Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 12 03

Lietuvius pribloškė albanų elgesys pasienyje: „Atrodė, kad už durų jų laukia ne Graikija, o rojus“

Užbaikime su Albanija, jei jau pradėjome. Paskutiniame pasakojime apie šią keistą ir paslaptingą Balkanų valstybę apžvelgėme jos buvusį ilgametį diktatorių Enverą Hoxhą, jam skirdami beveik visą tekstą. Ir tai buvo pagrįsta, nes tas veikėjas buvo pernelyg įdomus, kad jį ignoruotume. Bet dabar palikime diktatorių toliau ramiai virti smaloje ir pažiūrėkime, kur Albanija nuvairavo, kai tas pusprotis padėjo šaukštą.
Tirana, Albanija
Tirana, Albanija / Vida Press nuotr.

Albanijos atsigavimas po diktatūros truko labai ilgai. Tiesą sakant, man atrodo, kad jis tebetrunka iki šiol. Reformos buvo daromos siaubingai lėtai arba išvis nedaromos. Sugriuvus komunistiniam blokui, šalyje suklestėjo organizuotas nusikalstamumas, korupcija ir visos kitos blogybės, kurias nepriklausomybės laikotarpio pradžioje išgyvenome ir mes.

1990–1991 m. iš Albanijos pabėgo trečdalis milijono gyventojų.

Skaičiau, jog 1990–1991 m. iš Albanijos pabėgo trečdalis milijono gyventojų. Įsivaizduojate? Per vienerius metus. Ir pabėgo nebūtinai gerų darbų daryti, ne kartą teko girdėti apie Vakarų Europoje siaučiančius albanų nusikaltėlius. Manau, teko ir jums. Skaičiau, jog per 20 metų nuo komunistinio režimo subyrėjimo, iš Albanijos išvyko kas ketvirtas žmogus.

Vida Press nuotr. / Tirana, Albanija
Vida Press nuotr. / Tirana, Albanija

Nepaisant to, šalis pasiekė ir laimėjimų, kurių didžiausias – narystė NATO (Albanija, tiesa, stengiasi įstoti ir į ES, bet čia ji dar gerokai atsilieka, tačiau su NATO buvo kitaip). Tam tikslui pasiekti Albanija dėjo išskirtinai dideles pastangas (siuntė savo karius į NATO misijas, nesimuliuodama pertvarkė kariuomenę pagal NATO standartus, skyrė didelę biudžeto dalį gynybai), kurios davė vaisių. NATO taip pat buvo suinteresuota priimti Albaniją, nes taip buvo tikimasi sukurti didesnį stabilumą amžinai neramiuose Balkanuose.

Prie viso to po truputį Albanija tampa ir turistams patrauklia šalimi. Labiausiai ją mėgsta italai, kurie keliauja į Albaniją pailsėti prie jūros, nes joje viskas pigiau. O ir tas smulkus turistų apgaudinėjimas, apie kurį rašiau praeitame tekste yra sumažėjęs ir apsitvarkęs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius