarymas

Kelionės planavime būtina atsižvelgti į laiko zonos pakitimus. Mūsų atveju, dienotvarkė turėjo atitikti ir apjungti trijų skirtingose šalyse esančių ofisų darbo laikus (Lietuvos, Danijos bei Tailando). Susidėliojome keletą galimų darbo grafikų. Nuotraukoje aiškiai matosi tarp skirtingų laiko juostų (Kopenhaga – Krabi) sutampantys laikai. Komunikacijos atžvilgiu tai buvo pats geriausias laikas.

„Adapt Lietuva“ nuotr./Darbo grafikas
„Adapt Lietuva“ nuotr./Darbo grafikas

Sutarėme, kad svarbiausias laikas dienoje yra rytas, kai vyksta visi susitikimai ir kuriamas dienos planas. Todėl pasirinkome variantą ​Middle Split.

Dienos planas:

  • Pusryčiai 8:00 ryte;
  • Darbas pradedamas prieš 9:00. Dirbama su užduotimis, kurios buvo suplanuotos dieną prieš;
  • Pietūs nuo 12:30 iki 15:00. Šis laikas buvo skiriamas tyrinėjimams ir atokvėpiui po Tailando saule. Kadangi tai buvo karštasis dienos periodas, jis tikslingai buvo skirtas poilsiui, o ne darbui, atsižvelgiant į tai, kad karštuoju dienos periodu dirbti būtų sunkiausia;
  • Prie darbo grįžtam 15:00, kuomet kiti ofisai pradeda darbą. Vyksta susitikimai, skambučiai, sprendžiamos iškilusios problemos ir nustatoma kryptis darbo dienai. Vertinami tolimesni planai bei užduotys;
  • Darbas baigiasi 19:00 valandą.

Penktas žingsnis – kelionė: lūkesčiai ir realybė

Taigi ilgai netrukus atėjo laikas išvykti. Sausio 13-tą, simbolinę dieną, sunkus darbas, kantrybė ir atsidavimas susidėjo į šią akimirką. Motyvacija ir gera energetika tvyrojo ore. Buvome puikiai nusiteikę ir pasiruošę kelionei, tačiau, suprantama, turėjome ir nežinomųjų faktorių.

Pagrindiniai nerimą keliantys dalykai, susiję su darbu ir kelione:

  • Bus sunku susikaupti dėl itin šilto oro, svetimos aplinkos ir pusiau atostoginės nuotaikos;
  • Interneto ryšys bus prastas, ir negalėsime prideramai atlikti savo darbų;
  • Komunikacija su kitais ofisais ir kolegomis sutriks, galimai nesusiderins skirtingi rėžimai (laiko juostos ir pan.);
  • Liksime atsiriboję ir nepatyrę vietinės aplinkos, žmonių ir kultūros;
  • Vidurdienio pertrauka visus išsunks ir apims tingulys.
„Adapt Lietuva“ nuotr./Nardymas
„Adapt Lietuva“ nuotr./Nardymas

Šeštas žingsnis – kelionės įvertinimas

Internetas (7/10)

Internetas veikė neblogai! Pasistatėme savo modemą, taip kiek pagerindami interneto spartą ir ryšio kokybę. Internetas veikė 97% laiko, lėčiau ar greičiau, bet veikė. Kartais reikėjo perkrauti įrangą, kartais kelias minutes nebūdavo ryšio, o tada vėl grįždavo. Nepaisant to, gebėjome dalyvauti susitikimuose, vaizdo skambučiuose ir netgi dirbant klausyti muzikos.

Vidurdienio pertrauka (10/10)

Niekas nesijautė tingiai – ar bent jau ne tiek, kad žymiai kristų produktyvumas. Ko gero, faktas, kad kuo anksčiau baigi darbą, tuo daugiau laiko lieka tyrinėjimams ir laisvalaikiui sau nepažįstamoje erdvėje, buvo puiki motyvacija. Niekam net nekilo minčių švaistyti laiko veltui. Rodėsi, kad atradome aukso viduriuką tarp darbo ir poilsio.

Komunikacija (9/10)

Laiko skirtumas nežymiai sumažino efektyvumą tam tikruose darbiniuose procesuose, todėl kai kurie žmonės turėjo būti lankstesni savo darbo dienos eigoje. Tai ypatingai galiojo projektų vadovams, kurie buvo atsakingi už darbų planavimą ir koordinavimą. Kartais darbo valandos prasitęsdavo ir iki 20:00, tačiau iš esmės viskas buvo gerai.

„Adapt Lietuva“ nuotr./Paplūdimiai
„Adapt Lietuva“ nuotr./Paplūdimiai

Oras (7/10)

Karštas ir drėgnas oras kartais apsunkindavo situaciją, tačiau džiaugėmės tuo, kad galime visi kartu dirbti lauke, terasoje arba gulint prie baseino po skėčiais. Priėmėme tai kaip teigiamą iššūkį. Neneigsiu, buvo ir sunkių akimirkų, tačiau saulė ir puikus oras mums suteikė energijos. Nors lietaus sezonui dar nebuvo laikas, tačiau karts nuo karto užklupdavo trumpalaikis, intensyvus lietus. Nieko blogo, tiesiog atgaiva.

Darbingumas (11/10)

Rodosi, kad nebuvo jokių kliūčių ar faktorių, kurie būtų padarę didelę įtaką mūsų darbingumui. Vienintelis dalykas, kuris ateina į galvą – tai ligos, kurių neišvengsi keliaudamas į egzotines vietas. Aplinkos pakeitimas, saulė, motyvacija patirti kuo daugiau ir bendras geras pojūtis suteikė mums visą reikalingą energiją. Kolektyvas dirbo greičiau, geriau, o kėlimasis ryte atrodė vieni juokai.

Turistavimas ir aplinkos tyrinėjimas (10/10)

Turėjome pora laisvų savaitgalių, kuriuos išnaudojome keliaudami kuo įmanoma toliau nuo vietos, kurioje gyvenome. Aplankėme Krabio bei Puketo miestus ir daugelį supančių salų. Vienos pagrindinių lankytinų vietų buvo Tigro Šventykla, Princesės Ola, Didžioji Budos šventykla, naktiniai turgeliai, beždžionių kalnas, Maya įlanka, kurioje buvo nufilmuotas filmas „The Island“ ir daugelis kitų.

„Adapt Lietuva“ nuotr./Budos statula
„Adapt Lietuva“ nuotr./Budos statula

Turėjome galimybė panardyti ir apžiūrėti jūros gyventojus, skrosti Andamanų jūra galingomis motorinėmis valtimis, pasivaikščioti kalnais, miško takeliais, paplaukioti su kajakais ir, žinoma, eiti į beprotiškai gerus masažus. Taip pat teko pamatyti karališkosios kobros pasirodymą. Viena linksmiausių atrakcijų buvo vietinio maisto ragavimas. Vietiniai vaisiai, kokteiliai iš, rodos, ką tik nuo medžio nuskintų vaisių , jūros gėrybės ir prieskoniai.

Pažintinių kelionių, ekskursijų ir kitų pramogų organizavimas nebuvo sudėtingas – užtekdavo vienam iš vietinių užsiminti, kur norime keliauti ar ką pamatyti, ir jis arba jo draugas būtinai žinodavo ką nors, kas galėtų pavežti arba tai pasisiūlydavo padaryti patys. Taip pat bent jau Ao Nange ir Krabyje pilna turistų centrų, kurie gali padėti visais rūpimais klausimais.

Vienintelis dalykas, kurio verta nepamiršti – kad ir kur būtumėte – visada derėkitės. Net pora minučių praleistų derantis kainą gali numušti dvigubai. Svarbiausia būti užsispyrusiam ir nebijoti prarasti prekę ar paslaugą, juk tokią pat tikrai galima kur nors netoliese.

„Adapt Lietuva“ nuotr./Vakaras
„Adapt Lietuva“ nuotr./Vakaras

Visuma (9/10)

Apibendrinus, sužinojome nemažai apie tailandiečių maistą, gamtą, religiją ir kai kuriuos kultūrinius dalykus. Norėjosi pamatyti daugiau vietinės kultūros ir gyvenimo už turistinio rėmo, tačiau įvertinus laiką ir galimybes, kurias turėjome, – viskas praėjo šauniai. Kiekvienas iš mūsų norėtų grįžti dar kartą ir patyrinėti Tailandą dar plačiau.

Septintas žingsnis – supratimų, minčių ir jausmų apibendrinimas

Linksmybės, poilsis, nauji atsiminimai ir prasiplėtusi pasaulėžiūra yra toli gražu ne viskas, ką pasiėmėme iš kelionės. Kaip jau minėjau anksčiau, tokios kelionės turi įtakos mąstysenai. Darbuotojai puikiai praleido laiką drauge – kurdami artimesnius ryšius, įveikdami iššūkius, išbandydami naujus dalykus, galų gale matydami vieni kitus ne tik darbo aplinkoje.

Visų svarbiausia išliko komandinė dvasia, kuri mus lydėjo nuo pat pasiruošiamųjų darbų iki paskutinių kelionės akimirkų. Ryšiai ir draugystės tarp kolegų sutvirtėjo. Atsirado užtikrinantis jausmas, kad dirbant kartu ir labai norint galime pasiekti užsibrėžtų tikslų.

Ne tik komandos, bet ir kiekvieno iš mūsų asmeniškai pasaulis pasikeitė. Kai kuriems – tai neišdildomos akimirkos su savo mylimaisiais, artimaisiais ir draugais. Kitiems tai neįtikėtina proga praplėsti akiratį. Jausti daugiau, žvelgti plačiau ir optimistiškai galvoti apie ateitį. Ko gero, itin ramus Tailando gyventojų būdas persidavė mums ir mus įkvėpė.

„Adapt Lietuva“ nuotr./Saulėlydis
„Adapt Lietuva“ nuotr./Saulėlydis

Pas mus vis labiau juntamas vakarietiškas skubėjimo tempas – visiems trūksta laiko, daug kas tampa darboholikais ir įsivaizduoja, kad taip pastatys gyvenimo laimę. Kelionės kaip ši (ir bendrai) padeda atverti akis ir šiek tiek atstatyti pamatines žmogiškąsias vertybes į normalius lygius. Gyvenimas susideda iš daug daugiau nei darbo, bet ir pastarasis gali teikti džiaugsmą, jei yra teisingai formuojamas.

O ar žinot, koks didžiausias „darbostogų“ pliusas? Panaudota 0 iš sunkiai uždirbtų atostogų dienų – visos liko vasarai. Uždirbti atostogų dienų, kol esi atostogose – pasaka. Visi dalyvavę žmonės su nekantrumu laukia kitų galimybių ir iššūkių, kuriuos yra pasiryžę užkariauti su dar didesnėmis ambicijomis.

Aštuntas žingsnis – išvados

Ar kompanijai buvo verta tai daryti? Trumpai tariant: taip, be abejonės. Ką nors gavę žmonės linkę duoti atgal. Suteikus galimybes ir laisvę bei dirbant kartu žmonės gali pasiekti užsibrėžtus tikslus. Ši patirtis padidino motyvacijos kiekį darbe, atsidavimą darbui, kūrybiškumą bei produktyvumą. Mūsų nuomonę, tai vieni svarbiausių kriterijų bet kuriai darbovietei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius