Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Ko reikia norint pasigaminti tobulą turkišką baklavą

„Lengviau pagaminti lėktuvo variklį nei tikrą ir gerą baklavą“, – tikina Antalijos viešbučio „Rixos Premium Tekirova“ šefas Recepas Tekiras Timucinas ir tuoj pat demonstruoja visą procesą. Jį stebint net nekyla klausimų, kodėl tobulo šio turkiško deserto paruošimo reikia mokytis bent trejus metus.
Turkiška baklava
Baklavos gaminimas / Indrės Bungardaitės/15min nuotr.

Jeigu turkai dėl lengvo chaoso keliuose ir gatvėse gali pasirodyti kiek atsipūtę, tai tereikia tik su jais pradėti kalbėti apie maistą. Kebabo gaminimui – griežtos taisyklės (apie jas skaitykite čia). R.T.Timucino gaminamoje baklavoje gali būti 11 sluoksnių – ne 10 ir ne 12.

Mėginti ginčytis apie šio Artimuosiuose Rytuose populiaraus deserto kilmę irgi nelabai pavyks. „Baklava priklauso Turkijai. Kiti skolinasi, daro savo versijas, bet originali baklava kilo iš Turkijos“, – tikina mane „Rixos Premium Tekirova“ viešbutyje.

Visų pirma, tikrą baklavą reikia ruošti ant marmurinio paviršiaus, kuris išlaiko tešlą tinkamos temperatūros. Patalpoje taip pat turi būti 18–20 laipsnių. Per vėsu – tešla bus pernelyg kieta. Šilčiau – bus per kieta ir per lipni.

Gamyba užsiimti taip pat reikėtų uždaroje patalpoje, nes bus gausiai svaidomasi miltais. Baklavos gamybos specialisto rankų judesiai – neįtikėtino plonumo lakštų kočiojimas, gausus jų barstymas miltais tarsi hipnotizuoja.

VIDEO: Kaip gimsta turkiškas skanėstas – baklava

Baklavos tešla – žinoma, taip pat speciali. „Kilogramas miltų, 30 gramų druskos, šiek tiek pieno ir trys kiaušiniai“, – išduoda R.T.Timucinas ir sako, kad visas gamybos procesas – kaip matematika. Viską reikia tiksliai apskaičiuoti.

Jau pirmasis gamybos proceso etapas daugeliui gali būti nemenkas iššūkis. Tešlą reikia iškočioti iki popieriaus plonumo – šefui pakelta ji yra net permatoma.

Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Baklavos gaminimas
Indrės Bungardaitės/15min nuotr./Baklavos gaminimas

Du kočėlai – storesnis ir plonesnis, atidžiai lydytu sviestu nuolat laistoma tešla, pistacijų sluoksnis, šiek tiek grietinėlės, malkomis kūrenama orkaitė – kiekvienas žingsnis atrodo apgalvotas iki smulkmenų.

„Baklava labai populiari visame pasaulyje, bet retas kas ją sugeba paruošti tobulai. Bando, bet juk reikia sekti visas taisykles – kokias pistacijas dėti, kokius miltus. Kiekviena detalė čia svarbi“, – tikina viešbučio šefas.

Pistacijos – tik organiškos, surinktos dar žalios, išdžiovintos saulėje, o susmulkintos tik prieš pat gamybos procesą. Miltai – tik aukščiausios klasės. Ir nebandykite tešlos laistyti aliejumi – tam būtina naudoti sviestą.

Galiausiai, baklavą gausiai sulaisčius sirupu iš vandens, cukraus ir citrinos sulčių, ją reikia kepti 45–50 minučių. Ištraukus vaizdu ir kvapu viliojantį turkišką kepinį vyriausiasis virtuvės šefas Serdaras Kaygusuzas išduoda paskutinę taisyklę. Baklavą valgyti reikia gabalėlį apvertus, kad ant dugno nusėdęs sirupas palengva sunktųsi per visus kepinio sluoksnius, o apačioje susikoncentravęs sodrus deserto kvapas dar labiau gundytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius