Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dubajaus stebuklai: patikėti jais gali tik pamatęs savo akimis

Prieš vykstant į vis labiau turistų atrandamą Dubajų peržiūrėjau vaizdo filmuką, kuriame plyksėjo neįtikėtini vaizdai – nuo stogo iki padangų auksu dengti automobiliai, ant priekinės sėdynės įsitaisęs liūtas ar leopardas, policijos pareigūnai, važinėjantys „Ferrari“ automobiliais, bepiločiai metro, taksi tik moterims...
Dubajus dovanoja išskirtines patirtis
Dubajus dovanoja išskirtines patirtis / Asmeninės nuotr./ 15min montažas

Nusišypsai – ai, dar vienas linksmas filmukas internete. Tačiau nuvažiuoji į Dubajų ir supranti, kad tokį filmuką čia susukti labai lengva. Nes būtent taip Dubajus ir atrodo!

„Ne“ bamboms gatvėje

Jungtiniai Arabų Emyratai yra valstybė, susikūrusi ne taip seniai – 1971 m. Ją sudaro 7 emyratai, kuriuos valdo 7 šeichų šeimos. Visuose galioja griežti įstatymai ir auksinė tvarka. Ypač tai pajunta prie kiek kitokių standartų įpratę turistai iš ne arabiškų šalių. Pagarba vieni kitiems ir musulmoniškoms tradicijoms čia galioja be jokių kompromisų.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Vaida Vincevičiūtė Dubajuje
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Straipsnio autorė Dubajuje

Kiek laisviau galima jaustis tik Dubajuje, kuris itin daug dėmesio skiria turizmo plėtrai ir labiau toleruoja „laisvuosius“ turistus, mėgstančius išsirengti ne tik paplūdimyje ar išlenkti taurę vyno prie pietų stalo. Ne vienas turistas atvyksta čia išgąsdintas istorijų, kaip už apsikabinimą ar bučinį gatvėje galima atsidurti kalėjime, tačiau iš tiesų čia viskas ne taip baisu.

Kaip namie jaustis gal ir nepavyks, tačiau nedemonstruojant bambos gatvėje, nesišlaistant išgėrus ir gerbiant šios šalies tradicijas, bėdų tikrai nebus.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Dubajus – tikras stebuklų miestas
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Dubajus – tikras stebuklų miestas

Riba – šeicho fantazija

Tai, kad Dubajus stengiasi išsiskirti pasaulį stebinančiais objektais, girdėjo turbūt kiekvienas. Čia abejingų tikrai nepalieka aukščiausias pasaulio pastatas Burj Khalifa ir šalia jo prisiglaudęs „vos“ 1200 parduotuvių turintis didžiausias pasaulyje prekybos centras, jūroje formuojamos dirbtinės salos, prabangiausi automobiliai, nesuvokiamo dydžio privačios vilos, daug aukso, dangų remiantys dangoraižiai ir nesuskaičiuojama galybė būsimų „-iausių“ pasaulyje projektų.

Ne vienas lygina šį miestą su Niujorku, tačiau skirtumų čia gerokai daugiau nei panašumų.

Dubajuje nuolat vyksta statybos. Kranai stūkso visur, kur tik užmatai. Vietiniai juokauja, kad kas tris mėnesius reikia imti naują žemėlapį į rankas, nes susekti visus kylančius naujus pastatus – misija neįmanoma.

Ypač, kai Dubajus ruošiasi priimti parodą „Expo 2020“. Reikia naujo, didžiulio oro uosto? Yra. Reikia dar vieno aukščiausio pastato? Bus. O gal iškasti naują kanalą iki miesto vidurio? Tereikia panaikinti porą parkų ir nugriauti kelis šimtus pastatų. Yra! Ir viskas čia taip. Rodos, miestas paklūsta tik vienam dalykui – valdovo fantazijai, o pinigai – nesvarbu.

Tiesa, jei fantazijos neriboja pinigai, tai ją kiek apkarpo gamta. Emyratai įsikūrę kone dykumoje, kur lengviau atsikvėpti galima tik žiemą (tuomet čia temperatūra siekia maždaug 25 laipsnius šilumos).

Vasarą dažnai būna ir 50 laipsnių karščio. Todėl visas gyvenimas projektuojamas viduje – dangoraižiuose bei juose įsikūrusiuose viešbučiuose. Pasivaikščiojimai gatvėje čia neįprasti, išskyrus paplūdimį ir keletą vietų miesto promenadose ar aplink turistų lankomas vietas. Daug kur net nėra ir šaligatvių, nes visur vykstama automobiliais, taksi (kuris yra gana pigus) arba metro.

Autobusų stotelės taip pat visos uždaros bei kondicionuojamos. Taigi, bet kur vykstant pravartu tiksliai žinoti adresą, o dar geriau ir dangoraižio aukštą.

Rojus klubinėtojams ir mėgstantiems pirkinius

Būtent dėl to, kad viskas pasislėpę pastatuose, iš pirmo žvilgsnio atvykus atrodo, kad šiame mieste kiek nykoka ir nėra ką veikti. Daugiausia džiaugsmo Dubajus gali pasiūlyti mėgstantiems kaitintis pliaže, lankyti prekybos centrus ir naktinėti klubuose. Jų čia nesuskaičiuojamai daug ir, žinoma, itin prabangių.

Mėgstantiems kiek aštresnius pojūčius arabai mielai pasiūlys pralėkti džipais per dykumą. Paplūdimys ir dykumos safaris – mėgstamiausios pramogos ir vietiniams. Vakarais ar savaitgaliais jie suvažiuoja su blizgančiais galingais džipais ir kiek nuleidę orą iš padangų, spaudžia pedalus iki galo, skrosdami gana stačias dykumų kalvas.

Pojūtis, kad jau tuoj tuoj versiesi ant stogo, slysdamas smėlio kalno šlaitu arba skrisdamas per kopos gūbrį, aplanko ne kartą ir ne du. Silpnesniesiems neatlaiko ne tik nervai, bet ir skrandžiai. Ir nors istorijų čia būna visokių (pasitaiko ir labai liūdnų), tačiau patyrę vietiniai ant šio smėlio nardo kaip žuvys vandenyje, todėl belieka įsitaisyti, atsipalaidavus įsikibti ir pasimėgauti skrydžiu.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Dubajus – tikras stebuklų miestas
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Ekstremalius pasivažinėjimus smėlynuose mėgsta ir vietiniai, ir turistai

Pasimatymai trise

Nors iš pažiūros Dubajus ir JAE gana modernūs, šioje šalyje vyrų ir moterų santykiai dar apibrėžti gana griežtomis taisyklėmis. Ypač religingos musulmonų šeimos reikalauja, kad jų dukros elgtųsi itin santūriai, o į pasimatymus leidžiama vaikščioti tik su trečio asmens – dažnai brolio, sesers ar mamos – priežiūra. Prieš tai, žinoma, gavus tėvų sutikimą.

Dar geriau – susitikti namuose, kur gyvena visa šeima. Norėdamas vesti merginą, vyras turi jai sumokėti tiek, kiek ji paprašys. Jei vyras nori turėti kelias žmonas, jis privalo visoms joms skirti vienodai pinigų, apgyvendinti vienoduose namuose bei skirti vienodai laiko. Jei to nesilaikys, žmona turi teisę reikalauti skyrybų. Dėl tokio iššūkio, reikalaujančio gana gerai planuoti laiką ir finansus, vis daugiau vyrų renkasi turėti tik po vieną žmoną. Tačiau norintiems ir išgalintiems leidžiama turėti keturias.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Dubajus – tikras stebuklų miestas
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Moterims JAE vis dar galioja daug suvaržymų

Gimei arabu JAE? Gyvenimas jau pasisekė

JAE gyvena apie 10 mln. gyventojų, iš kurių tik 1,4 mln. yra vietiniai. Daugiausia atvykėlių čia yra iš Indijos, Filipinų, Egipto, Irano, taip pat europiečių. Gauti pilietybę užsieniečiui čia beveik neįmanoma, mat valstybė labai saugo savo šalies identitetą ir kartu užtikrina vietiniams itin aukštas pragyvenimo sąlygas.

Vietinis pilietis visuomet dirbs tik vadovaujamą darbą ir už tai gaus bent triskart didesnį atlyginimą nei tą pačią poziciją užimantis atvykėlis.

Kiekvienam piliečiui sulaukus pilnametystės valstybė dovanoja namą, o tuokiantis – maždaug 30 tūkst. eurų vestuvėms. Bazinė pensija siekia keletą tūkstančių eurų. Vietinių balsas čia taip pat labai svarus – jei jiems nepatiks užsieniečių elgesys, užteks žodelio ir policija be didesnių kalbų imsis veiksmų.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Dubajus – tikras stebuklų miestas
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Dubajus – tikras stebuklų miestas

Populiarusis kalėjimas, arba Kodėl verta elgtis gražiai?

Nepaisantiems taisyklių, bausmės itin griežtos. Vairavai išgėręs – mėnesiui į kalėjimą ir tokiam pat laikui konfiskuojama mašina. Per metus pakliuvai antrąkart – „šaltojoj“ pabūsi jau pusmetį. Padarei bet kokį nusikaltimą – vagystę ar panašiai – būsi siunčiamas už grotų, o išėjus – deportacija iš šalies be teisės sugrįžti.

JAE taikoma ir mirties bausmė už sunkius nusikaltimus. Todėl tiek vietiniai, tiek atvykėliai įstatymų laikosi itin skrupulingai, juolab kad viskas ir visur stebima daugybės kamerų.

Nemėgsta vietiniai kalbėti apie nusikaltimus bei nelaimes. Jei kas nors filmuos ar fotografuos avariją, policininkas baudą ar kalėjimą skirs ir smalsiajam paparacui. Taisyklė aiški: nėra ko skleisti negatyvių žinių. Net laikraščiuose apie kriminalus rašoma tik mažomis raidelėmis paskutinių puslapių užkampiuose.

Ir iš tiesų, šioje šalyje tikrai jautiesi labai saugiai. Nereikia galvoti, kad kas nors nugvelbs daiktus, kol maudaisi jūroje, pačiups piniginę nuo stalo kavinėje ar daiktus iš automobilio. Vietiniams toks akylas daiktų stebėjimas ir saugojimas čia sukelia šypsnį.

Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Prabangūs automobiliai – Dubajaus kasdienybė
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Prabangūs automobiliai – Dubajaus kasdienybė

Tik Dubajuje:

  • Policija iš tiesų važinėja su „Ferrari“, „Maserati“, „Bugatti“. O kaip kitaip pasivyti visus kitus prabangius greituolius?
  • Gatvėse – ideali tvarka ir jokių benamių. Jei koks atsiranda, jam sumokama, nuperkamas bilietas ir jis išsiunčiamas iš šalies.
  • Prabangūs automobiliai savaitgalio vakarais išrieda į Dubai Marina promenadą, kurioje neretai užstringa spūstyje, taip džiugindami smalsius turistus.
  • Kad pravažiuotų mažiau kilometrų, iš kito miesto prabangūs automobiliai savaitgaliui atskraidinami sraigtasparniais arba atvežami „tralais“.
  • Arabės, nors ir užsidengusios veidus bei kūnus, itin nemėgsta būti fotografuojamos. O turistai lengvai gali įkliūti į bėdą, jei bandys tai daryti.
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./JAE moterys, nors ir apsirengusios uždarus rūbus, mėgsta fotografuotis su turistėmis
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Lietuvaitės su vietine moterimi paplūdimyje
  • Kai kurių vilų teritorijos tęsiasi kilometrais. Jose – ir nuosavi parkai, zoologijos sodai, namų kompleksai.
  • Dubajus stovi dykumoje, tačiau čia žaliuoja ne viena pievelė ar parkas. Tam sunaudojama begalybė gėlo vandens kasdien.
  • Net ir beveik nauji pastatai čia neretai nugriaunami ir statomi iš naujo. Dėl saugumo (mat oro sąlygos yra itin nedėkingos) arba tiesiog norint pastatyti naujesnį ir gražesnį.
  • Aukso turguje galima nusipirkti nuo smulkiausio žiedelio iki solidžiai sveriančios auksinės suknelės. Tikru auksu Dubajuje žiba ne viena skulptūra, automobilis ir net gardinama kava.
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Auksu žiba ne tik prekystaliai: Dubajuje auksas ir valgomas, ir geriamas su arbata
Vaidos Vincevičiūtės nuotr./Auksu žiba ne tik prekystaliai: Dubajuje auksas ir valgomas, ir geriamas su arbata
  • Vietiniai žiemą itin mėgsta iškylas dykumoje. Čia pastatomi ištisi palapinių miesteliai.
  • Norint namuose laikyti tigrus, liūtus, leopardus ir panašiai yra tik viena sąlyga – užtikrinti šiems gyvūnams sąlygas kaip zoologijos sode, mat vietiniai dažnai juos laikydavo tiesiog balkone.
  • Automobiliai čia yra ganėtinai pigūs; visi nauji ir itin švarūs.
  • Į maisto prekių parduotuvę ar restoraną užeiti nebūtina. Paskambinus ar tiesiog privažiavus gatvėje prie durų prieina vyrukas ir greitutėliai atneša visko, ko paprašai. Susimoki neišlipęs iš automobilio ir judi naujutėlaitėmis gatvėmis toliau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius