Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į pensiją išėjusi pora leidžiasi aplink pasaulį: po ilgo taupymo – svajonės išsipildymas

Pripažinkim – galbūt ne kartą esame su lengvu pavydu žiūrėję į keliaujančius „vokiečių senukus“, kuriuos gali pamatyti kad ir kur bevažiuotum. Mintyse dar dažnai palyginam juos su savo seneliais ir atrandam pateisinimų, kodėl Vakarų Europos ir JAV pensininkai gali sau leisti keliauti daugiau ir dažniau. Bet nebūtina žiūrėti į juos – visai šalia yra įkvepiančių pavyzdžių, kurie įrodo – keliauti niekada ne vėlu. Štai į pensiją išėjusi vilniečių pora po dvejų metų taupymo leidžiasi į kelionę aplink pasaulį. 118 dienų, 6 žemynai, 32 šalys, 49 miestai ir begalės įspūdžių.
Garbaus amžiaus keliautojai
Keliautojai / 123rf.com nuotr.

Gediminas ir Regina (vardai pakeisti) keliauja nuo jaunystės. Kadaise su laisvalaikio kelionėmis bei darbo komandiruotėmis važinėjo po Sovietų Sąjungą, o Lietuvai atgavus nepriklausomybę tyrinėjo ir Europą.

„Kiek būdavo galimybių, tiek vykdavom kur. Kai jau buvo galima laisvai važinėti, buvom nusistatę sau – kas dvejus metus išvykti į užsienį. Vėliau ir dažniau pavykdavo“, – 15min pasakojo Regina. „Mes ne fanatikai, bet keliauti labai mėgstame – kad ir po Lietuvą paturistauti“, – jai antrino vyras.

Ilgai namie nusėdėti negalinti pora visgi dvejiems metams savo keliones buvo pristabdžiusi – tebuvo pakeliavę po Lietuvą ir nuvykę iki Latvijos. Tačiau po tokios keliavimo „dietos“ jų laukia fantastiškas atpildas – keturi mėnesiai keliaujant aplink pasaulį.

Pirmadienį pora įsėdo į MSC kruizinį laivą Barselonos uoste, kuris keturiems mėnesiams taps jų namais. Į pensiją išėjusi pora išsileido į kelionę per 6 žemynus.

Įkalbinėti vienam kito nereikėjo

Bet apie viską nuo pradžių. Prieš penkerius metus Regina ir Gediminas pirmą kartą sumąstė išbandyti kitokį keliavimo būdą – sėsti į kruizinį laivą ir taip pažinti šalis. Tąkart jie porą savaičių plaukiojo po Viduržemio jūros vakarinę pusę, Atlanto vandenyne pasiekė Madeiros, Kanarų salas, Maroko krantus. Išlipdami nugirdo, kad dalis keleivių tiesiai iš šio kruizo sėda į kitą laivą. Žinia, kad žmonės tiesiog taip kone gyvena – iš kruizo į kruizą, sužadino ir lietuvių fantaziją.

123rf.com nuotr./Keliautojai
123rf.com nuotr./Keliautojai

Po dvejų metų jie jau iš to pačio Genujos uosto Italijoje plaukė į kitą Viduržemio jūros pusę – pažinti Graikijos salas, Juodąją jūrą, Rumunijos ir Bulgarijos krantus. Tąkart Gediminas netgi smalsavo pas laivo darbuotojus – gal įmanoma įsėsti viename uoste, apiplaukti daug šalių, ir grįžti į tą patį, kad nereikėtų persėdinėti? „Jam atsakė, kad tokių kruizų MSC neorganizuoja. O mes pagalvojom – o kaip būtų tai gerai! Netrukus išeinam į pensijas, galėtumėm keliauti ilgesnį laiką“, – prisiminė Regina.

„Ir štai, praėjo mėnuo ar keli, ir kaip MSC klubo nariai sulaukiam laiško – po dvejų metų yra pirmasis toks kruizas, apie kokį ir svajojom. Aukščiausiasis paklausė“, – pasakojo ji.

Ilgai pora nesvarstė – nusprendė, kad reikia naudotis proga. Ar vienam kito nereikėjo įtikinėti? „Ne ne ne, – šypsojosi ji. – Matom kitų šeimose, kad tai vienas nori, kitas ne, reikia įkalbinėti. Mums tokios problemos nebuvo – ačiū dievui, abu to paties norim.“

32 šalys, 6 žemynai

„Nuo senų laikų yra svajonė – pamatyti Australiją, Ameriką... Tik kad tą padarytum, kiek reikia laiko ir pinigų“, – kalbėjo Regina. Todėl kruizas, kuris išsprendžia transporto, logistikos klausimus, pasirodė kone idealus variantas.

„MSC World Cruise“ žemėlapyje – net 49 stotelės 32-ejose šalyse. Perplaukęs Atlanto vandenyną laivas stabtels Centrinės Amerikos, vakarinės JAV pakrantės uostuose. Tuomet – Havajai, Okeanijos salos, tokios kaip Bora Bora, Fidžis. Iš ten – į Naująją Zelandiją, Australiją. Paskutiniame etape keliautojų lauks pažintis su Indijos vandenyno pakrante – Singapūru, Malaizija, Tailandu, Šri Lanka, Maldyvais. Galiausiai dar sustojus ir Omane, Emyratuose bei Jordanijoje, per Sueco kanalą laivas grįš į Viduržemio jūrą.

„Stosim net tokiose vietose, kurių, pripažinsiu, nebuvau net negirdėjusi“, – entuziazmo negalėjo nuslėpti Regina.

MSC kruizas aplink pasaulį
MSC kruizas aplink pasaulį

Jie abu tikino, kad vis dar gajus įsitikinimas, jog kruizas – tingios atostogos, yra mitas. „Aišku, jeigu pasistengsi – gali ir nuobodžiauti. Bet čia kaip su pensija. Vieniems ji atrodo nuobodi, o kiti išėję nebeturi viskam laiko – šitiek veiklos!“, – juokėsi Regina.

SPA, kulinarinės pamokos, koncertai, šokių pamokos, treniruoklių salė, mini golfo aikštynas, kiti žaidimai, restoranai, parduotuvės ir t.t. – aplink pasaulį plaukiantis laivas yra tarsi mažas miestas su daug pramogų.

Mitas ir tai, kad kruizuose – vieni senjorai. Žinoma, tokių – kaip Regina sako, augesnių – keleivių nemažai, bet plaukia ir šeimos su vaikais, ir jauni aktyvūs žmonės. Net ir į šį kruizą aplink pasaulį, jie žino, plauks dar vieni lietuviai – šeima su dviem vaikais.

MSC nuotr./MSC MAGNIFICA
MSC nuotr./MSC MAGNIFICA

Iš kur gauti pinigų kelionei aplink pasaulį

4 mėnesiai kelionėje iš pirmo žvilgsnio atrodo daug, bet kai viską pradedi planuoti – ne tiek daug pasirengimo ir reikia tokiai išvykai. Svarbiausias dalykas visgi buvo finansai.

118 naktų kelionė laivu aplink pasaulį porai kainavo apie 30 tūkst. eurų. 27 tūkst. eurų – bazinė kaina, o tuomet dar keli tūkstančiai eurų – aptarnavimo mokesčiams ir papildomoms paslaugoms, tokioms kaip internetas ir įėjimas į spa erdvę. Tiek atsiėjo vidutinė kajutė su iš dalies užtamsintu langu į jūrą.

MSC nuotr./MSC MAGNIFICA
MSC nuotr./MSC MAGNIFICA

„Laive bus galima įsigyti ir daugiau paslaugų – pradedant drabužių skalbimu ir baigiant kirpykla“, – aiškino Gediminas. Jeigu įsivaizduojate, kas viskas kruiziniame laive yra žvėriškomis kainomis, tai – irgi klaidingas įsitikinimas. Pavyzdžiui, moterų kirpykloje laive plaukų kirpimas, dažymas ir sušukavimas atsieis 60 eurų. Panašiai, kaip ir dažnoje kirpykloje Vilniuje.

Natūraliai dažnam, išgirdusiam apie poros kelionę, kils klausimas – iš kur tokie pinigai? Jie nieko neslepia – pora dalį sumos turėjo, dalį sutaupė per dvejus metus.

MSC nuotr./MSC MAGNIFICA
MSC nuotr./MSC MAGNIFICA

„Sutapo – atgavome Vyriausybės nurėžtas pensijas, taip pat pinigus iš kaupiamojo gyvybės draudimo. Taip atsirado branduoliukas, o tada taupėm“, – pasakojo Gediminas.

Pora susiskaičiavo, kiek reikia atsidėti pinigų kas mėnesį, ir kruopščiai laikėsi plano. Jeigu kurį mėnesį nukrypdavo nuo jo, pasivydavo kitą. „Nebadavom, o ir į koncertą nueidavom. Buvo ir sveikatos problemų – jas susitvarkėm“, – atviravo moteris.

Pora pabrėžė, kad nė vienas jų tikrai neuždirbdavo kalno pinigų iki pensijos. Gruodžio paskutinėmis dienomis į pensiją išėjęs Gediminas kelis dešimtmečius dirbo mokslininku, vėliau tarnautoju. Pensijoje nuo pavasario esanti Regina – taip pat tarnautoja, dalį etato ir dėstytojavusi.

„Nesam prie tos didelės prabangos pripratę – kiek čia mums reikia“, – šyptelėjo ji.

123rf.com nuotr./Keliautojai
123rf.com nuotr./Keliautojai

„Nepirkom jokių nereikalingų daiktų, atvirkščiai – pirkom tai, ko reikės kelionei. Ir galvojom – tą prabangą turėsim keturis mėnesius, galima pakentėti. Nei indų reikės plauti, nei maisto gaminti, nei šuniuko vedžioti ar daržų prižiūrėti. Beliks tik gerti įspūdžius“, – nekantravo Gediminas.

Tiesa, šuniukas. Jam, „Lietuvos lenciūginiui“, tiems keturiems mėnesiams reikėjo surasti laikinus namus. Pora nusprendė neapkrauti nieko priežiūra – išrinko jam nedidelį šunų viešbutį.

Kaip šunelis reaguos į šeimininkų nebuvimą, bus matyti, o kaip į poros planus apkeliauti pasaulį reagavo šeima?

„Mūsų abiejų tėvelių jau nebėra, tad nebeturim atsakomybės kažką prižiūrėti. O sesuo ir vaikai gyvena juk patys, savo gyvenimus“, – sakė Regina.

„Jiems buvo šioks toks šokas, – apie vaikus kalbėdamas pripažino Gediminas. – Visgi būna pripratę, kad mes pasirūpinam, esam šalia. Bet pasakėm sau ir kitiems – atėjo metas laiką skirti tik sau.“

Kaip porai sekasi keliauti kruiziniu laivu aplink pasaulį, bus galima sekti 15min rubrikoje „Pasaulis kišenėje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius