-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentės pasveikintos lėlės Onytė ir Jonelis po pasaulį keliauja savarankiškai

Onytė ir Jonelis – tai dvi lietuviškais tautiniais drabužiais pasidabinusios rankomis siūtos lėlės. Jas pasiuvo lėlininkė ir lėlių muziejaus Žagarėje įkūrėja Aušra Petrauskienė. Jos yra tikros nenuoramos. Nuo kovo mėnesio jau aplėkė nemažai pasaulio ir turi asmenukę su Lietuvos respublikos prezidente Dalia Grybauskaite.
Joniukas ir Onytė Paryžiuje
Joniukas ir Onytė Paryžiuje

„Vilkime lietuvių tautiniais rūbais ir labai mėgstame keliauti. Gal norėtumėte mus pasiimti į kelionę? Mielai laukiame pasiūlymų“, – rašo Jonelis ir Onytė savo kūrėjos puslapyje.

Gal norėtumėte mus pasiimti į kelionę? Mielai laukiame pasiūlymų.

Tikroji Onytės ir Jonelio gimtinė – Žagarės lėlių namai, kuriuos įkūrė visokių pramanų meistrė Aušra Petrauskienė.

Lietuviški tautiniai Jonelio ir Onytės kostiumai ne iš piršto laužti.

Tai tikslios tikrų tautinių kostiumų kopijos. Tokių ir dar visokių drabužių kopijų galima pamatyti „Lėlių namuose“, Žagarėje.

Kelionės tik prasideda

Kada prasidėjo kelionės? A.Petrauskienė kovo mėnesį savo lietuviškas lėles nuvežė į tarptautinį festivalį Turkijoje.

Joniukas ir Onytė – dvi keliaujančios lėlės
Joniukas ir Onytė – dvi keliaujančios lėlės

Ten moteris pastebėjo, kad lėlės, patekusios į teisingą kompaniją, pradeda gyventi savo gyvenimą – gauna tam tikrus vaidmenis, priverčia žmones keistai elgtis.

Grįžusi nusprendė, kad lėlės gali keliauti po pasaulį savarankiškai. Lai jas pasiima keliautojai – juk vietos daug lagamine neužima ir nėra sunkios.

„Per tas lėles žmogus padarai tai, ko išgėręs nesugalvotum“, – šypsosi A.Petrauskienė, prisiminusi ne tik savo, bet ir kitų žmonių kelionių nuotykius su lėlėmis.

Joniukas ir Onytė Egipte
Joniukas ir Onytė Egipte

Lietuvą lėlės išmaišė skersai išilgai. Nuo to laiko lėlės apkeliavo ne tik Turkiją, bet ir Airiją, Egiptą, Estiją. Jos dabar grįžta iš Pancūzijos, tačiau jau atsiuntė savo šeimininkei nuotrauką prie Eifelio bokšto.

Sugalvojo aprodyti lėlėms senamiestį ir nufotografuoti netikėčiausiose vietose.

„Darosi įdomus žaidimas. Lėlės padeda žmonėms atrasti savo gyvenimus ir fantaziją. Kartą ši lėlių porelė keliavo į Estiją, tačiau ją vežusiems nebuvo nieko pasakyta, ką su jomis daryti.

Sugalvojo aprodyti lėlėms senamiestį ir nufotografuoti netikėčiausiose vietose. Nuostabu“, – pasakoja lėlininkė.

Į Egiptą lėlės pateko kartu su rimtais vyrais, kuriems žaisti su jomis iš pradžių atrodė kvailas užsiėmimas. Netrukus vyrai užsisodino Jonelį ir Onytę ant keturračio, nusivežė į kalnus, parodė saulėlydį dykumoje.

O didžiausias nuotykis nutiko taip pat Egipte. Lėles davė palaikyti mažai beduinų mergaitei. Ši nusifotografavo, bet atiduoti lėlių nė už ką nenorėjo. Teko jas išpirkti už penkis eurus.

Joniukas ir Onytė Egipte
Joniukas ir Onytė Egipte

A.Petrauskienė mano, kad tokiais atvejais derėtų turėti kišenėje keletą mažų lietuviškų lėlyčių, kurias galima pagaminti rankomis.

Tai nuostabus nuotykis, į kurį mane įpainiojo lėlės.

Padovanoti viso pasaulio vaikams, kad šiems, susipažinus su Joneliu ir Onyte, nebūtų taip sunku skirtis.

O kur porelė sutiko šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę? Sostinėje, festivalyje „Skamba skamba kankliai“.

R.Petrauskienė iš pradžių nustėro, pamačiusi priešais save prezidentę.

Joniukas ir Onytė – dvi keliaujančios lėlės
Joniukas ir Onytė – dvi keliaujančios lėlės

„Kaip prieiti, kaip paprašyti?! Ji pati suprato, kad kažko noriu. Pasiūlė nusifotografuoti. Šiek tiek nustebo, sužinojusi, kad labiau noriu asmenukės su lėlėmis, nei pati į kadrą lįsti. Man tai nuostabus nuotykis, į kurį mane įpainiojo lėlės“, – pasakoja R.Petrauskienė.

Jei kada vyksite pro Lietuvos kultūros sostinę, prie pat centrinės Žagarės miestelio aikštės užsukite į „Lėlių namus“. Tai A.Petrauskienės įkurtas lėlių muziejus. 

„Užsieniečiai“ užima visą kampą muziejuje: latvė, ispanai, indės, Vietnamo berniukas.

Tarp lėlių – nekrikštyti žiemgaliai, Joniškio vyskupas Jonas, burmistras, pirklys, miestiečiai, valstiečiai ir dvarininkai. Taip pat daugybės šalių atstovų. Neseniai kolekcija pasipildė dar 23 užsienio šalių lėlėmis.

Ypatinga vieta „Lėlių namuose“ skirta lėlėms lietuvėms. Jos visos dėvi tikslias įvairių regionų tautinių kostiumų kopijas.

Viena įdomiausių knygos linijų – apie seniausią lėlę Žagarėje, o gal ir Lietuvoje. Lėlė neabejotinai yra iš XIX amžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius