-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Draudimo bendrovių diskriminacija: kodėl 81-erių senjorė nebuvo apdrausta?

„Mano mylima, narsi 81-erių metų močiutė atskrenda į Havajus niurkyti savo proanūkės. Ir nė viena Lietuvos draudimo kompanija nesutiko jos apdrausti! Įsivaizduojat? Nes „per sena“!“ – socialiniame tinkle rašo Havajuose gyvenanti rašytoja Vaiva Rykštaitė.
Senjorai
Senjorai / moodboard / „Scanpix“

Galiausiai viena iš draudimo bendrovių „Gjensidige“ močiutę sutiko apdrausti, bet ne visam, o tik penkiolikos dienų kelionės laikotarpiui.

„Svajonės apie orią senatvę ir po pasaulį keliaujantys senjorai su baltais sportbačiais – Lietuvai dar per toli iki to. Tik sapnuose...“ – apgailestauja V.Rykštaitė.

Kodėl bendrovės neapdraudė močiutės?

Draudimo bendrovė „Gjensidige“, kaip teigia asmens draudimo produkto vadovė Ingrida Šarkienė, senjorus kelionių draudimu draudžia iki 80-ies metų, vyresnių klientų sveikatos būklė vertinama individualiai.

Pagyvenę žmonės dažnai jau turi lėtinių ligų „bagažą“.

„Pagyvenę žmonės dažnai jau turi lėtinių ligų „bagažą“. Tos ligos paprastai suaktyvėja skrydžio ir (ar) kelionės metu dėl pasikeitusių klimato sąlygų (ypač karštose šalyse), tad ir rizika, kurią prisiima draudikas, labai išauga“, – atsiųstame atsakyme teigia vadovė.

Kita draudimo bendrovė „If“, rinkodaros departamento vadovo Džiugo Šaulio teigimu, visų keliauti ir apsidrausti norinčių 70-mečių prašo užpildyti anketą, kurioje šie pateikia informaciją apie savo sveikatos būklę. Pagal tai bendrovė vertina, ar jie apskritai gali būti apdrausti ir už kokią kainą.

picture alliance / moodboard / „Scanpix“/Senjoras
picture alliance / moodboard / „Scanpix“/Senjoras

„Tų veiksnių, kurie gali daryti įtaką [sprendžiant dėl asmens apdraudimo] yra įvairiausių. Tai – pirmiausia sveikatos būklė, taip pat – pats kelionės tipas – ar ji vietinė, Europoje, ar tolimesnė kelionė. Jeigu tai kelionė, sakykime, į Jungtines Amerikos Valstijas, [...] rizika labai didelė, nes medicininių paslaugų kainos ten beprotiškai didelės“, – tvirtina D.Šaulys.

Kaina gali būti tokio dydžio, dėl kurio žmogui riziką prisiimti būtų pigiau ir paprasčiau.

Nuo rizikos dydžio priklauso ir draudimo įmokos kaina.

„Kaina gali būti tokio dydžio, dėl kurio žmogui riziką prisiimti būtų pigiau ir paprasčiau“, – sako draudimo bendrovės atstovas.

Anot jo, ir vyresni nei 70-mečiai senjorai turi galimybių apsidrausti, jei jų santykiai su draudimo bendrove ilgalaikiai ir geri: „Mes paprastai linkę laisviau žiūrėti į tuos žmones, kurie yra mūsų klientai, kuriuos mes pažįstame, kurie draudžia kitą savo turtą ar sveikatą pas mus. Savo esamus [vyresnius] klientus tikrai draudžiame“.

Tačiau vyresnių Lietuvos gyventojų, norinčių apsidrausti ir keliauti svetur, – nedaug. „Pavieniai atvejai“, – tikina D.Šaulys.

picture alliance / moodboard / „Scanpix“/Senjorai
picture alliance / moodboard / „Scanpix“/Senjorai

Draudimo bendrovė „Ergo“ kiekvieno senjoro sveikatos būklę vertina individualiai ir amžiaus cenzo netaiko.

„Tam tikrais atvejais prašome detalesnės informacijos apie draudžiamo asmens lėtines ligas, turėtas sveikatos problemas, nes tokiu atveju tiksliau įvertinamos galimos rizikos“, – 15min siųstame atsakyme teigia asmens draudimo skyriaus vadovas Darius Bivainis.

Kelionių draudimo įmoka, anot vadovo, priklauso nuo įvairių veiksnių. Vienas iš jų – sveikatos būklė: „Vyresnio amžiaus žmogui didesnė tikimybė patirti traumą ar dėl kitų staigių sveikatos sutrikimų neišvengiamai kreiptis į vietinę gydymo įstaigą. Be to, vyresnio amžiaus žmonių didesnis žalų dažnis, tai yra, dažniau ir daugiau registruojama įvykių ir patiriama didesnė žala“.

Kelionė į egzotinę šalį, pavyzdžiui, į minėtus Havajus, D.Bivainio teigimu, taip pat vertinama kaip didesnės rizikos faktorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius