-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Diena Maskvoje – spindintys soborai, metro grožis ir repas Lenino panosėje

Vienu iš brangiausių Europos ir pasaulio miestų jau daug metų tituluojama Rusijos sostinė Maskva šiandien, nusilpus rubliui, turistų iš Lietuvos savo kainomis jau negąsdina. O pamatyti, net ir turint vos vieną laisvą dieną, Maskvoje yra ką. Tiesa, miesto mastas privers atsisveikinti su iliuzijomis per dieną nusifotografuoti šalia pusės Maskvos įžymybių.
Maskva
Maskva. Raudonoji aikštė yra populiariausia ir ikoniškiausia turistinė Rusijos sostinės vieta / Luko Zadaracko/ 15min nuotr.

Liaudies pasiekimai vakarietiškos muzikos fone

Šešiolika valandų trunkančią kelionę iš Vilniaus į Maskvą autobusas baigia stotelėje šalia „Liaudies ūkio pasiekimų parodos“ (VDNKh). Trumpai apibūdinti, kas tai, gana keblu.

Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva
Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva

1959 m. duris atvėrusioje parodoje po atviru dangumi ir dabar galima rasti išlikusius kai kurių sovietinių respublikų bei dabartinę Rusiją sudarančių respublikų paviljonus, parkus, gėlynus, Lenino skulptūras, nešančiosios raketos „Vostok“ maketą, o įvairiuose socialistinio realizmo stiliaus pastatuose įmanoma susipažinti su skirtingų sričių, pradedant kosmonautika, baigiant chemijos pramone, pasiekimais.

Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva
Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva

Šis didžiulis, daugiau nei 520 ha dydžio parkas – parodų ekspozicija yra puikus šiandieninės Maskvos vidinių prieštaravimų atspindys. Komunistinės epochos vadų skulptūrų bei kūjais ir pjautuvais padabintų pastatų fone iš aikštėse sumontuotų garsiakalbių šniokščia vakarietiško repo ir popmuzikos garsai, kuriuos retkarčiais pertraukia sovietinės giesmės.

Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva
Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva

Metro – požeminiai meno kūriniai su nemokamu internetu

Turint vos dieną Maskvoje, ilgai užsibūti VDNKh platybėse nepatartina. Verčiau susirasti šalia esančią artimiausią Maskvos metro stotį ir nusipirkus 50 rublių (apie 0,7 Eur) kainuojantį vienkartinį bilietą patraukti centro link.

Rusijos sostinės požemiuose vis dar karaliauja sovietmetis – metro stotelių pavadinimai alsuoja praėjusia epocha, o išeinant iš vienos iš jų galite išvysti, pavyzdžiui, Karlo Marxo atvaizdą.

Jeigu nesuprantate kirilicos, irgi ne problema. Metro stotelių pavadinimai plane parašyti ir lotyniškais rašmenimis, o pagrindinė informacija pateikiama dviem – rusų ir anglų kalbomis.

Maža to, apie į turistų lankomas vietas vedančias metro stoteles traukiniuose taip pat pranešama angliškai. Svarbu pažymėti, jog metro veikia ir nemokamas bevielio interneto ryšys.

Tiesa, prisijungti prie jo galima tik prieš tai išsiuntus registracijos žinutę nurodytu numeriu.

Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva
Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskvos metro

Pačios metro stotys ir jų dizainas neabejotinai yra viena iš architektūra besidominčių turistų privalomų atidžiau panagrinėti vietų. Masyvios, granitu, akmenimis, metalu ir įvairiausiomis skulptūromis, freskomis ir bareljefais puoštos Maskvos metro stotys iš tiesų patraukia dėmesį.

Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva
Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva

Tiesa, Rusijos sostinės požemiuose vis dar karaliauja sovietmetis – metro stotelių pavadinimai alsuoja praėjusia epocha, o išeinant iš vienos iš jų galite išvysti, pavyzdžiui, Karlo Marxo atvaizdą. Nors metro stotyse fotografuoti ir galima, tačiau išvydus policiją to daryti nerekomenduojama – norėdami išvengti galimų nepatogumų verčiau savo fotoaparatą išjunkite.

Norinčių išvysti Leniną – minios

Norėdami atsidurti pačioje Maskvos ir visos Rusijos širdyje, kurią tikriausiai kiekvienas yra matęs šalia straipsnių ir reportažuose apie kaimyninę šalį – Raudonojoje aikštėje, sustokite Teatralnaja metro stotyje. Išnirę į dienos šviesą pamatysite Kremliaus architektūrinį kompleksą – nuo Spaso bokšto iki svogūnus primenančius spalvotus kupolus turinčio Vasilijaus soboro.

Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva
Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva

Asmenukes darančių ir visokiais rakursais save Raudonojoje aikštėje norinčių įsiamžinti turistų, tarp kurių ypač daug kinų, jūroje nenustebkite išvydę ilgą žmonių eilę, vedančią iš raudono marmuro pastatyto nedidelio pastato link. Eilėje patrypčiojus valandą, o gal ir ilgiau, galite patekti į 1917 m. Rusijos komunistinės revoliucijos vado Vladimiro Lenino mauzoliejų, kuriame vis dar saugomas balzamuotas kūnas.

Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva
Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva. Eilė žmonių, norinčių patekti į V.Lenino mauzoliejų

Paradoksalu, kad prieš kapitalistus kovojusio revoliucionieriaus kūnas ilsisi priešais tikrą, jau šiuolaikinės Rusijos kapitalizmo ir vartotojiškumo citadelę – Pagrindinę universalinę parduotuvę (GUM). Tiesa, žemas ir vidutines pajamas gaunantys maskviečiai ir turistai į šalia Kremliaus sienų esančią kelių aukštų, dar XIX a. statytą parduotuvę eina lyg į muziejų. GUM’as perpildytas garsių ir itin brangių prekės ženklų parduotuvių, kuriose apsipirkti išgali tikrai ne kiekvienas.

Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva
Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva, GUM'as

Jeigu po GUM’o norėtumėte detaliau susipažinti su pačia Kremliaus teritorija, nepagailėkite po ją vedžiojančiam ir pasakojančiam gidui 700 rublių (apie 10 eurų), o sumokėję dar tiek pat būsite pravesti ir į Kremliaus lobyną.

Baseiną pakeitė soboras

Susipažinus su Kremliumi, metas traukti link netoliese esančio dar vieno Maskvos simbolio – ant Maskvos upės kranto stovinčio Kristaus Išganytojo soboro. Rusijos stačiatikių bažnyčios centru laikomame sobore fotografuoti ar filmuoti griežtai draudžiama, todėl ikonų ir auksinių papuošimų gausybės sukuriamą grožį pavyks įsirašyti tik į atmintį. Pats šiandien stovintis soboras iš tiesų nėra autentiškas – jis buvo atstatytas tik 1995–2000 m.

Originalią, XIX a. statytą šventyklą 1931 m. per antireliginės kampanijos vajų susprogdino į valdžią atėję bolševikai, kurie bažnyčios vietoje norėjo pastatyti Tarybų rūmus su milžiniška Lenino skulptūra ant viršaus. Vis dėlto, toks ambicingas projektas įgyvendintas nebuvo, todėl sovietmečiu soboro vietoje maskviečiai galėjo plaukioti įrengtame didžiausiame pasaulyje baseine po atviru dangumi.

Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva
Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva

„Vaikų pasaulis“ ne tik vaikams

Dieną Rusijos sostinėje leidžiant centrinėje miesto dalyje verta, ypač jei esate be vaikų, užsukti ir į per šešis aukštus išsidriekusią parduotuvę „Detsky mir“ (rus. Vaikų pasaulis). Net jei ir nesate tokio amžiaus, į kurį orientuotos čia esančios dešimtys parduotuvių, galite paspoksoti į iš LEGO kaladėlių sudėliotą Maskvos centrą ir kelių aukštų dydžio raketą su kosmonautu. Be to, užlipus ant „Detsky mir“ stogo atsiveria puiki Rusijos sostinės istorinio centro panorama.

Vos brangiau nei Vilniuje

Traukiant nuo vienos iki kitos dėmesio vertos Maskvos vietos praalksite ar norėsite bent jau atsigaivinti arbata bei kava. Dar prieš kelerius metus Rusijos megapolio kainos daugelį turistų iš Lietuvos šiurpino, tačiau šiandien čia pavalgyti ir išgerti galėsite tik vos brangiau nei Vilniuje.

Šokoladinėse ir kavinėse didelio kavos puodelio kaina svyruoja nuo 230 iki 300 rublių (apytiksliai 3,2–4,2 Eur), pagrindinį sotų patiekalą vidutinio lygio restorane galite išsirinkti nuo 300 rublių (apie 4,3 Eur), puslitris alaus hipsterių pamėgtame Maskvos bare atsieis tiek pat, arba kelias dešimtis rublių pigiau.

Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskva
Luko Zadaracko/ 15min nuotr./Maskvoje dabar kainos palankios turistams

Vaikščiojant po miestą pravartu į kuprinę įsimesti ir puslitrį vandens ar gazuoto gėrimo. Pirmąjį parduotuvėje nusipirksite už ne mažiau kaip 25 rublius (0,35 Eur), už antrąjį suplosite bent jau 60 rublių (0,85 Eur).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius