Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jordanija – žymiai daugiau nei vien Petra: vietos, kurios traukia lyg magnetas

Artėjant atostogų metui visada planuojame ką veiksime, daugelis susimastome kur geriausia nukeliauti, pailsėti? Be jokios abejonės norime, kad atostogos būtų turiningos, įsimintinos ir paliktų kuo didesnį prisiminimų pliūpsnį. Jordanijos Hašimitų Karalystė – Arabijos pusiasalio šalis – skoningas pasirinkimas ir, tuo pačiu, nuostabus pažintinės bei poilsinės kelionės derinys.
Pakeliui į Jėzaus Kristaus krikšto vietą
Pakeliui į Jėzaus Kristaus krikšto vietą / M.Surblio nuotr.
Temos: 2 Jordanija Kelionės

Ne atsitiktinai „Lonely Planet“ Jordaniją paskelbė tarp dešimt geriausių kelionių krypčių, kurias rekomenduojama aplankyti 2019 metais. Išties tai labai įvairios gamtos, senos kultūros, šventų krikščionims vietų ir saugi šalis keliautojui.

Džiugu ir tai, kad ją galima pasiekti pigiais skrydžiais iš bet kurio Europos kampelio. Štai iš iš Kipro kurorto Pafoso į Amaną skrydis užtruko apie valandą, o jo kaina buvo vos 1,99 euro. Kelionę po šalį atpigino ir internetu įsigytas turisto pasas. Su juo – viza nemokamai.

Kaip ir daugelyje pasaulio oro uostų, miesto centrą galima pasiekti autobusu, taksi ar išsinuomotu automobiliu. Amano oro uoste susisiekimas puikiai išvystytas. Pervežimą automobiliu į viešbutį galima užsisakyti internetu iš anksto.

Taip jau atsitiko, kad atvykau per ramadaną, ko kitiems nelinkėčiau. Šis šventasis musulmonų periodas trunka 30 dienų (ramadanas – devintasis mėnuo pagal islamo mėnulio kalendorių. Musulmonų kalendorius arba dar kitaip vadinamas Hidžra skaičiuojamas pagal mėnulį, todėl islamiški metai yra 11-12 dienų trumpesni nei Grigaliaus saulės kalendoriniai metai. Ramadanas trunka kartą per vienerius metus ir kiekvienais metais prasideda ir baigiasi ne tą pačią dieną. 2019 m. ramadanas truks nuo gegužės 5 d. iki birželio 4 d.)

Tuo metu nuo aušros iki sutemos musulmonai pasninkauja, meldžiasi. Jie tiki, kad pasninkas yra naudingas sielos ir kūno apsivalymui. Valgymas per ramadaną dienos metu be jokios priežasties islame yra laikomas itin didele nuodėme. Alinančiam 40 laipsnių karštyje dieną negalima išgerti net vandens. Pasidžiaugiu širdyje, kad esu ne musulmonas ir, gerbdamas jų tradicijas, stengiuosi numalšinti troškulį niekam nematant.

VIDEO: 5 įspūdingiausios Jordanijos vietos, kurias privalu pamatyti

Amanas – kontrastų miestas

Mano užsakytas trijų žvaigždučių viešbutis „Toledo Hotel“ yra Amano centre, šalia didžiausios karaliaus Abdulo I-ojo mečetės. Viešbutis tvarkingas, švarus, su išraiškingomis arabiškos kultūros dekoracijomis, o kambarys su įspūdingu vaizdu į miestą. 52 eurai už naktį, su nuostabiais arabiškais pusryčiais. Kiekvienas šiame mieste ras nakvynę pagal savo poreikius ir galimybes. Kainos prasideda maždaug nuo 15 eurų už naktį.

Ryte į ekskursiją po Amaną leidausi pėsčiomis. I aplankytas objektas – karaliaus Abdulo I-ojo mečetė, kurios mėlynas kupolas matėsi pro mano viešbučio langą.

M.Surblio nuotr./Karaliaus Abdulo I-ojo mečetė
M.Surblio nuotr./Karaliaus Abdulo I-ojo mečetė

Ši milžiniška mečetė, dekoruotu mėlynos spalvos mozaikomis kupolu ir Korano užrašais, maldai talpina iki 10 tūkst. žmonių. Ją vienintelę Amane gali lankyti užsienio turistai. Didžiulė mečetės erdvė išklota ypatingai švariu margu kilimu, nušviesta šviesų instaliacijomis, nedideliais, spalvingais vitražais viršuje. Mečetės pogrindyje yra įrengta didelė suvenyrų parduotuvė, kurioje svetingai pasiūlys pasivaišinti arabiška kava bei desertais. Galima įsigyti arabiškų papuošalų ar rūbų.

M.Surblio nuotr./Karaliaus Abdullah I-ojo mečetės viduje
M.Surblio nuotr./Karaliaus Abdullah I-ojo mečetės viduje

Mokestis: įėjimo bilietas kainuoja 2 Jordanijos dinarus, apie 2,40 euro.

Patarimas: gerbiant vietos tradicijas, rekomenduojama dėvėti ilgus drabužius.

Eismas gatvėse intensyvus. Jordanijos sostinė – didžiausias šalies miestas bei pagrindinis ekonomikos ir verslo centras, iškilęs ant 7 kalvų, kaip teigia vietiniai, panašiai kaip Roma ar žemaičių sostinė Telšiai. Tik kiekvieno masteliai kitokie. 2018 m. Amane gyveno daugiau nei 1,2 mln. gyventojų, o visoje šalyje – 9,9 mln. gyventojų. Demografiniai rodikliai kyla kasmet, pavyzdžiui: 2017 m. – 9,7 mln., o 2000 m. Jordanijoje gyveno kiek daugiau nei 5 mln. žmonių. Tai sparčiai kylantis, modernėjantis miestas, garsėjantis senovės arabų kultūros bei puikiu arabiško maisto paveldu.

M.Surblio nuotr./Vaizdas nuo Amano citadelės kalvos
M.Surblio nuotr./Vaizdas nuo Amano citadelės kalvos

Kaip amonitų tautos miestas žinomas nuo 1500 m. iki Kr., o antikos laikais vadintas Filadelfija. Šio miesto vardas garsiai sklido romėnų, Bizantijos imperijose. Įspūdingiausia senoji miesto dalis, su gausybe kultūros paveldo ženklų ir vietų. Vienas iš unikaliausių objektų – Amano citadelė, įsikūrusi ant aukščiausio miesto kalno. Apie romėniškos kultūros palikimą liudija artefaktai: Heraklio šventyklos griuvėsiai su išlikusiomis dekoracijomis, kurios datuojamos I-II amžiais, Heraklio rankos skulptūra. Geriausi išlikę visoje citadelėje – Ummayad rūmai, arabų statyti apie VII-VIII amžių. Ypač rekomenduoju apsilankyti Jordanijos archeologijos muziejuje, esančiame Amano citadelės teritorijoje. Čia daug istorinių eksponatų net nuo bronzos amžiaus.

M.Surblio nuotr./Amano citadelė
M.Surblio nuotr./Amano citadelė

Mokestis: įėjimas į Amano citadelę kainuoja 3 Jordanijos dinarus, apie 3,70 euro.

Patarimas: apsilankyti verta ne tik dėl didingos tvirtovės griuvėsių, bet ir dėl Amano miesto panoraminio vaizdo. Gyvenamieji musulmonų namai lyg krūva kartoninių dėžučių su ypatinga vaizdine kalvų gama tolumoje. Visai netoli matosi Jordanijos valstybinė vėliava, kuri yra viena didžiausių plevėsuojančių valstybinių vėliavų pasaulyje (7 pagal dydį). Kiek didesnė yra Jordanijos Akabos kurorte (6 pagal dydį).

M.Surblio nuotr./Musulmonų gyvenamieji namai lyg krūva kartoninių dėžučių. Vaizdas nuo Amano citadelės kalvos
M.Surblio nuotr./Musulmonų gyvenamieji namai lyg krūva kartoninių dėžučių. Vaizdas nuo Amano citadelės kalvos

Kitas pasivaikščiojimo tikslas – romėniškas amfiteatras. Filadelfijos miesto simbolis (II a.) suprojektuotas ir orientuotas į šiaurę, į kalno pusę, kad saulė nešviestų žiūrovams. Teatras talpina iki 6 tūkst. stebėtojų. Čia ir dabar vyksta muzikos koncertai bei kiti kultūriniai renginiai. Puikiai išlikusiais amfiteatro laiptais pakilus į viršų atsiveria miesto panorama, kurioje matosi ir Amano citadelė.

M.Surblio nuotr./Amano romėniškasis amfiteatras
M.Surblio nuotr./Amano romėniškasis amfiteatras

Teatro teritorijoje yra įsikūrę – Jordanijos folkloro muziejus ir Jordanijos populiariųjų tradicijų muziejus, kurie ypač verta aplankyti. Jordanijos folkloro muziejuje pristatoma plati XIX a. – XX a. pradžios kasdienio gyvenimo artefaktai: įvairių Jordanijos regionų tradiciniai kostiumai, beduinų muzikos instrumentai, senieji amatai, įdomiausia buvo pamatyti kavos ir arbatos gamybos proceso istoriją. Jordanijos populiariųjų tradicijų muziejaus penkiose salėse pristatomi Jordanijos ir Palestinos kultūros paveldo eksponatai.

Mokestis: įėjimas į amfiteatro teritoriją – 2 Jordanijos dinarai, apie 2,40 euro (įskaičiuotas apsilankymas muziejuose).

Patarimas amfiteatre išbandykite puikią akustinę sistemą. Atsistoję teatro scenos centre, pajausite kaip garsas sklinda į visas puses. Sėdint viršuje, paskutinėje eilėje, puikiai girdisi apačioje. Priešinguose teatro galuose per puslankio akmens sieną žemiau pirmos eilės galima net susikalbėti tarpusavyje.

M.Surblio nuotr./Amano romėniškasis amfiteatras
M.Surblio nuotr./Amano romėniškasis amfiteatras

Modernusis Abdali – kitoks Amanas

Abdali rajonas, kurį pasiekiau pėsčiomis iš senamiesčio, atskleidžia modernų miesto veidą. Tai naujasis – verslo ir investicijų – miesto centras su ištaigingais apartamentais, prabangiais viešbučiais ir įvairiausiomis pramogomis. Tai erdvė modernaus miesto mėgėjams su prekybos centrais, pasaulio viešbučių tinklais, restoranais ir kavinėmis. Saulei nusileidus čia susitinka vietiniai su šeimomis ir draugais sočiai ramadano vakarienei. Didžiausią jaukumą rajonui suteikia bulvaras su įmantriomis arabiškos kultūros dekoracijomis.

M.Surblio nuotr./Abdali bulvaras vakare
M.Surblio nuotr./Abdali bulvaras vakare

Mokestis: lankymas nemokamas.

Patarimas: rekomenduoju apsilankyti vakare ir būtinai pereiti visu Abdali bulvaru.

Mozės pėdomis – žvilgsnis į Pažadėtąją žemę

Viešbučio registratūroje yra skelbimas apie ekskursijas ir jų kainas. Pusdienio ekskursija po Amaną – 35 dinarai (apie 43 eurai), nuvykimas iki Negyvosios jūros arba karštųjų mineralinių versmių – 50 dinarų. Dienos ekskursija į Džarašą (romėniškąjį miestelį) ir Adžluną (žaliąjį, kalnų apsuptą miestelį) – 60 dinarų, po šventas vietas: Nebo kalną, Jėzaus Kristaus krikšto vietą, įskaitant Madabą – 75 dinarai, o į Petrą – 90 dinarų. Kainos nemažos, nes ekskursijos ne grupinės, o privačios su automobiliu bei gidu.

M.Surblio nuotr./Ant Nebo kalno
M.Surblio nuotr./Ant Nebo kalno

Taupant laiką nepagailėjau 75 Jordanijos dinarų ir išsirinkau kombinuotą privatų turą po šventas vietas. Iš pradžių vykome į Madabą, 30 km į pietvakarius nuo Amano. Sustojome šalia Šv. Jurgio bažnyčios, apžiūrėti Bizantijos laikų mozaikų kolekcijos, kurioje yra ir unikalus VI a. Šventosios Žemės mozaikų žemėlapis. Vėliau vingiuotais keliais vykome link žymiojo Nebo kalno. Važiuojant dykius gelsvai rusvus laukus keičia įvairaus dydžio kalnai. Gidas visur stabteli, kad galėčiau įsiamžinti tarp nuostabių kalnų ir vietovių.

M.Surblio nuotr./Ant Nebo kalno
M.Surblio nuotr./Ant Nebo kalno

Prie Nebo kalno tą dieną turistų buvo gausu. Pasiseks tiems, kurie lankosi giedrą dieną, būtent tada nuo kalno atsiveria neapsakomo grožio panorama, kurią matė Mozė: Negyvoji jūra, Jordano upės slėnis, Jerichas, Betliejus ir tolimos Jeruzalės kalvos. Ant šio kalno užkopęs Mozė pažvelgė į pažadėtąją žemę. Didysis žydų pranašas Mozė išvedė izraelitus iš vergijos ir vedė juos per dykumą į pažadėtąją žemę. Senasis Testamentas liudija, kad Mozė nuo Nebo kalno pamatė Dievo jam parodytą žemę, tačiau į ją taip ir neįžengęs mirė, todėl Nebo kalnas laikomas Mozės mirties vieta.

M.Surblio nuotr./Ant Nebo kalno
M.Surblio nuotr./Ant Nebo kalno

Mozės gyvenimo pabaigos atminimui kalno viršūnėje stovi IV-ajame amžiuje statyta, o V-VI amžiuje perstatyta bazilika su ypatinga Bizantijos laikų mozaikų kolekcija. Šalia stovi memorialinis paminklas pranašui Mozei. Jame įamžinta bronzinė gyvatė su Moze bei kryžius, ant kurio buvo nukryžiuotas Jėzus. Šioje vietovėje lankėsi popiežiai: Jonas Paulius II, kuris 2000 metais greta bazilikos pasodino alyvmedį, o 2009 m. apsilankė ir pamokslą skaitė popiežius Benediktas XVI.

M.Surblio nuotr./Grindinio mozaikos Mozės bazilikoje
M.Surblio nuotr./Grindinio mozaikos Mozės bazilikoje

Mokestis: apsilankymas Nebo kalne – 1 Jordanijos dinaras (JOD), apie 1,20 euro.

Patarimas: jei įmanoma planuoti apsilankymą giedrą dieną, nes tada nuo kalno atsiveria neapsakomi panoraminiai vaizdai. Rekomenduoju apsilankyti Mozės bazilikoje, kurioje slypi didelė Bizantijos laikų mozaikų kolekcija.

Piligrimų keliais – Jėzaus Kristaus krikšto vieta

Jordanijos Hašimitų Karalystėje yra viena švenčiausių vietų krikščioniams prie Jordano upės, kur Jėzus Kristus buvo pakrikštytas. Neįtikėtina, tačiau šiuo metu Jordanijoje krikščionys sudaro tik šešis procentus iš 9,9 mln. šios musulmoniškos valstybės gyventojų.

M.Surblio nuotr./Bazilika Mozės atminimui
M.Surblio nuotr./Bazilika Mozės atminimui

Pateikiau Jordanijos turisto pasą kasoje sėdinčiam kontrolieriui, papurtęs galvą jis sako, jog čia turisto pasas negalioja. Apsilankymas papildomai kainuoja 12 dinarų. Tiesa, perkant Jordanijos turisto pasą internetu, verta iš anksto įsigyti apsilankymą su nuolaida, už 8 dinarus. Ši vieta lyg magnetas traukia piligrimus ir keliautojus iš viso pasaulio. Vieniems tai apsikrikštijimo ar atnaujinimo krikšto įžadų vieta, kiti tiki jog maudynės šioje upėje suteikia stiprybės ir sveikatos, o kai kuriems tai vieta kur galima atgailauti už savo nuodėmes bei jas nuplauti. Prieš brendant į Jordano upę buvo siūloma įsigyti baltus krikšto marškinius.

M.Surblio nuotr./Brendant į Jordano upę
M.Surblio nuotr./Brendant į Jordano upę

Krikščionių piligrimų bei keliautojų, norinčiųjų atlikti šias apeigas buvo gausu. Kaip pasakojo gidas, dėl pastarųjų dešimtmečių geopolitinės padėties – Jordano upe einančios Izraelio ir Jordanijos sienos – yra tarsi dvi piligrimysčių vietos. Viena Jordanijos pusėje – Al Maghtasas (arab. Krikštas), o anapus Jordano dar vadinama Betanijos vardu. Kitame upės krante, Izraelio pusėje, ši vieta vadinama „Qasr El Yahud“ („Žydų pilis“).

Jordanijos pusės teritorija apima kelias atskiras archeologines zonas. Kadangi upė per šimtmečius keitė savo vagą, tikroji Jėzaus krikšto vieta yra už 40 m į rytus nuo dabartinės pakrantės, Betanijos slėnyje (Jordanijoje). Ši vietovė saugoma UNESCO. Jordanijos krante esančioje Betanijoje yra pastatytos dvi bažnyčios – viena lotynų apeigų katalikų, kita – ortodoksų graikų melkitų.

M.Surblio nuotr./Jordano upė per šimtmečius keitė savo vagą, tikroji Jėzaus krikšto vieta Betanijos slėnyje
M.Surblio nuotr./Jordano upė per šimtmečius keitė savo vagą, tikroji Jėzaus krikšto vieta Betanijos slėnyje

Kad ši vieta šventa ir unikali rodo tai, jog čia lankėsi trys paskutiniai popiežiai – Jonas Paulius II, Benediktas XVI, dabartinis popiežius Pranciškus. Tačiau pirmasis čia apsilankė popiežius Paulius VI. Jordanija yra pirmoji arabiška šalis, kurioje oficialiu vizitu 1964 m. sausio 4 d. lankėsi popiežius Paulius VI. Jis laikomas pirmuoju popiežiumi, pradėjusiu keliauti po pasaulį. Jo vizitas prasidėjo Jordanijos sostinėje Amane, kur jį iškilmingai pasitiko karalius Huseinas. Iš Jordanijos popiežius piligriminę kelionę automobiliu tęsė Jeruzalėje.

Mokestis: įėjimas – 12 Jordanijos dinarų, apie 15 eurų, su nuolaida – 8 dinarai, apie 10 eurų. Į kainą įskaičiuotas nuvykimas autobusu ir vietinio gido paslauga.

Patarimas: prieš vykstant, rekomenduoju iš anksto, Jordanijos turisto paso oficialioje interneto svetainėje įsigyti apsilankymą šioje vietovėje su 33 proc. nuolaida. Lankantis čia patartina turėti galvos apdangalą ir buteliuką vandens, nes teks ne tik važiuoti autobusu, bet ir apie 2 km eiti pėsčiomis.

Bus daugiau

Daugiau apie kelionių ypatumus ir patarimus – „Facebook“ paskyroje:

My Travel Cube – https://www.facebook.com/MyTravelCube

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius