Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip Venecijai pavyko sustabdyti kylantį vandenį – pirmąkart per 1,2 tūkst. metų

Sebastianas Fagarazzi įpratęs kilnoti savo daiktus. Pirmame namo aukšte gyvenantis venecijietis kaskart artėjant acqua alta (reguliariems potvyniams) turi viską, ką turi, pakelti nuo grindų – įskaitant ir baldus bei techniką.
Venecija
Venecija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau savaitgalį, kai buvo prognozuota, kad vandens lygis pakils 135 cm (paprastai tuomet maždaug pusė miesto būna užliejama), kai pasigirdo potvynio sirenos, jis nieko nedarė. „Tikėjau“, – sakė jis CNN.

Per ankstesnį bandymą liepos mėnesį sistema suveikė, tačiau tuomet buvo geras oras, o potvynis nedidelis. Ankstesni bandymai nebūdavo sėkmingi. Nepavykdavo pakelti visų 78 užtvarų barjeruose, kurie įrengti Venecijos lagūnoje. Bet dabar pagaliau pavyko.

Sekmadienio vidurdienį Šv.Morkaus aikštė, kuri būna užliejama vandeniui pakilus vos 90 cm, buvo sausa. Telkšojo tik kelios balos prie kanalizacijos.

Aikštės kavinės ir parduotuvės, kurios potvynio metu turėdavo užsidaryti, dabar liko atviros.

Šiauriniame Cannaregio rajone esantys Sebastiano namai – taip pat.

„Girdėjau perspėjimo sirenas ryte, bet šįkart nekėliau savo baldų, nes per paskutinį bandymą barjerai pakilo, ir tikėjau, kad tai suveiks, – CNN sakė socialinės iniciatyvos „Venezia Autentica“ vienas iš įkūrėjų. – Tai istorinė diena.“

Apsaugos sistema pavadinta MOSE – tai 78 potvynio barjerai, įrengti jūros dugne trijose lagūnos vietose. Kai artėja potvynis, jie gali pakilti ir neleisti Adrijos jūrai užlieti lagūnos ir miesto.

Korupcija ir vėlavimai

Venecijos acque alte paprastai vyksta spalio-kovo mėnesiais, kaskart tęsiasi bent porą valandų. Labiausiai nukenčia dvi žemiausios (ir labiausiai lankomos) miesto vietos: Šv.Morkaus aikštė ir Rialto tilto apylinkės.

Pastaraisiais metais potvynių dažnumą ir stiprumą skatino klimato kaita. Prieš metus miestą užliejo net 187 potvynis, po vandeniu panardinęs beveik 90 proc. miesto. Verslams buvo sunku – jie patyrė daug materialinių nuostolių, o turistų skaičius staiga smuko. Vėliau prasidėjo pandemija, verslui dar nespėjus atsistoti ant kojų. Miestas buvo parklupdytas, rašo CNN.

MOSE projektas buvo kuriamas dar nuo 1984 m., tačiau vis tai būdavo atidedamas, tai jį užgriūdavo korupciniai skandalai, ir daug venecijiečių netikėjo, kad jis kada nors veiks.

„Tai atrodė neįtikima, – sakė parduotuvės „Bottega del Mondo“ savininkė Serena Nalon. Jos turtas per praėjusių metų potvynį labai nukentėjo.

„Buvau labai skeptiška. Ir todėl, kad jie išleido tiek daug pinigų be jokių iki šiol matytų rezultatų. Tad šįryt turėjau minimalių vilčių“, – CNN sakė ji.

„Nerimavau, kai pamačiau potvynio prognozes, o tuomet, kai viskas suveikė, labai apsidžiaugiau. Labiau dalykus įvertini tuomet, kai jų nesitiki“, – kalbėjo savininkė.

„Istorinė diena“

Išbandyti sistemą prastomis oro sąlygomis turėjo būti kitas žingsnis MOSE projekte, tačiau dar nebuvo įgyvendintas. Penktadienį, kai kitą dieną buvo prognozuojama pilnatis, potvynis ir stiprus vėjas, miesto taryba paprašė leidimo pakelti barjerus.

Įprastos potvynio sirenos mieste suaidėjo šeštadienį, apie 8 val. ryto, o išbandymas prasidėjo po pusvalandžio. 10.10 val. barjerai buvo visiškai pakelti, ir nors vandens lygis už MOSE pakilo 132 cm, lagūnoje jis išliko 70 cm – tiek užteko, kad Šv.Morkaus aikštė liktų sausa.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Venecija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Venecija

„Tai buvo istorinė diena Venecijai, – sakė meras Luigi Brugnaro. – Didelis pasitenkinimas užplūsta, kai praleidi dešimtmečius bejėgiškai stebėdamas visą miestą užliejantį vandenį, kuris pridarydavo begales žalos.“

Meras džiaugėsi, kad įrodyta – barjerai veikia ne tik esant dideliam potvyniui, bet ir vyraujant stipriems vėjams.

Miesto gyventojai sunkiai patikėjo tokia sėkme. Nemažai jų vis tiek rentė barikadas prieš potvynį. Tačiau „El Fornareto“ kepykloje vietiniai besišypsodami rinkosi su sportbačiais, o ne su guminiais botais, kaip būdavo įprasta.

Visgi įspėjama, kad nors ši sėkmė ir labai svarbus žingsnis, tačiau tikslas dar nepasiektas. Projekte numatyta ir 110 cm pakylantys šaligatviai žemiausiose miesto vietose, taip pat nuolatinė gynybinė siena šalia potvynio barjerų. Tikimasi viską pabaigti iki 2021 m. gruodžio

Kol kas sutarta, kad miestas barjerus kels artėjant bent 130 cm potvyniui. Tai reiškia, kad anksčiau miestą nuniokojantys potvyniai turėtų tapti praeitimi. Kai projektas bus perduotas valdyti miestui, barjerai kils artėjant 110 cm potvyniui.

Lydi nusivylimas

Visgi tai reiškia, kad acqua alta Šv. Morkaus aikštėje, kuri būna užliejama vandeniui pakilus 90 cm, ir toliau vyks. Ir išties sekmadienį, praėjus vos 24 valandoms po MOSE triumfo, ikoniškojoje miesto aikštėje vandens lygis siekė blauzdos vidurį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Venecija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Venecija

Turistai fotografavosi ir šoko vandenyje, tačiau kavinių ir restoranų savininkams linksma nebuvo – jiems ir vėl teko užsidaryti.

„Quadri“, vienoje žymiausių miesto kavinių, kurioje laiką leido visi – nuo Prousto iki Jolie ir Pitto, vadybininkas Roberto Pepe ėmėsi tvarkymo.

Nors potvynio pikas buvo maždaug vidurdienį, jis visą rytą jau buvo uždaręs kavinę – kad kėdes sukeltų ant stalų, užbarikaduotų įėjimus. Nepadėjo. Net praėjus valandai po potvynio piko, servetėlė plūduriavo ant žalių mozaikinių grindų.

„Kaip venecijietis, aš džiaugiuosi dėl vakar dienos, bet kaip žmogus, dirbantis Šv.Morkaus aikštėje, nematau pokyčių. Lieka neskanus skonis burnoje“, – prisipažino jis.

Venecijiečiams tai lyg pirmasis Armstrongo žingsnis mėnulyje, – džiaugėsi Venecijos gyventojas.

„Mes visada į acqua alta žvelgdavome kaip į neišvengiamybę, tačiau dabar viską lydi ir nusivylimas, nes žinome, kad yra sprendimas. To laukėme 30 metų – pagaliau tai įgyvendinkime“, – sakė jis.

Sebastianas Fagarazzi tuo metu jaučia palengvėjimą. „Paskutiniai metai buvo traumuojantys – išgirsdavai sirenas ir žinodavai, kad vanduo nebus sustabdytas. Manau, mus dar reikės susivokti, kokios nuostabios tai žinios. Tai nauja diena Venecijai, nes pirmą kartą per 1,2 tūkst. metų pakilęs vanduo neužliejo miesto.

Venecijiečiams tai lyg pirmasis Armstrongo žingsnis mėnulyje“, –džiaugėsi Venecijos gyventojas.

Judamųjų povandeninių užtvarų sistemos „Moses“ statybas persekiojo kaltinimai korupcija, projektas kainavo daugiau nei planuota, o darbai smarkiai vėlavo. Iš pradžių tikėtasi, kad sistema kainuos 1,8 mlrd. eurų ir bus užbaigta 2011 metais, bet iki šiol jai jau išleista 5,5 mlrd. eurų, o projekto įgyvendinimas nuo plano atsilieka daugiau kaip dešimtmetį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius