-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kitokia Meksika. Morelija, kruvinojo Mičoakano perlas

„Tranquilo, muy tranquilo. No pasa nada („ramu, labai ramu. Jums nieko neatsitiks“), spausdamas mums dešines kartoja skrybėlėtas fermeris, vedinas pabalnotu žirgu. „Čia, aplink Moreliją, visiškai saugu. Čia tik maži ūkeliai, avokadų plantacijos ir viena kita didesnė ranča, nieko daugiau. Galite važiuoti kur tik norite“, – pasakoja šaunusis kabaljeras.
Morelija
Morelija / Paul Stewart nuotr.

Tyrinėjant Mičoakano valstijos sostinės Morelijos apylinkes bekele, Paulo motociklo padanga „užmina“ ant vinies, taigi mums nelieka nieko kito, kaip tik sustoti pasikeisti kameros.

Paul Stewart nuotr./Morelija
Paul Stewart nuotr./Morelija

Kol darbuojamės, mus užkalbina pro šalį keliavęs ūkininkas; pasilabinę leidžiamės liežuvauti apie Morelijos turgų („šiais metais geras avokadų derlius”), Mičoakano valdžią („korumpuoti parsidavėliai!”) ir Morelijos apylinkes („tranquilo”).

Mičoakanas – viena pavojingiausių Meksikos valstijų, kurios JAV Valstybės departamento saugumo taryba pataria vengti keliaujant, taigi fermerio patikinimai, jog esame saugioje teritorijoje, skamba neįprastai.

Kartelių karai

Visa Meksika kenčia nuo narkotikų kartelių ir kitų organizuotų nusikaltėlių grupuočių, tačiau Mičoakanas – vienas nestabiliausių šalies regionų. Vien per praeitą savaitgalį čia įvyko aštuoniolika su narkotikų kartelių veikla susijusių žmogžudysčių; „Mexico News Daily“ dienraščio duomenimis, 2017 metais Mičoakane įvykdytos 1,260 žmogžudystės (visoje Meksikoje pernai įvykdytos 29,168 žmogžudystės – didžiausias užfiksuotas skaičius nuo pat 1997-ųjų).

Tiesa, keliautojams dėl šios kraupios statistikos pernelyg bijoti nereikia: didžioji dauguma visų žmogžudysčių susietos su narkotikų gamybos ir kontrabandos veikla. „90% visų žmogžudysčių yra tiesioginis narkotikų kartelių tarpusavio karų rezultatas, tad dorai gyvenantiems meksikiečiams bei turistams panikuoti neverta“, – įsitikinęs Colima valstijos prokuroras Felipe de Jesús Muñozas Vázquezas.

Paul Stewart nuotr./Morelija
Paul Stewart nuotr./Morelija

Panašios nuomonės laikosi ir kitų valstijų pareigūnai. „Visose šiose situacijose mes paprasčiausiai nerandame nekaltų žmonių – čia įsivėlę tik nusikaltėliai“, – sako Manzanillo policijos viršininkas Miguelis Angel Garcia.

Mičoakanas – ne išimtis. Ši valstija pastaruoju metu itin kenčia nuo dviejų kariaujančių kartelių konfliktų: nusikalstamos „Sinaloa“ ir CJNG („Cartel de Jalisco Nueva Generacion“) organizacijos čia aršiai kovoja dėl teritorijos. Kokaino gamyba ir kontrabanda garsėjantis „Sinaloa“ kartelis pastaraisiais metais mėgina plėsti savo įtaką Kolimos bei Mičoakano valstijose, o metamfetamino platinime „besispecializuojantis“ CJNG siekia išlaikyti savo įtaką.

Kilogramas kokaino, už 2,000 JAV dolerių pirktas Kolumbijoje, Meksikoje kainuoja 30,000 JAV dolerių, o Niujorke tas pats kilogramas jau vertas 100,000 JAV dolerių, tad nenuostabu, jog kartelių karai dėl įtakos ir teritorijos tokie kruvini.

Paul Stewart nuotr./Morelija
Paul Stewart nuotr./Morelija

Keliautojų saugumas Meksikoje

Vis dėlto šie karai beveik neturi įtakos turizmui: net ir tuose regionuose, kur kartelių kovos kasdien palieka pėdsakų, dauguma viešbučių būna artipilniai: Baja California, Cancun, Playa del Carmen džiaugiasi virš 74% užpildytais viešbučių kambariais. Turizmas Meksikai kasmet atneša per 20 milijardų JAV dolerių, tad populiarūs atostogų taškai daro viską, kad prisiviliotų keliautojus.

„Kabinėtis prie turistų kartelių nariams yra beprasmiška. Tai paprasčiausiai ne jų verslo modelis“, – sako JD Dyess, amerikietis motociklininkas, kasmet keliaujantis po Meksiką jau dvi dešimtis metų.

„Taip, situacija su narkotikų kontrabanda ir policijos bei kitų valstybės pareigūnų korupcija yra tikrai pasibaisėtina, tačiau mūsų, keliautojų, tai paprasčiausiai neliečia. Be to, jei ir pasuktum kokiu pavojingesniu keliu, vietiniai gyventojai tave visuomet perspės, kur važiuoti nevertėtų“, – pasakoja JD.

Paul Stewart nuotr./Morelija
Paul Stewart nuotr./Morelija

Pasak amerikiečio, keliaujant Meksikoje reikia laikytis keleto paprastų saugumo patarimų: niekur nevažiuoti tamsiu paros metu, naktį vengti abejotinos reputacijos vietų, kalbėtis su vietiniais ir klausyti jų patarimų.

Mičoakano perlas

Panašios politikos kelionės Meksikoje metu laikomės ir mes, ypač Mičoakano valstijoje. Tačiau čia atrastas perlas – Morelija – parodė visiškai kitokį Meksikos veidą: šis nepakartojamas kolonijinio stiliaus miestas, dar visiškai neatrastas vakariečių keliautojų, spinduliuoja ramybe ir gyvena bohemos, o ne smurto dvasia.

Nors Morelijoje netrūksta turistų, didžioji dalis jų – vietiniai meksikiečiai. Dėl prastos Mičoakano reputacijos iš visų Moreliją aplankančių keliautojų vakariečiai sudaro vos šešis procentus, taigi Morelija – vis dar itin autentiškas ir itin „meksikietiškas“ miestas.

Savaitgaliais čia nesimato tipinių backpackerių ordų, ieškančių pigių nakvynės namų ir naktinių pramogų, ar žioplinėjančių vakariečių pensininkų: Morelijos gatves ir aikštes plūste užplūsta gatvės muzikantai, mimai, balionų pardavėjai, klounai ir šokėjai.

VIDEO: Šokėjai Morelijos gatvėse

Šeima Meksikoje – itin svarbu, tad savaitgalis čia skirtas ne vyno degustacijoms ar siautuliui naktiniuose klubuose, o vaikams. Šeimos su pačio įvairiausio amžiaus atžalomis čia leidžia šeštadienius ir sekmadienius vaikštinėdami parkuose, džiaugdamiesi gatvės spektakliais ir muzika, ilsėdamiesi prie fontanų ir apsipirkinėdami, o vakarais Morelija suskamba džiazo melodijomis, dviračių skambučiais ir styginių kvartetais.

„Morelija – tai puikiausiai išlaikyta Meksikos paslaptis“, – rašo keliautoja ir tinklaraštininkė Stephanie Harrison. „Tai ne tik nepaprasto grožio miestas, bet ir vieta, kurioje gyvena draugiškiausi pasaulio žmonės. Nežinau, kodėl taip yra: galbūt moreliečiai dar nepavargę nuo turistų antplūdžio, o galbūt jie tiesiog dėkingi, kad keliautojai nepabūgsta perspėjimų dėl Mičoakano ir drįsta apsilankyti Morelijoje, tačiau niekuomet nepamiršiu šio miesto svetingumo“, – sako S.Harrison.

Paul Stewart nuotr./Morelija
Paul Stewart nuotr./Morelija

Morelijos gyventojų atlapaširdiškumas sužavėjo ir mus: nuo šauniojo Morelijos apylinkių fermerio, patikinusio mus, jog esame ramioje vietovėje, iki mūsų AirBnB palėpės savininko Ignacio, papasakojusio apie Morelijos istoriją bei padėjusio derėtis dėl šviežio mango ir melionų derliaus turguje, moreliečiai pasirodė besą nepakartojamai draugiški.

„Tik saugokitės vampyrų“, – vaikštinėjant po vakarėjančią Moreliją paslaptingai į ausį sušnabžda Drakula persirengusi figūra: savaitgaliais Morelijoje vyksta „gyvos istorijos“ vakarai, kur viduramžiškais kostiumais persirengę aktoriai vaidina scenas iš Meksikos praeities. „Niekuomet nežinai, kas laukia šešėliuose... Gero vakaro, amigos“, – atsisveikina galantiškasis vampyras, o jo juodas apsiaustas nuplevėsuoja Morelijos gatvėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius