-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Iki vieno didžiausių salynų pasaulyje ir Trolių Mumių pasaulio – vos valandos skrydis

Jei paklaustumėte suomių, ką būtina aplankyti jų šalyje, retas, kuris pradėtų visų pirma paminėjęs miestus. Gamta yra tai, kuo didžiuojasi suomiai – žaliais miškais, ežerais ir neįtikėtina galybe salų. Ar žinojote, kad vos už kiek daugiau nei valandos ilgio skrydžio iš Lietuvos galite pasiekti vieną didžiausių salynų pasaulyje?
Iki vieno didžiausių salynų pasaulyje ir Trolių Mumių pasaulio – vos valandos skrydis
Iki vieno didžiausių salynų pasaulyje ir Trolių Mumių pasaulio – vos valandos skrydis / 15min nuotr.

Kaip jau rašiau anksčiau, skrydis iš Kauno pirmyn ir atgal į vieną mėgstamiausių pačių suomių miestų – Turku – gali tekainuoti vos 25 eurus. Jeigu Turku jums yra tik savaitgalio išvyka, tai išskridę į jį šeštadienį, atgal į Lietuvą grįšite antradienį. Per tiek laiko spėsite ne tik apžiūrėti miestą, bet ir pažinti jo apylinkes, kurios padės ir geriau suprasti, kodėl suomiams pasitenkinimo gyvenimu netrūksta.

Trolių Mumių pasaulis

Pradėkime nuo vietos, kur džiaugsmas yra toks grynas, nesuvaidintas ir tyras – Trolių Mumių pramogų parko-salos Nantalio mieste, visai netoli Turku. Jeigu manote, kad ši vieta skirta vaikams, tai reikėjo pamatyti suaugusius žurnalistus iš Lietuvos, kurie išvydę atėjusį pasitikti Muminuką iškart grįžo laiku atgal. Į tas vaikystės dienas, kai vakarus leisdavo prie Trolių Mumių knygų, o šių baltų apvalių padarų šeima ir visi juos supantys personažai buvo geriausia, ką galėjo parodyti televizorius.

Nuo Nantalio miesto pakrantės tiltu įžengus į nedidelę salą, atsiduri pasakiškame pasaulyje – „Moomin World“. Tuvės Janson sukurti personažai įkurdinti miestelyje, kuriame iki smulkiausių detalių atkartojama pasakiška Trolių Mumių kasdienybė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Moomin World“ Suomijoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Moomin World“ Suomijoje

Neabejotinai viena įdomiausių parko vietų – mėlynasis Mumių šeimos namas. Jame aukštas po aukšto, apgalvojant kiekvieną smulkmeną, buvo realybe paversti T.Janson piešiniai.

Parkas kol kas dar neveikia – sezonas prasidės birželio 8 d. Tačiau iki tol lankytojams leidžiama nemokamai laisvai vaikščioti po parko teritoriją ir bent iš išorės apžiūrėti pastatus, kurie buvo kruopščiai kuriami taip, kad pasijustum lyg įžengęs į fantaziją.

Vasaros sezono metu bilietas visai dienai kainuoja apie 30 Eur žmogui (bilietų kainas ir darbo laiką rasite čia). Yra atskirų renginių ir rudens bei žiemos sezonais, tačiau vien vasaros sezono metu parką aplanko apie 200 tūkst. žmonių.

Saulėčiausias Suomijos miestas

Luko Balandžio / 15min nuotr./Suomijos salynas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Suomijos salynas

Trolių Mumių pasaulis prisiglaudęs prie Nantalio – vieno seniausių Suomijos miestų ir vieno svarbiausių turistinių centrų visoje šalyje. Jo grožis bandomas nusakyti net ir pavadinimu – išvertus iš švedų kalbos jis reiškia „Malonės slėnis“. Olga Henriksson iš „Visit Turku“ priduria, kad suomiai net turi ir posakį „šypsokis kaip saulė Nantalyje“, nes šis miestas laikomas saulėčiausiu šalyje.

Miesto centrą puošia gausybė grakščios medinės architektūros namų, suoliukus palei promenadą jau nusėdę tylaus poilsio pasiilgę žmonės. Šiokiadienį balandžio pradžioje čia lankytojų dar nedaug, bet vasarą ir savaitgaliais Nantalis klega nuo poilsiautojų.

Į Nantalio pašonę vasarą dirbti ir gyventi atsikelia ir Suomijos prezidentas – Kultarantos dvare Luonnonmaa saloje yra oficiali Suomijos Respublikos prezidento vasarinė rezidencija.

Salvadoro Dali reinkarnacija Suomijoje

Nantalis turi Trolių Mumių pasaulį, o vienoje iš Archipelago jūros salų esantis Pargaso miestas – Salvadoro Dali muziejų, kuris taip pat yra savotiškas pramogų parkas. Tik nedidelis ir visiškai siurrealus.

Keliuose privataus muziejaus-galerijos kambariuose galima apžiūrėti (ir įsigyti) daug S.Dali kurto dizaino baldų, skulptūrų, paveikslų. „Art Bank“ galerija yra vienintelis oficialus S.Dali baldų platintojas Skandinavijos šalyse ir Rusijoje – tik čia galima užsisakyti, pavyzdžiui, avį-stalą. Arba milžiniškas lūpas-sofą.

Būtų sunku nuslėpti, kad nors galerija ir įdomi, bet visgi didžiausias jos žavesys slypi pačiame jos savininke. S.Dali reinkarnacija prisistatantis Tedas Wallinas svečiams sukuria siurrealų šou – kaip ir S.Dali kūriniai, taip ir T.Wallino pasakojimai balansuoja ant tikrovės ir absurdo ribos. Geriausia prieš įžengiant į šią galeriją už durų palikti cinizmą ir šaltą protą.

Idiliškas poilsis viename didžiausių salynų pasaulyje

Jeigu skrendant pasiseks su oru, pačią gražiausią vietą Suomijos pietuose pamatysite dar pro lėktuvo langą – dešimtis tūkstančių didesnių ir visai mažulyčių salų, kuriomis nusėta Archipelago jūra. Tai yra vienas didžiausių salynų pasaulyje, kur sekliais vandenimis apgaubtos dešimtys tūkstančių salų. Vien didesnių nei 1 kv. km yra 257, dar 18 tūkst. salų yra maždaug 0,5 ha dydžio, o visai mažyčių ir negyvenamų uolų – dar apie 50 tūkst.

Kai kitos vietovės pasigirdamos vardija, kurių šalių turistai į jas plūsta, tai suomiai išdidžiai sako, kad absoliuti dauguma čia laiką leidžiančių – patys suomiai. Suomiai itin mėgsta vasaros atostogas leisti savo šalyje. Daugelis jų turi vasarnamius prie ežero, miške ar jūros pakrantėje, kur kartu su šeima vyksta poilsio.

Tačiau pamažu Suomijos salyną atranda ir užsieniečiai. O.Henriksson pasakoja, kad čia kelioms savaitėms vilas išsinuomoja vokiečiai, rusai, taip pat svečiai iš Baltijos šalių. Tokių vasarnamių pasirinkimas salyne – be galo didelis, kiekvienam – pagal dydį ir pagal tai, kokios veiklos ieškoma.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Suomijos salynas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Suomijos salynas

Nuo Turku iki salyne svečių laukiančios „Villa Reuter“ – vos mažiau nei valanda kelio. Didelio namo savininkai atviravo, kad minties apie turizmo verslą jie neturėjo. Namą statė savo didelei šeimai, bet vaikų planai keitėsi – visi jie pakėlė sparnus gyventi kitur. Likę dviese dideliame name jie nusprendė antrą aukštą paversti dviem atskirais apartamentais su virtuvėmis, kur gali apsistoti svečiai. Jie čia gali žvejoti, plaukioti tarp salų su šeimininkų motorine valtimi ar kanojomis, vaikščioti ar važinėti dviračiais miškuose ir, žinoma, mėgautis saunos malonumais.

Pasivaikščiojimas pelkėje

Turku geografinė vieta leidžia greitai pasiekti ne tik nuostabaus grožio salyną, bet ir per mažiau nei valandą – Kurjenrahka nacionalinį parką. Čia pelkėje ir aplink ežerą yra nutiesti puikūs įvairaus ilgio takai pasivaikščiojimams. Verta pasirinkti ne patį trumpiausią ir apeiti aplink vieną iš ežerų – vaizdai čia kaip iš atviruko, nors gamta balandį dar nebuvo visiškai pabudus ir kai kur net apklota sniegu.

Šis parkas nemažai metų buvo gana užmirštas, tačiau pastaraisiais metais yra tapęs itin mėgiamu suomių. Pasivaikščiojimas yra visiškai lengvas, tinkantis bet kokio amžiaus žmonėms – nėra kalnų, žygiuoji lygiu paviršiumi. Tik einant taku per pelkę geriau vis stabtelėti ir pasigėrėti gamta, nes jei užsižiopsosi į idiliškus vaizdus – koja atsidurs ne ant medinės tako lentos, o vandenyje.

Ežere, beje, taip pat galima ir maudytis, tik vanduo čia ne skaidrus žydras, o tamsus. Savojärvi yra distrofinis ežeras, kurio vanduo yra rusvos spalvos dėl humuso. Suomiai tikina, kad maudynės tokiame vandenyje – labai naudingos odai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kurjenrahka nacionalinis parkas Suomijoje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kurjenrahka nacionalinis parkas Suomijoje

15min Suomijoje lankėsi Turku turizmo agentūros kvietimu. Straipsnio turiniui įtakos tai neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius