-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvis Afrikoje: 3. Pavojingas kelias Viktorijos krioklių link ir patarimai, kaip pabėgti nuo dramblio

Per Afriką vienas keliaujantis lietuvis Rokas, trečioje dalyje atskleidžia skaitytojams slaptą ir pavojingą kelią link Viktorijos krioklių Zimbabvės ir Zambijos pasienyje. Vaikinas, nepaisydamas jį stabdžiusio pasienio pareigūno, aplinkui gyvenančių dramblių ir buivolų bei stiprios upės srovės, vis dėlto nusigavo tiesiai po Viktorijos kriokliu, iš kur atsiveria visa šio gamtos stebuklo didybė. Jei sugalvosite kada nors tai pakartoti – turite gidą, kuris tuo keliu jau keliavo.
Grožintis uždraustu vaisiumi
Grožintis uždraustu vaisiumi / O.Roko nuotr.

O.Roko nuotr./Takelis pelei upę
O.Roko nuotr./Takelis pelei upę

Zambijos pasienyje su Zimbabve šniokščiantys Viktorijos kriokliai yra tarp 7-ių pasaulio gamtos stebuklų, Afrikoje – vienintelis. Jų apžiūrėti atvažiuoja keliautojai iš viso pasaulio. Išvydę juos, būsite tiesiog priblokšti gamtos didybės. Bet juk krioklių tyrinėjimas neprivalo pasibaigti vien tik jų apžiūrėjimu. Yra dar ir uždraustas kelias, kuriuo paėję galėsite pamatyti gamtos stebuklą iš arti, pajusti jo galią, alsavimą, grožį. Šio tako tikrai nerasite savo kelionių gide ir nesužinosite iš kelionių vadovo. Paslaptis perduodama iš lūpų į lūpas. Dabar šitą kelią atskleisiu ir jums.

Kaip ir visi nuotykiai, taip ir šitas prasidės nuo nedidelio pasiruošimo. Prieš žygį būkite pasiruošę plaukti tolėliau nuo kranto. Kuo lengvesnė apranga, tuo geriau. Plaukimo akiniai taip pat pravers. 

Žygis prasidės Zimbabvėje prie įėjimo į Viktorijos krioklių nacionalinį parką. Iš ten pamatysite traukinio bėgius ir takelį. Pradėkite juo eiti. Netoliese budi policijos pareigūnas, jeigu jis pradės švilpti – ignoruokite ir tęskite kelionę. Jeigu eisite teisingu keliu, pamatysite ženklą „Trespassers will be prosecuted“ (angl. Pažeidėjai bus baudžiami). Jis čia dėl to, kad baigiasi Zimbabvės teritoriją ir prasideda Zambijos.

O.Roko nuotr./Kelias uolomis ir upe
O.Roko nuotr./Kelias uolomis ir upe

Didesnė grėsmė šiame take yra laukiniai gyvūnai. Pamatę dramblį neišsigąskite ir sustinkite. Jeigu bėgsite nuo jo – jis vysis. Jeigu bėgsite į jį – jis ginsis. Jeigu sustingsite – didelis šansas, kad dramblys tiesiog nueis savais keliais palikęs jus. Jeigu dramblys vis dėlto užlenkė ausis ir nuleido galvą – problema. Jis puls. Nesuklyskite manydamas, kad jis lėtas. Deja, bet dramblys gali bėgti (tiksliau, sparčiai eiti) iki 25 km/val. greičiu. Kuo skubiau pasislėpkite už medžio, dar geriau – įlipkite į jį. Sėkmės. Drambliai bent jau praneš apie puolimą, o štai buivolas iš karto bėgs į jus. Jeigu esate keliese, geriausia bėgti į skirtingas puses.

O.Roko nuotr./Galiausiai tikslas pasiektas
O.Roko nuotr./Galiausiai tikslas pasiektas

Praėję miškelį ir pasiekę upės skardį, leiskitės žemyn akmeniniais laipteliais, kuriuos naudoja pasieniečiai. Toliau laikykitės kairės. Kai pasibaigs horizontalios uolos ir liks tik vertikalios, štai čia prasidės plaukimo dalis. Ištirkite upės srovę. Teks plaukti prieš ją. Jeigu srovė jus pagaus, nuneš į už keliasdešimt metrų esanti mažą krioklį. O jeigu jį išgyvensite, bus dar keliolika panašių upės tėkmėje. 

O.Roko nuotr./Explore. Dream. Discover
O.Roko nuotr./Explore. Dream. Discover

Upės atkarpoje negyvena krokodilai tik didelės tigrinės žuvys, kurios dažniausiai nepuola žmonių. Kai vėl pasieksite vertikalias uolas, pradėkite jomis lipti ir už kampo pamatysite vieną iš nuostabiausių gamtos kūrinių – Viktorijos krioklius. Palipkite kiek aukščiau, kad pasislėptumėte nuo smalsuolių, žiūrinčių iš Zambijos pusės.

Jau galite mėgautis šituo uždraustu vaisiumi. Skanaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius