-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Latviją, bet ne į Rygą: kelionė po Jelgavą ir jos apylinkes

Turbūt dauguma tautiečių kaimyninėje Latvijoje geriausiai pažįsta gražiąją sostinę Rygą bei Baltijos jūros paplūdimius. Tačiau Latvijoje taip pat verta pakeliauti ne tokiais įprastais maršrutais ir aplankyti kol kas mažiau populiarias vietas.
Jelgava
Jelgava / Gabijos Lebednykaitės nuotr./ 15min koliažas

Viena tokių vietų – ketvirtas pagal dydį šalies miestas, nuo sostinės vos 40 kilometrų nutolusi Jelgava.

Melomanams miesto pavadinimas galbūt bus girdėtas, nes būtent iš Jelgavos kilo tarptautiniu mastu bene garsiausia Baltijos šalių muzikinė grupė Brainstorm.

Vaikštinėdami po miestą šių saldžiabalsių gal ir nesutiksite, bet įdomių lankytinų objektų Jelgavoje – nemažai.

Štai man labiausiai patikusieji.

Pašto sala

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Pašto sala
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Pašto sala

Lielupės upėje esanti sala, su miesto centru sujungta keliais gražiais tiltais – puikiai įrengta rekreacinė zona. Čia – pėsčiųjų ir dviračių takai, vaikų žaidimų aikštelės, treniruokliai, teniso, krepšinio ir kitų sportinių žaidimų aikštelės, kavinės, paplūdimio zona (taip, Lielupėje galima ir maudytis, ir išbandyti visokių vandens pramogų), koncertų estrada – esant geram orui, Pašto saloje verda gyvenimas.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Pašto sala
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Pašto sala

Dukart per metus Jelgavoje vyksta festivaliai, žiemą – ledo skulptūrų, o vasarą – smėlio skulptūrų festivalis. Renginiams pasibaigus, Pašto saloje, kol leidžia oro sąlygos, saugomi įspūdingi laikinieji meno kūriniai, kuriais, sumokėję 1 eurą, gali pasigėrėti visi norintys.

Šventosios Trejybės bokštas

Iš kažkada čia stovėjusios pirmosios visoje Europoje tik liuteronams skirtos bažnyčios teliko šis bokštas. Dabar jis puikiai restauruotas, jame veikia turizmo informacijos centras, vyksta įvairios laikinos parodos, įsikūręs prancūziškas restoranas, sumokėjus vieną eurą, galima aplankyti interaktyvią Jelgavos istorijos parodą ir nuo viršutinio aukšto apžvelgti miestą.

Beje, Jelgavoje – daug studentų, ir, mokslo metams prasidėjus, miestas labai pagyvėja, jelgaviečiai teigia, kad bokšto papėdėje įsikūrusiame studentų improvizacijų teatre rengiami šaunūs pasirodymai.

Religiniai pastatai

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Jelgava
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Jelgava

Jelgavoje visai greta – trijų skirtingų konfesijų religiniai pastatai: neogotikinė Šventosios Mergelės Marijos Romos katalikų bažnyčia, Šventosios Onos liuteronų bažnyčia (pastatyta XVI amžiuje ji yra seniausias išlikęs pastatas mieste), bei rusų stačiatikių katedra, pirmoji rusų ortodoksų bažnyčia šiame Latvijos regione, įtraukta į Europos paveldo sąrašą.

Jelgavos istorijos ir meno muziejus

Jis dar žinomas istoriniu pavadinimu Academia Petrina. Ši akademija buvo pastatyta paskutiniojo Kuržemės kunigaikščio įsakymu ir laikoma viena pirmųjų aukštojo mokslo įstaigų Latvijoje. Labai apgriautas Antrojo pasaulinio karo metu, pastatas vėliau buvo rekonstruotas ir paverstas muziejumi, kuriame dabar galima susipažinti su Kuržemės regiono istorija ir etnografija.

Senamiestis

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Senoji Jelgavos miesto dalis
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Senoji Jelgavos miesto dalis

Jelgavos senoji dalis – vis pora akmenukais grįstų vingiuotų gatvių (pagrindinė –neseniai sutvarkyta Vecpilsetas gatvė), palei kurias rikiuojasi mediniai namai drožinėtomis langinėmis ir keletas senų plytinių pastatų.

Jelgavos pilis

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Jelgava
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Jelgava

Pastatytas XVIII amžiuje ir vėliau kelis kartus keitęs šeimininkus ir paskirtį, šis didelis ir labai gražus pastatas kelis kartus buvo sudegęs arba beveik visiškai sugriautas karų metu, bet galų gale sėkmingai rekonstruotas. Tai – didžiausi baroko stiliaus rūmai Baltijos šalyse. Dabar čia įsikūręs Latvijos Žemės ūkio universitetas.

Rundalės pilis

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Rundalės pilis
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Rundalės pilis

Vos už 30 kilometrų nuo Jelgavos galite aplankyti vieną lankomiausių Latvijos turistinių objektų, tikrą šalies pasididžiavimą ir turbūt vieną gražiausių istorinių pastatų Baltijos šalyse – nuostabiąją Rundalės pilį. Jos teritorijoje yra ir atskiru lankytinu objektu galintis būti įmantrus prancūziškas parkas, pilnas susikertančių takelių, gyvatvorių labirintų ir paviljonų. Parkas atkurtas taip, kad atrodytų visai kaip XVIII amžiuje, kai jį suprojektavo italas Bortolomeo Rastrelli.

Gabijos Lebednykaitės nuotr./Rundalės pilis
Gabijos Lebednykaitės nuotr./Rundalės pilis

Čia veši įvairiausi augalai, parko pasididžiavimas – beveik hektaro plotą užimantis rožių sodas, o man keisčiausias pasirodė rytietiškasis kampelis, kurio kiniškas paviljonas dabar paverstas... spalvingu ir egzotiškai dekoruotu tualetu. Apsilankymas Rundalės pilyje gali kainuoti nuo 4 iki 11 eurų – priklausys nuo to, ar eisite tik į pilį, tik į sodą, ar į abu kartu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius