-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvės patarimai vykstantiems į Abu Dabį – Persijos įlankos santūrųjį brangakmenį

Kuomet kalba pakrypsta apie Jungtinius Arabų Emyratus, dažnam keliautojui iškyla prieš akis Dubajaus žėrintys dangoraižiai. Taip, šis miestas turi ką pasiūlyti keliautojams, kurie mėgsta didelius prekybos centrus, paplūdimius ar šėliones džipais dykumose. Keliautojams, kuriems įdomesni šalies kultūriniai objektai, pažintį su Jungtiniais Arabų Emyratais siūlyčiau pradėti nuo Abu Dabio.
JAE
JAE / 123rf.com nuotr.

Abu Dabis – miestas, įsikūręs šalies šiaurės centrinėje dalyje, to paties Emyrato sostinė. Pasiekti Abu Dabį galima iš Rygos. Išaugus įtampai Artimuosiuose rytuose, skrydis nebuvo trumpas, nes teko aplenkti Irano teritoriją ir skrydžio metu kirsti dalį Saudo Arabijos oro erdvės. (Plačiau apie tai, kodėl kai kurios oro linijos koregavo savo maršrutus, skaitykite čia: „Turkish Airlines“ sprendimas ir toliau skraidyti virš Irano lietuvių šeimai kainavo kelionę)

Privalumas toks, kad skrydis iš Rygos oro uosto vykdomas naktį, tad galima ir numigti, o be to – anksti ryte turėsite progą gėrėtis saulėtekiu virš Saudo Arabijos. Įspūdis magiškas, nevertėtų pramiegoti.

Abu Dabis – gana jaunas miestas, pradėjęs klestėti tik apie 1960 metus, atradus naftos išteklius. Detaliau su miesto istorija galima susipažinti Qasras Al Hosno forte miesto centre, kuriame įkurtas muziejus. Jame rasite įdomių autentiškų eksponatų, miestą valdžiusios šeimos relikvijų. Pasivaikščiojimui užtruksite kiek daugiau nei valandą, tačiau įdomios informacijos tikrai rasite. Be to, išeinant kaip relikviją galėsite pasiimti ir užsiantspauduoti Abu Dabio miesto pasą.

Pasivaikščioję šiame muziejuje, nusprendėme aplankyti dar vieną, ganėtinai naują (2017 metais atidarytą) ir keliautojų jau gerai žinomą Abu Dabio Luvrą (Louvre Abu Dhabi).

Šis muziejus už 400 milijonų eurų 30 metų „pasiskolino“ iš prancūzų prekės ženklą, t.y. teisę vadintis šiuo vardu. 13 garsių Prancūzijos muziejų pagal sutartį įsipareigojo skolinti Abu Dabio Luvrui meno kūrinius, rengti parodas, teikti ekspertų paslaugas, įsigyjant eksponatus nuolatinei ekspozicijai, koordinuoti eksponatų nuomą iš kitų muziejų. Šios paslaugos įvertintos nei daug nei mažai – daugiau nei puse milijardo eurų.

Susiplanuokite laiką taip, kad turėtumėt galimybę pamatyti saulėlydį šio unikalaus pastato atvirose erdvėse. Baltos statinių girliandos, įspūdingos plieno ir aliuminio stogo konstrukcijos, per jas sklindantys saulėlydžio šuorai, prieplaukoje lūkuriuojantys kruiziniai laivai sukuria nepakartojamą vaizdą. Beje, vykdami į Abu Dabio Luvrą turėkite asmens dokumentą, jo gali paprašyti įsigyjant bilietus.

A.Mickevičienės nuotr./Abu Dabis
A.Mickevičienės nuotr./Abu Dabis

Jei smalsu pasidairyti į prabangiausius Abu Dabio statinius, nuvažiuokite pasižvalgyti į „Emirates Palace“ viešbutį. Nebūtina apsistoti nakvynei (nakvynės kainos čia prasideda nuo 300 Eur už parą), kad galėtumėte apžiūrėti 3 mlrd. dolerių vertės viešbučio interjero ir aplinkos grožybes. Viešbutis spindi arabiška prabanga, iš kai kurių numerių vaizdai atsiveria į Arabijos jūrą. Viešbutyje yra du lauko baseinai su temperatūros reguliavimu, SPA salonas, teniso kortai, kriketo aikštelė, „FIFA“ futbolo aikštė, jachtų prieplauka ir treniruoklių salės, restoranas. Lauko aikšteles puošia trykštantys fontanai, sutemus vakare viešbutis iš tolo šviečia ryškiomis šviesomis, pabrėžiančiomis statinio didybę.

A.Mickevičienės nuotr./Abu Dabis
A.Mickevičienės nuotr./Abu Dabis

Vos 15–20 min. pėsčiomis nuo šio viešbučio galite pasiekti dar vieną, ko gero, vieną įspūdingiausių Abu Dabio lankytinų objektų – Qasr Al Watan – prezidento rūmus. Šių rūmų menėse vyksta oficialūs priėmimai. Į rūmus pateksite perėję patikrą, su savimi turėkite asmens dokumentą. Įsigiję bilietus, perėję kontrolę būsite nuvežti autobusu iki įėjimo į rūmus, kuriuose galėsite grožėtis puošnia arabiška architektūra, lyg nėriniais dekoruotais rūmų kupolų skliautais, žėrinčiais sietynais, marmuro grindiniais.

A.Mickevičienės nuotr./Abu Dabis
A.Mickevičienės nuotr./Abu Dabis

Rūmuose galima apžiūrėti užsienio šalių prezidentų dovanų kolekciją, pokylių salę, biblioteką. Vakarop, saulei leidžiantis, kai dangų išmargina mėlynos, purpurinės spalvos, rūmų architektūra, arkos, spalvoti fontanai atrodo dar įspūdingiau.

Na ir, žinoma, būti Abu Dabyje ir neaplankyti žymiosios Šeicho Zaido mečetės (Sheikh Zayed mosque) būtų nedovanotinas aplaidumas.

Mečetė viena didžiausių pasaulyje, dedikuota pirmajam Jungtinių Arabų Emyratų šeichui Zaidui bin Sultan Al Nahyanui. Mečetėje telpa apie 40 tūkst. maldininkų, sniego baltumo pastatą puošia 82 kupolai. Interjeras puoštas marmuru, auksu, brangakmeniais, kristalais, keramika. Viduje žavi aukso šviestuvai bei didžiausias pasaulyje 47 tonas sveriantis rankų darbo kilimas iš Irano.

Pagrindinėje salėje kabo 12 tonų sveriantis stiklo šviestuvas, kurio detalės gamintos Vokietijos ir Austrijos meistrų. Šeicho Zaido mečetė – vieni brangiausių maldos namų, jos statyba kainavo daugiau nei 500 mln. dolerių. Statybinės medžiagos buvo gabenamos iš Italijos, Vokietijos, Maroko, Pakistano, Indijos, Turkijos, Malaizijos, Irano, Kinijos, Jungtinės Karalystės, Graikijos bei, žinoma, Jungtinių Arabų Emyratų. Statybos darbus atliko 38 pasaulyje žinomos statybos įmonės.

123rf.com nuotr./Šeicho Zaido Didžioji mečetė
123rf.com nuotr./Šeicho Zaido Didžioji mečetė

Nepatingėkite apsilankymui užsiregistruoti internetiniame puslapyje. Registracija ir apsilankymas nieko nekainuos, tik iš anksto užsiregistravę sutaupysite brangaus laiko stoviniuodami eilėse. Į mečetę geriau važiuoti kuo anksčiau ryte, vėliau lankytojų srautai didėja, tad gaišite laiką fotografavimui skirtose vietose. Mečetė yra šiek tiek toliau nuo centrinės miesto dalies, pasiekti galima miesto autobusu. Mes vykome su „Careem“.

Atkreipti dėmesį reikėtų į aprangą: vyrams ji nereikli, svarbu neatvažiuoti su šortais, moterys turėtų prisidengti plaukus, rankas, kojas. Jei tokio rūbo nerandate lagamine – ne bėda, jį nemokamai paskolins vietoje. Būtent tam įrengtas specialus kambarys, kur darbuotoja išrinks tinkamiausią apdarą. Mečetės teritorijoje gausu apsaugos vaikinų, kurie atidžiai stebi, ar jūs padoriai elgiatės. Mums lankantis mečetėje buvo gana vėjuota, tad kelis kartus nusmukus apdaro gobtuvui, mane saugos darbuotojai maloniai įspėjo prisidengti plaukus. Ginčytis apie oro sąlygas ir vietines tradicijas su dvimetriniais vaikinais, pasislėpusiais po tamsiais akiniais, nekilo noras.

A.Mickevičienės nuotr./Abu Dabis
A.Mickevičienės nuotr./Abu Dabis

Kiekvienoje kelionėje didžiausia vertybė yra sutikti žmonės. Nepriklausomai nuo to, kokiam socialiniam sluoksniui priklauso ar kokia jų profesija. Abu Dabyje 80 proc. gyventojų – imigrantai, ypač jų daug iš Pakistano, Indijos. Prekeiviai, vairuotojai, aptarnaujantis personalas lankomuose objektuose – daugelis jų atvykę ieškoti geresnio uždarbio, o kartu ir gyvenimo kokybės. Jų šypsenos, draugiškumas, paprastumas ir linksmumas užkrečia. Jie mėgsta pakalbinti keliautojus, papokštauti apie jų baimes, pasidalinti patarimais.

Dažnai tenka skaityti įvairių „ekspertų-kelionių guru“ patarimus, ko griežtai negalima daryti Abu Dabyje ar Dubajuje, ir kokios baisios pasekmės gali būti už pažeidimus, tačiau mes su bausmėmis nesusidūrėme, o ir nematėme, kad ką nors areštuotų ar plaktų rykštėmis. Ko gero, čia galioja elementarus suvokimas, kad esi jų svečias, tad būk malonus – nesišlaistyk apgirtęs, nerėkauk visa gerkle, nepalik šiukšlių, gerbk juos, ir jie tau plačiai šypsosis ir kvies sugrįžti.

Miestas turi tikrai daug ką pasiūlyti, tad liko neaplankyti „Ferrari World“ parkas, vandens pramogų parkas ir dar daug kitų įdomių vietų, tad, ko gero, ištesėsiu duotą pažadą ten sugrįžti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius