Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Magiškas būdas pradėti Naujuosius – Helsinkio šviesų festivalis

Jaučiate, jog pradėjus metus trūksta įspūdžių ir įkvėpimo? Žiema telkšo balomis ir nuteikia pesimistiškai? Ateinantį savaitgalį ir kitą savaitę Helsinkyje vyksta vienas įspūdingiausių renginių – šviesų festivalis „Lux Helsinki“. Patys Helsinkio gyventojai tikina, jog tai įspūdingas reginys - jei norite pasisemti šviesų magijos, dar spėsite suplanuoti trumpą spontanišką kelionę į visomis spalvomis mirgančią Suomijos sostinę.
„Lux Helsinki“  2018 festivalio akimirkos
Ankstesnių metų festivalio „Lux Helsinki“ akimirkos / Ian McCready

Festivalis vyksta apie 20-yje skirtingų vietų sausio 6-10 dienomis. Festivalio maršrutas susideda iš 11 punktų ir prasideda nuo Esplanados parko, kur demonstruojama daugybė skirtingų menininkų sukurtų šviesos instaliacijų. Pavyzdžiui, festivalio rengėjai žada, kad galėsite pamatyti saulėlydį, „užkonservuotą“ metalinėje dėžutėje.

8-erius metus Helsinkyje gyvenantis Ianas McCready „Lux Helsinki“ festivalyje ruošiasi apsilankyti jau trečią kartą.

„Atmosfera čia nuostabi: tamsiausiu metų laikotarpiu žmonės klaidžioja tarp šviesos skulptūrų ir instaliacijų. Įspūdinga būti toje tūkstantinėje minioje, akimirkai pamiršti, kad dabar – pats viduržiemis. Ir pačios instaliacijos visuomet yra fantastiškos! Nekantrauju pamatyti, kaip pastatai vėl virsta meno kūriniais iš šviesų ir šviesos efektų – tai suteikia galimybę iš kitos perspektyvos pažvelgti į savo miestą“, – 15min sakė I. McCready.

Ian McCready/„Lux Helsinki“ 2018 festivalio akimirkos
Ian McCready/„Lux Helsinki“ 2018 festivalio akimirkos

Kiekvienais metais šiame festivalyje pasirenkama šviesa išryškinti kokį nors Helsinkio architektūros paveldą. Šįmet mieste naujai atgims senoji gaisrinė.

Nuo žibintų parko iki pabėgėlių tematikos

„Instaliacijos varijuoja nuo paprasto įdomiai apšviesto medžio iki sudėtingų techninių, su garsu ir kintančiomis spalvomis. Man labiausiai įstrigęs šviesų festivalio kūrinys buvo vaivorykštė ant Olimpinio stadiono, su žalia lazerio šviesa, sklindančia į viršų. Ją šaltomis dienomis galėjai matyti iš už kilometrų. Helsinkio katedra, stovinti prie pagrindinės aikštės, dažniausiai yra festivalio centrinis taškas ir ant jos projektuojamos kokios nors instaliacijos“, – sako I. McCready.

Dar vienas tradicinis festivalio reginys – žibintų parkas. Šiemet toks įsikurs Koulupuistikko parke, į jį šviesomis vilios šimtai Helsinkio moksleivių ir studentų kurtų žibintų, pagamintų iš butelių, stiklainių, senų diskų, popieriaus.

123RF.com nuotr./Ankstesnių metų festivalio „Lux Helsinki“ akimirkos
123RF.com nuotr./Ankstesnių metų festivalio „Lux Helsinki“ akimirkos

Įdomi instaliacija bus sukurta Kasarminkatu gatvėje – čia pastatytą jūrinį konteinerį ultravioletinėje šviesoje žibančiais dažais dekoravo šeši geriausi Suomijos grafičių piešėjai. Tokiu būdu nupiešti grafičiai atsiskleidžia visiškai kita forma – piešėjai savo konteinerį pavadino „Ultravioletine galerija“.

Pasirodo, kad šviesa galima priminti ir „skaudančias“ temas: viena iš šviesų festivalio instaliacijų „Mano šviesa yra tavo šviesa“, sukurta palestiniečių kilmės autoriaus ir vaizduoja nuo karo bėgančių pabėgėlių šeimą (tai šviesos zondų skulptūros, pastatomos gerai matomoje miesto vietoje). Instaliacija jau apkeliavo Amsterdamo ir kitų Europos miestų šviesos festivalius ir sulaukė publikos palaikymo.

Kai kuriuos menininkų darbus papildo virtuali realybė ar papildomos pramogos, kurias išbandyti galite parsisiuntę specialią programėlę į savo mobiliuosius telefonus.

Ian McCready/„Lux Helsinki“ 2018 festivalio akimirkos
Ian McCready/„Lux Helsinki“ 2018 festivalio akimirkos

Festivaliui savo instaliacijas pristato menininkai ir dizaineriai ne tik iš Suomijos, tačiau ir iš Didžiosios Britanijos bei Vengrijos. Oficialus „Lux“ festivalio maršrutas baigiasi 11-uoju punktu Helsinkio katedroje, kur instaliaciją sukūrė būtent vengrų kilmės menininkas.
Savo skulptūrą, sukonstruotą iš daugybės valdomų lempučių ir stroboskopų jis dedikavo suomių kompozitoriaus, 2017-aisiais mirusio Mika Vainio atminimui.

„Ar festivalis visuomet turi savo maršrutą? Kiek man teko lankytis, taip, – sako I. McCready. – Kai pirmą kartą apsilankiau „Lux Helsinki“, maršrutas buvo labiau išbarstytas po miestą – praėjusiais metais ir, kiek mačiau, šįmet, instaliacijos išdėstytos mažesnėje teritorijoje, todėl neužtrunka daug laiko apeiti viską nuo pradžios iki galo. Keli pasirenka aplankyti tik įdomiausias instaliacijas – daugiausia žmonių seka sudarytu maršrutu. Beje, tai fotografų rojus. Žinau, kad kai kurie jų apsilanko tame pačiame festivalyje net kelis kartus“, – sako I. McCready.

Su architektūra susiję muziejai įleidžia nemokamai

„Lux Helsinki“ festivalis turi 11 maršruto punktų ir dar 6 vietas, kur lankytojai gali įsitraukti į žaidimą šviesa. Pavyzdžiui, Senato aikštėje įsikūrusioje „Tapybos šviesa dėžėje“ („Light paint box“), menininkai šviesa „ištapys“ į jų nedidelę artelę užsukusių lankytojų veidus. Kiekvienam iš lankytojų bus padovanotas jo skaitmeninis portretas.

123RF.com nuotr./Ankstesnių metų festivalio „Lux Helsinki“ akimirkos
123RF.com nuotr./Ankstesnių metų festivalio „Lux Helsinki“ akimirkos

Helsinkio miesto muziejuje festivalio atidarymo savaitgalį (sausio 6-7 dienomis) bus galima gyvai pabendrauti su visais instaliacijas kūrusiais menininkais bei užduoti jiems kilusius klausimus.

Festivalio metu duris lankytojams atveria ir šalia instaliacijų esantys muziejais – Dizaino bei Suomijos architektūros muziejus. Jei galvojote juos aplankyti bet pagailėdavote eurų bilietui, šviesų festivalio metu juos galėsite aplankyti nemokamai ir dar užsibūti ilgiau, nes muziejai veiks iki vėlaus vakaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius