Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Graikijos salos: kodėl Lefkadą verčiau rinktis nei Korfu

Sudarinėdama 10 dienų maršrutą po Graikiją, norėjau būtinai įtraukti į jį kažkokią salą. Kad būtų paprasčiau keliaujant automobiliu, radau vienintelę Graikijos salą, kurią su žemynu jungia pylimas bei pakeliamas tiltas – tad į ją galima nuvažiuoti automobiliu, nereikia keltis keltu. Tai nuostabaus grožio Lefkada.
Lefkada
Lefkada / M.Mozyro nuotr.

Iš Lietuvos į šią salą nėra tiesioginių skrydžių. Jei važiuosite iš Atėnų automobiliu, teks įveikti apie 400 km. Beveik visą laiką galima važiuoti labai geromis autostradomis, kurios, deja, tikrai nėra pigios. Pervažiavimas, tarkim, per įspūdingą Rio Antirio tiltą, kuris jungia Peloponeso pusiasalį su žemynine Graikijos dalimi, kainuoja 13,5 eurų.

Saloje apsistojome Nidri kurorte. Manau, tai yra puiki vieta dėl trijų priežasčių: iš Nidri galima plaukti kruiziniais laivais į kitas gretimas salas, visai šalia yra labai gražus ir pakankamai tuščias paplūdimys Desimi (su nemokamais gultais), be to, šioje salos dalyje nakvynių kainos yra vienos mažiausių.

Lefkada man patiko visų pirma dėl to, kad čia dar nėra tiek daug turistų iš Vidurio Europos – matyt, tai dar mažai populiarus maršrutas, ir dauguma renkasi tokias salas kaip Kretą, Rodą, Korfu.

M.Mozyro nuotr./Lefkada
M.Mozyro nuotr./Lefkada

Antras argumentas, kodėl patarčiau rinktis būtent šią salą, yra neapsakomo grožio paplūdimiai ir visos salos gamta, kalnuotas peizažas. Kadangi esu nemažai keliavusi, galvojau, kad mane mažai kas gyvenime gali nustebinti. Bet kai pamačiau gražiausius Lefkados paplūdimius, tiesiogine ta žodžio prasme per visą kūną perbėgo šiurpuliukas.

Žadą atėmė ilgiausias Lefkados paplūdimys (2,5 km) – Egremni. Net Karibuose nemačiau tokio nepaprastai mėlyno ir skaidraus vandens bei tokio ilgo paplūdimio, kuris visas būtų apsuptas uola.

M.Mozyro nuotr./Lefkada
M.Mozyro nuotr./Lefkada

Žinomiausias Lefkados paplūdimys - Porto Katsiki, kuris kasmet išlieka geriausių Europos paplūdimių sąraše, nepaliko tokio įspūdžio. Ko gero, dėl turistų gausos. Vieni gražiausių salos paplūdimių yra tuo pačiu vieni tolimiausių ir sunkiausiai pasiekiamų – iki gretimų paplūdimių, pavyzdžiui, Egremni, kelias veda siaurais serpantinais. Todėl labai rekomenduoju visai dienai nusipirkti bilietą į kruizinį laivą.

Bilieto kaina - 20 eurų, išplauksite anksti ryte, grįšite apie 19 val. Per tą laiką pamatysite gražiausius Lefkados paplūdimius bei kelias kitas salas: Itaką, Kefaloniją, privačią graikų laivybos magnato Arsitotle Onassis Skorpios salą bei Meganisi salos urvus.

M.Mozyro nuotr./Kefalinoja
M.Mozyro nuotr./Kefalinoja

Man atrodo, tie 20 eurų buvo geriausia investicija Lefkadoje. Priplaukiant gražiausius paplūdimius laivo kapitonas leidžia šokinėti iš laivo į nežemiškai mėlyną vandenį, o pvz., Kefalonijoje turėsite visą valandą, kad pasižvalgytumėte po salą, pavalgytumėte tradicinių patiekalų.

M.Mozyro nuotr./Kefalinoja
M.Mozyro nuotr./Kefalinoja

Lefkadoje gausų restoranų ir barų, kur galima paragauti vietos patiekalų: graikiškų salotų, Tzatziki, kebabų, musakos, jūros gėrybių ir labai skanios šaldytos kavos frape. Saloje vis dėlto nerasime didesnių miestelių, kaip, pavyzdžiui, Korfu sostinė Kerkira su jaukiu senamiesčiu.

Jei norėsite pabėgti iš saulėtų paplūdimių, siūlau aplankyti pavėsyje išsidėsčiusius krioklius Dimossari. Iki jų iš pagrindinio kelio veda ženklai, o iš automobilio stovėjimo aikštelės reikės paeiti apie 15 minučių. Vietoje galima maudytis šaltuose, skaidriuose ežerėliuose, pastovėti po kriokliu. Vandens temperatūra tikrai atgaivins po maudynių šiltoje jūroje.

M.Mozyro nuotr./Lefkada
M.Mozyro nuotr./Lefkada

Mūsų kelionės metu visiškai spontaniškai nusprendėme praleisti ir vieną dieną Korfu saloje. Kėlėmės keltu iš miesto Igoumenitsa (už keltą į vieną pusę mokėjome 25 eurus), atgal kėlėmės iš Korfu sostinės Kerkiros (mokėjome apie 40 eurų už mašiną su 3 keleiviais).

Korfu paliko visai kitokį įspūdį nei Lefkada. Ten gausų turistų, gatvės labai siauros, o išskyrus kelis nuostabius gamtos stebuklus - visa sala nėra tokia graži kaip Lefkada. Pirmas mūsų keliones tikslas buvo Palaiokastritsa – mano skoniui šioje salos dalyje buvo per daug turistų, šurmulio, nors ten tikrai rasite gražių paplūdimių ir pramogų.

M.Mozyro nuotr./Korfu
M.Mozyro nuotr./Korfu

Vieta, kurią būtina aplankyti, nors yra labai sunkai pasiekiama, yra Porto Timoni. Nors tai yra populiariausias atvaizdas atvirukuose iš Korfu, vieta yra mažai lankoma. Iki paplūdimio, o tiksliau - iki paplūdimių dvynių, tikrai nelengva nusigauti, bet sunkumai yra to verti.

Palikus automobilį stovėjimo aikštelėje, reikia kalno šlaitu leistis pėsčiomis apie 1,5 km. Jei norite saugiai nusileisti iki pačio paplūdimio, reikia bent minimaliai pasiruošti ir turėti gerus sportinius batelius.

M.Mozyro nuotr./Korfu
M.Mozyro nuotr./Korfu

Leidžiantis uolėtu taku pasieksite tašką, iš kurio pamatysite atsiveriantį vaizdą į abu egzotiškus paplūdimius. Pamačius nepaprastą vaizdą, nepastebėsite, kaip kojos pačios nuneš iki apačios. Jei pabos vienas paplūdimys, galėsite vos per kelias minutes persikelti į kitą.

Sekite Małgorzatos keliones „Facebooke“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius