Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ginklų ir traktorių apsuptas 10 centimetrų Jėzus Austrijoje

Ginklų, plieno ir traktorių gamyklos priemiesčiuose tarsi iki šiol saugo per Antrąjį pasaulinį karą beveik nenukentėjusio Šteiro senamiesčio žavesį. Saugo taip gerai, kad turistų čia nėra daug, nors nedidelis miestas net įdomesnis nei Aukštutinės Austrijos regiono centras Lincas, esantis už 40 minučių kelio automobiliu.
Austrijos miestas Šteiras
Austrijos miestas Šteiras / Indrės Bungardaitės/15min nuotr.

Romantiškajame Austrijos kelyje tarp Zalcburgo ir Vienos įsitaisęs Šteiras bando harmoningai suderinti turtingą istoriją, kuri iškyla žaviais istoriniais pastatais, ir modernų gyvenimą. Kartais šis flirtas atrodo kiek keistai – pavyzdžiui, kaip ir Vilniuje, po senovinį miesto centrą siūloma važinėtis riedžiais, nors jame yra vos kelios gatvės.

Visgi maždaug 980 metais įkurtame mieste svarbiausia – senosios tradicijos ir papročiai. Pirmajame Austrijos Kalėdų muziejuje galima apžiūrėti daugiau nei 14 tūkst. Kalėdų dekoracijų, miestas traukia piligrimų srautus. Tikintieji čia keliauja dėl prakartėlių ir vos 10 centimetrų dydžio Jėzaus skulptūrėlės.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Bažnyčia, kurios viduje – Jėzaus statulėlė
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Bažnyčia, kurios viduje – Jėzaus statulėlė

Legenda pasakoja, kad XVII a. pab. sunkiai sergantis bokšto prižiūrėtojas kasdien prie į medį įkeltos nedidelės vaškinės kūdikėlio Jėzaus skulptūrėlės meldė sveikatos. Po to, kai jis netikėtai išgijo nuo epilepsijos, į šią vietą pradėjo traukti kiti tikintieji, kol galiausiai čia buvo nuspręsta pastatyti Christkindl bažnyčią. Altoriuje tebėra ir ta pati nedidelė statulėlė – lygiai toje pačioje vietoje, kur kadaise augo medis.

Miestas didžiuojasi ir išskirtinėmis prakartėlėmis. Pavyzdžiui, viena didžiausių visame pasaulyje, kuri užima 58 kv. metrų plotą. Arba tokia, kurioje 300 medinių figūrėlių juda skambant muzikai.

VIDEO: Judanti prakartėlė Šteire

Tarp dviejų upių įsikūręs Šteiras net nepatenka į beveik 9 milijonus gyventojų turinčios Austrijos didžiausių miestų dešimtuką. Mieste nėra nė 40 tūkst. žmonių, tačiau jų Kalėdų pašto darbuotojai kasmet atsakinėja į apie 2 milijonus laiškų, kuriuos vaikai rašo Christkindl. Būtent Christkindl, o ne Kalėdų Senis Austrijoje neša dovanas vaikams.

Nors dauguma tradicijų persmelktos religija, net ir netikintieji ras, ką veikti. Pažintį su miestu pradėjus nuo upės kranto, jau iškart sužavi miesto panorama. Austriška tvarka – tarsi atviruke visi namai gražiai sulygiuoti, gali praleisti ir valandą lygindamas senovinius jų fasadus.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Austrijos miestas Šteiras
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Austrijos miestas Šteiras

Perėjus upę įžengiama į ilgą pagrindinę miesto aikštę Stadtplatz, apsuptą vaizdingų tai gotikinio, tai rokoko, tai baroko stiliaus pastatų. Malonu grožėtis ir kiekvienu jų atskirai, ir bendra miestelio architektūros stilių harmonija. Ne be reikalo Franzas Schubertas Šteirą vadino neįsivaizduojamai žaviu ir čia sukūrė „Trout Quintet“.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Austrijos miestas Šteiras
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Austrijos miestas Šteiras

Tiesa, laiko miestui prireiks nedaug. Išžengus iš senamiesčio greitai pateksite į industrinius rajonus, kuriuose gaminami traktoriai, ginklai, varikliai.

Šteiras neabejotinai žaviausias prieš Kalėdas. Aikštėje nusidriekia girliandos, pridygsta skoningai dekoruotų prekeivių namelių. Miestas – nedidelis, atrodo, kad visi vieni kitus pažįsta. Todėl net ir už glühwein (karšto vyno) puodelį neprašoma užstato (paprastai Kalėdų mugėse reikia palikti kelis eurus, kurie grąžinami parnešus puodelį).

Austrijoje 15min lankėsi kelionių agentūros Superkelionės.lt kvietimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius