Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką pamatyti ir kur nepermokėti lietuvių pamėgtoje Tenerifėje?

Jeigu matai automobilį su įjungtomis šviesomis, būk tikras, jį vairuoja turistas. Taip dažnai juokaujama Ispanijos saloje Tenerifėje. Pirmas kelias dienas ir mes išsidavėme, kad esame ne vietiniai.
Akimirkos iš Tenerifės
Akimirkos iš Tenerifės / Redos Rutkauskienės nuotr.

Atostogų apsvaigintas turistas ne toks akylas, o įpročiai lieka įpročiais. Tačiau saloje mums neįprastų dalykų buvo gerokai mažiau: švara, skanus maistas, graži gamta ir visus metus geras oras, – tai, kas vilioja nuvykti ir verčia sugrįžti. Dar tik planuojate vykti į Tenerifę? Keli labai subjektyvūs patarimai jums.

Keliauti pigu

Keliaukite. Nuvykus į Tenerifę – prasta mintis visą atostogų laiką pragulėti paplūdimyje. Sala maža, ją galite apvažiuoti per kelias dienas. Juolab, kad automobilio nuomos kaina tikrai neplėšo piniginės. Už „Peugeot“ automobilio dešimties dienų nuomą sumokėjome 115 eurų, o juo keliavome keturiese.

Benzino kaina – apie 0,7-0,8 euro už litrą – pigiau nei Lietuvoje ir tikrai gerokai pigiau negu kitose salose: Sicilijoje ar Kretoje. Jeigu neturite vairuotojo pažymėjimo, keliaukite autobusu. Taksi paslaugos, palyginti su automobilio nuomos ir benzino kainomis, yra brangios. Be to, autobusai jus nuveš į visus svarbiausius turistinius objektus.

Trys būdai užkopti į Teidės ugnikalnį

Nei taksi, nei kito viešojo transporto paslaugų mums neprireikė, iki Teidės ugnikalnio nuvažiavome nuomotu automobiliu. Jeigu reikėtų sudarinėti „must to see“ (būtina pamatyti – red. past.) sąrašą, tai būtų pagrindinis objektas Tenerifėje. Užlipus iki pačios viršūnės tikrai gniaužia kvapą ne tik dėl įspūdingų vaizdų, bet ir dėl išretėjusio oro. Jeigu jūsų sveikata puiki, kilkite į pačią viršūnę, vaizdas atperka visus sunkumus.

Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės
Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės

Į Teidę galima nusigauti trim būdais: keltuvu (vienam žmogui pirmyn ir atgal teks sumokėti apie 26 eurus), galima lipti visus 3718 metrus pačiam (bet vien pirmyn lipdami užtruksite apie šešias valandas) arba dalį atstumo nuvažiuoti automobiliu, tada pakilus keltuvu iki tam tikro aukščio viršūnę pasiekti savomis kojomis. Tokį būdą mes ir pasirinkome.

Pasirūpinkite leidimu

Jeigu planuojate užlipti iki pačios viršūnės, privalote gauti nacionalinio parko leidimą. Gana stati ugnikalnio viršūnė ir didelis žmonių srautas – tikrai nėra saugi būriui žmonių. Būtent dėl to būtina gauti leidimą kopti į pačią viršūnę.

Kasdien leidžiamas ribotas skaičius žmonių, kad nesusidarytų grūstis. Nepamirškite, kad asmens dokumento ten taip pat reikės. Darbuotojas kruopščiai patikrina ir leidimus, ir dokumentus.

Leidimu pasirūpinkite gerokai anksčiau. Mūsų bičiulė iš Didžiosios Britanijos leidimu pradėjo rūpintis prieš 2 mėnesius iki kelionės, o laiko, kada kilsime, nebegalėjome pasirinkti, nes buvo laisvos vos kelios valandos. Tačiau tai tik formalumai, kuriuos įveikę pamatysite nuostabius vaizdus.

„Antis“ dėl ugnikalnio išsiveržimo

Mums pasisekė Teidę aplankyti giedrą rytą. Užkopus į pačią viršūnę galima buvo įžvelgti netgi kitas Kanarų salas. Ir tik kitą dieną sužinojome, kad šis kopimas nebuvo paprastas.

VIDEO: Išvyka į Teidės nacionalinė parką

Bulvarinė Didžiosios Britanijos žiniasklaida jau kitą dieną paskelbė esą yra labai didelė tikimybė, jog išsiverš miegantis Teidės ugnikalnis. Pasirodo, naktį prieš kopimą įvyko 100 žemės drebėjimų, kurie buvo vos juntami. Tačiau užsienio spauda nerimą pasėjo ir tarp turistų, ir tarp vietinių. O mūsų grupelė tik po šių pranešimų suvokė, iš kur tas stiprus sieros kvapas kopiant į pačią viršūnę.

Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės
Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės

Viskas baigėsi laimingai - kitaip būti ir negalėjo. Teidės nacionalinis parkas labai rimtai vertina saugumą ir jeigu būtų buvusi bent menkiausia grėsmė, niekas kopti mums nebūtų leidęs. Be to, mokslininkai nuolat fiksuoja snaudžiančio ugnikalnio pokyčius.

Tikroji Tenerifės dvasia

Jeigu jėgų po Teidės dar liko, aplankykite netoliese esantį Garachico miestelį. O jeigu nebeliko, nuvykite ten vėliau. Būtent šis miestelis kadaise buvo aplietas išsiveržusios Teidės lavos, o šiandien tai turbūt labiausiai autentiškumą išlaikiusi Tenerifės vieta. Tai tikra atgaiva norintiems pajusti tikrąją Kanarų dvasią. Dėl lavos Garachico uoste susiformavo natūralūs baseinai. Tikrai romantiška vieta išsimaudyti dviese!

Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės
Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės

Tiesa, to greičiausiai padaryti nepavyks, nes žmonių, kaip ir krabų ant uolų, knibžda visur. Beje, vietinių daugiau nei turistų!

Klaidžiojant miestelio gatvėmis apima jausmas lyg čia gyventų viena didelė giminė, kuri saugo savo privatumą, turi savitas tradicijas ir savą gyvenimo ritmą. Nežinau, ar lėmė nuovargis po kopimo į Teidę, tačiau man ten ir maistas buvo skanesnis, ir atmosfera ypatingesnė. Vien ko verti senelių namai prie pat jūros. Pagarba pagyvenusiam žmogui ten alsuoja visur. Įsivaizduokite patį gražiausią salos vaizdą ir jis skirtas senelių namams.

Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės
Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės

Nelengvas piratų kelias

Jeigu kojų neskauda, verta išbandyti žygius. Kadangi Tenerifėje gyvena ir dirba mūsų bičiulis Povilas, pasitikėjome jo rekomendacijomis ir aplankėme Masca kaimelį, nuo kurio ir prasidėjo mūsų žygis iki pat vandenyno.

Vos 90 gyventojų turintis miestelis išsiskiria savo architektūra, o, pasak legendų, jį pamėgę buvo netgi piratai, kurie savo grobį nuo vandenyno per kalnus nešdavo į Masca miestelį.

Būtent įsivaizduojamais piratų takais Povilas mus ir vedė. Pasirodo, piratams tekdavo nemažai pavargti, kad grobį nuneštų ten, kur reikia: akmenys, kalnų upeliai. 5,5 kilometro kalnų žygis tikrai išvargina raumenis, tačiau kalnų vaizdai neleidžia apie tai pagalvoti. Tik nepamirškite, patogi avalynė būtina.

Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės
Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės

Loro parko grožis

Jeigu jums labai patinka gyvūnai, būtinai apsilankykite Loro parke. Lankytojai jį įvardija geriausiu Europoje. Pagal lankytojų vertinimus šis parkas yra antras pasaulyje. To nei Tenerifės gyventojai, nei turizmo sektorius niekada nepamiršta pabrėžti.

Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės
Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės

Tačiau girtis jie tikrai turi kuo. Šimtai papūgų rūšių, delfinų pasirodymai, vien ko vertas orkų šou, o jei beždžionėms bus gera diena, jos ir neprašytos surengs šou. Pasiruoškite: ten tikrai praleisite visą dieną, todėl pasirūpinkite patogia avalyne, maistu ir gėrimais.

Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės
Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės

Kam išleisti, o kur sutaupyti?

O dabar pakalbėkime apie kainas. Būsto kartu su vyru dažniausiai ieškome Airbnb.com svetainėje. Šįkart, kadangi keliavome šešiese, surasti būstą būtent toje platformoje mums buvo patogiausia. Už apartamentus sumokėjome apie 1000 eurų, vadinasi, dviems dešimties dienų poilsis kainavo vos 330 eurų. Viešbučių Tenerifėje gana daug, tačiau sistemą „viskas įskaičiuota“ siūlo ne kiekviename, be to, už viešbučio numerį tikrai sumokėsite daugiau. Jeigu važiuojate su kompanija, nuomokitės vilą.

Kainos Tenerifėje tikrai nėra aukštos, turint omenyje, kad tai kurortas. Maisto kainos panašios į Lietuvos, jei maistą perkate prekybos centre. Visa tai lemia laisva nuo mokesčių zona. Todėl pirkti kvepalus, gerus akinius ten tikrai verta. Sutaupysite ir įsigysite gerą daiktą. Aišku, ne iš berniukų paplūdimyje, kurie siūlo padirbtus akinius ir laikrodžius, nors iš tiesų tikroji jų darbo dalis prasideda vakare, kai išėjusiems pasilinksminti kažko pritrūksta.

Ragaukite vietinių patiekalų

Maistas Tenerifėje puikus: ispaniška paella, įvairiausi tapai, jūros gėrybės, kokybiški steikai. Kur Lietuvoje rasi skanų ir kokybišką kepsnį už 7 eurus? Jei ir rasi, jis tikrai nebus aukščiausios rūšies. Subjektyvus patarimas: jeigu vykstate su kompanija, prieš užsisakydami didesnį patiekalą, tarkime, paella, derėkitės, pamatysite, jums tikrai pasiūlys geresnę kainą. Ir, žinoma, kaip ir visi pietiečiai, dar ir pavaišins.

Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės
Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės

Už 10 eurų Tenerifėje galima pavalgyti tikrai skaniai, jeigu ieškote įmantresnių patiekalų, reikės išleisti daugiau, tačiau porcija paella, kalmarų ar krevečių jums kainuos apie 10-12 eurų.

Redos Rutkauskienės nuotr./Akimirkos iš Tenerifės
Redos Rutkauskienės nuotr./Maistas Tenerifėje puikus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius