Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kaip gauti svajonių darbą ir keliauti po Europą nemokamai

Daugiau nei keli tūkstančiai jaunuolių. Tiek jaunų žmonių nuo 18 iki 30 m. panoro dalyvauti „The Road Trip Project“, kurio metu mėnesį nemokamai keliauji po Europą. Ispanė Luna (23 m.) ir graikas Achilleas (22 m.) laimėjo šį Europos Komisijos konkursą ir kelionės metu viešėdami Vilniuje tinklaraščiui Euroblogas.lt papasakojo, kaip jiems pavyko įveikti tūkstantinę kandidatų atranką ir gauti svajonių darbą vasarai.
Lunos ir Achilleas keliauja Baltijos maršrutu
Lunos ir Achilleas keliauja Baltijos maršrutu / Asm.archyvo nuotr.
Temos: 1 Kelionės

Kelionių po Europą projekte 8 jauni žmonės po du keliauja skirtingais maršrutais: Viduržemio jūros, Atlanto, Dunojaus ir Baltijos. Visos kelionių, ryšių, apgyvendinimo ir maitinimo išlaidos padengtos projekto organizatorių.

Kelionę pradėjo Laplandijoje

Dalyviai keliauja mikroautobusu ir pakeliui lanko Europos Sąjungos (ES) finansuotus projektus, susipažįsta su jų reikšme vietos bendruomenei susitikdami su gyventojais.

Luna ir Achilleas bei kūrybinė komanda kelionę pradėjo šiauriausioje Suomijos dalyje, Laplandijoje, ir nuo ten keliauja iki Berlyno. Keliaudami šiuo maršrutu jie lanko ir Baltijos šalyse įgyvendintus projektus. Viešėdami Lietuvoje vaikščiojo Anykščiuose esančiu Lajų taku, Vilniuje lipo į Gedimino kalną, o Druskininkuose išbandė „Snow areną“.

„Mūsų kelionės tikslas – susipažinti su ES finansuotais projektais ir tai pristatyti įvairiose medijose. Nusprendžiau dalyvauti šiame projekte, nes manau, kad tai puikus būdas jauno žmogaus akimis parodyti ES svarbą šiuolaikiniam žmogui“, – pasakoja Achilleas.

Įspūdingiausi gamtą saugantys projektai

„Kol kas man didžiausią įspūdį paliko žvejybos tradicijas puoselėjantis projektas Tornijo miestelyje, Suomijoje. Ten daugiau nei 200 vietos gyventojų įgyvendina projektą „Tornio Valley Summer White Fish“, kurį paskatino susirūpinimas baltos žuvies migracijos pokyčiais per pastaruosius metus“, – tinklaraščiui Euroblogas.lt pasakoja Luna.

Ji paaiškina, kad vietos gyventojų susirūpinimą lėmė tai, kad žuvys atplaukia vėliau ir mažesniais kiekiais. Europos pinigai padeda puoselėti vietos gyventojų žvejų tradiciją. Mergina pasakoja, kad Tornijo gyventojai keliautojus supažindino su baltos žuvies rūšimis, jų svarba Laplandijos regionui bei pamokė, kaip žvejoti, paruošti ir gaminti šią žuvį tiesiai ant laužo. Merginai tai buvo nepakartojama patirtis, ji meškerę rankose laikė pirmą kartą gyvenime.

Asm.archyvo nuotr./Žuvies gaminimas ant laužo Tornijo miestelyje
Asm.archyvo nuotr./Žuvies gaminimas ant laužo Tornijo miestelyje

O vaikinui didžiausią įspūdį paliko žirgų ferma Muhu saloje, Estijoje. Salos gamta unikali – čia galima pamatyti unikalų Estijos alvaro kraštovaizdį, kurio artimiausias vertimas galėtų būti prerijos.

Vietos gyventojai siekia apsaugoti šį kraštovaizdį ataugindami pievas Muhu saloje. Devintojo dešimtmečio viduryje padėtis saloje pasiekė katastrofišką situaciją – grėsė kraštovaizdžio išnykimas. Dabar vietos gyventojai įgyvendina projektą „LIFE to Alvars“, o kraštovaizdis yra atkuriamas atauginant pievas. Vietos ūkininkai ypatingą dėmesį skiria tam, kad jų veikla nežalotų, o padėtų atkurti gamtos pusiausvyrą. Muhu saloje taip pat galima įsigyti vietos produktų – mėsos, vilnos, medienos ir pan.

Įveikė 2 tūkstančių kandidatų atranką

Luna prisimena, kad „Facebook“ netikėtai pamatė kvietimą registruotis projektui ir iš karto nusprendė, kad nori dalyvauti jame: „Kas gali būti geriau nei mėnesį trunkanti nemokama kelionė po Europą?“, – šypsosi ispanė.

Asm.archyvo nuotr./Luna ir Achilleas Estijos Muhu saloje susitiko projekto kolegę, kuri jiems aprodė alvarso kraštovaizdį
Asm.archyvo nuotr./Luna ir Achilleas Estijos Muhu saloje susitiko projekto kolegę, kuri jiems aprodė alvarso kraštovaizdį

„Registruojantis į atranką reikėjo nufilmuoti 1 minutės motyvacinį video apie save. Tai padaręs nieko nesitikėjau ir labai nustebau gavęs kvietimą į kitą atrankos etapą“, – prisimena Achilleas.

Jis pasakoja, kad jo video iš daugiau nei 2 tūkstančių pateko tarp 50 atrinktųjų. Šių video autoriai dalyvavo „Skype“ interviu, kad organizatoriai artimiau susipažintų su atrankos dalyviais, jų asmenybe, charakterio bruožais bei suprastų motyvaciją ir norą dalyvauti. Po šių interviu buvo atrinkti 16 kandidatų, kurie vyko į Briuselį tris dienas vykusias kūrybines dirbtuves pasiruošti kelionei. Po šių dirbtuvių buvo atrinkti 8 laimingieji keliauti po Europą.

„Dirbtuvių metu susipažinome ir išbandėme savo gebėjimus socialinėse medijose, demonstravome kalbėjimo prieš kamerą gebėjimus, fotografavimo ir kitus istorijos pasakojimo įgūdžius. Susitikimo metu turėjome parengti video apie Briuselį, kurį vertino komisija. Vertinamas buvo ne tik galutinis rezultatas, bet ir tai, kaip mums sekėsi vykdyti užduotį – kaip dirbame su įranga, vystome idėją ir organizuojame laiką“, – paaiškina graikas.

Asm.archyvo nuotr./Luna ir Achilleas Estijoje Muhu saloje susitiko projekto kolegę, kuri jiems aprodė alvarso kraštovaizdį žirgais
Asm.archyvo nuotr./Luna ir Achilleas Estijoje Muhu saloje susitiko projekto kolegę, kuri jiems aprodė alvarso kraštovaizdį žirgais

Luna priduria, kad susitikimo pabaigoje dalyviai turėjo komandos stiprinimo užduotį pabėgimo kambaryje. Pasak jos, ši užduotis padėjo išsiaiškinti komandas, kam geriausiai sekasi dirbti kartu, nes projekto metu Europoje keliaujama po du.

Ji pataria: jei jaučiate, kad norėtumėte dalyvauti tokiame arba bet kokiame kitame projekte, būtinai turite pretenduoti.

„Jeigu nebandysi, niekada nepavyks“, – pabrėžia ji. Achilleas pataria nešvaistyti laiko svarstant – juk nepavyks padaryti to, ko net nebandote.

Daugiau info apie projektą „The Road Trip Project“ rasite čia.

Asm.archyvo nuotr./Luna ir Achilleas
Asm.archyvo nuotr./Luna ir Achilleas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius