-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Marsala: paskutinių saulės spindulių beieškant

Lėktuvo durims prasivėrus, į veidą plūsteli šiltas ir drėgnas Sicilijos oras. Spalio vidurys čia visai neprimena šalto ir darganoto rudens – iš pietryčių Afrikos stipriai pučiantis Siroko vėjas (išvertus iš arabų kalbos, „shurhùq“ reiškia „vidurdienio vėjas“) atneša karštą ir sausą orą, tad vasara Sicilijoje kartais trunka net iki lapkričio vidurio. Būtent todėl čia ir ieškau paskutinių vasaros saulės spindulių.
Sicilija
Sicilija / D. Smagurauskaitės
Temos: 1 Kelionės

Marsala

Pasakojama, kad tais laikais, kai Sicilijos saloje dar gyveno ciklopai, milžinai kanibalai ir kiti keisti padarai, vienas iš jų milžinas Enkeladas buvo nubaustas už visas jo padarytas skriaudas ir palaidotas po sala. Ten, kur buvo pakastos nubaustojo pėdos, po daugelio amžių atsirado miestas, vardu Lilibeo.  Tai – dabartinės Marsalos pirmtakas.

D. Smagurauskaitės/Saulėlydis Marsaloje
D. Smagurauskaitės nuotr. / Saulėlydis Marsaloje

 

D. Smagurauskaitės/Trapanis
D. Smagurauskaitės nuotr. / Nuo Trapanio oro uosto iki Marsalos – vos 20 min. automobiliu

Pakeliui stabteliu šalia savadarbės prieplaukos, į kurią neseniai sugrįžo žvejai, – šie ima moti ir kviesti prieiti arčiau. Rūsčių veidų vyrai pradeda kvatoti išvydę fotoaparatą ir netgi padėkoja už nuotraukas. Uch, o jau maniau, kad baigsis kiek liūdniau...

D. Smagurauskaitės/Marsalos žvejai
D. Smagurauskaitės nuotr. / Marsalos žvejai

Vos per kelias akimirkas asketiškus priemiesčius pakeičia nedidukas barokiškas centras. Jame gausybė žmonių, tiksliau, vyrų: senų, elegantiškų, besiburiuojančių aikštėse ir prie barų. Susitikę jie bučiuoja viens kitą į abu skruostus, tarsi herojai iš senų filmų apie mafiją, rūko ir geria kavą. Tačiau neapsigaukite, toks sujudimas mieste juntamas tik ryte, mat, saulei pasiekus zenitą, oras įkaista ir gatvės ištuštėja – prasideda popiečio poilsis (siesta).

D. Smagurauskaitės/Siciliečiai
D. Smagurauskaitės nuotr. / Siciliečiai

Vos įėjusi pro Garibaldžio vartus (italų k. Porta Garibaldi), suku į žuvies turgų (italų k. Antico Mercato). Turgus nedidukas, o žuvis jame tikrai šviežia, dar kvėpuojanti.

D. Smagurauskaitės/Žuvies turgus Marsaloje
D. Smagurauskaitės nuotr. / Žuvies turgus Marsaloje

Kitoje pusėje – elegantiška Chiesa dell‘Addolorata bažnyčia. Visai netoli ir pagrindinė miesto aikštė Piazza Loggia, kurioje dominuoja barokinė Marsalos katedra ir miesto savivaldybė. Iš čia į visas puses bėga siauros balto grindinio gatvelės, kuriomis smagu klaidžioti ir tyrinėti senuosius miesto statinius, archeologines vietas.

D. Smagurauskaitės nuotr./Baltos Marsalos gatvės
D. Smagurauskaitės nuotr. / Baltos Marsalos gatvės

Vyno miestas 2013-aisiais

Dar žvelgdama pro automobilio langą pastebėjau, kad pagrindinis Marsalos apylinkių akcentas – vynuogynai. Tad  nenuostabu, kad  Marsala šiais metais paskelbta Europos vyno miestu. Aukso ir gintaro spalvų baltieji vynai ir rubino gilumo raudonieji vynai taip ir vadinami – marsala.

Už juos vietos gyventojai turėtų būti dėkingi pirmiausia graikams, prieš kelis tūkstančius metų atgabenusiems vynuogės daigą į saulėtąją salą, ir prekeiviui iš Liverpulio Johnui Woodhousui, 1773 m. atplaukusiam į Marsalą ir vietos užeigoje paragavusiam nepaprastai gardaus vietos vyno. Nieko nelaukdamas jis išsiuntė 50 pirmųjų statinių į Angliją – taip prasidėjo marsalos šlovės istorija. Beje, net ir šiandien Bakingemo rūmų vyno rūsiai nuolat papildomi šiuo sicilietišku vynu.

D. Smagurauskaitės/Marsala DOC vynas
D. Smagurauskaitės nuotr. / Marsalos DOC vynas

Ištisus 2013-uosius vyno mieste Marsaloje vyksta koncertai, spektakliai, konferencijos, konkursai, specialios ekskursijos ir parodos – viskas apie vyną ir su vynu.

Druskos laukai ir Mozia

Vienas įdomiausių ir charakteringiausių Marsalos ir Trapanio lankytinų objektų – teritorija, vadinama Druskos keliu (italų k. La via del sale) ir besidriekiantys druskų laukai. Čia druska buvo išgaunama jau nuo finikiečių laikų – vietiniai naudojo ją ne tik mėsai ir žuviai konservuoti, bet ir demonams atbaidyti. XVI a. druska buvo ypač brangi: kilogramo kaina siekė kilogramo aukso kainą, tad ne veltui buvo vadinama „baltuoju auksu“ ir naudota prekybiniuose mainuose. Taip Trapanio ir Marsalos druskų laukai ėmė klestėti ir klesti iki šių dienų. Na, o aš, ilgai nesirinkusi, užsuku į Ettore e Infersa druskų laukus. Jie visai netoli Marsalos, kelias veda palei jūrą, ir jau iš toli galiu grožėtis senais vėjo malūnais, druskų baseinais. O ir vieta, kurioje apsistojau, – visai čia pat.

D. Smagurauskaitės/Druskos laukai
D. Smagurauskaitės nuotr. / Druskų laukai

Prieš mano akis atsiveria druskų laukai – milžiniški baseinai, pripildyti jūros vandens. Malūnai čia buvo pastatyti tam, kad pumpuotų jūros vandenį. Dėl nuolat šviečiančios saulės ir stiprių vėjų vanduo išgaruoja, lieka tik balta kristalinė druskos masė. Įspūdingiausia, kad skiriasi baseinų spalvos – nuo tamsios rusvos ir raudonos iki akinamai saulėje spindinčios baltos (pasirodo, tai priklauso nuo to, kiek laiko garinamas vanduo). Šalia druskos baseinų stūkso milžiniški kūgiai – tai druskų masė, kurią darbininkai sukasa į milžiniškas krūvas ir apdengia čerpėmis. Taip druska visiškai išdžiūva ir būna gabenama tolesniam apdirbimui.

D. Smagurauskaitės/Druskos laukai
D. Smagurauskaitės nuotr. / Druskų laukai

Nuo seno malūno ir jame įrengto Druskų muziejaus galima leistis į trumpą išvyką aplink druskų laukus arba į Mozios salą. Mažytė ir daugelio pamiršta sala tikrai turi ką parodyti: finikiečių laikus menantys archeologiniai radiniai, gynybinių sienų ir vartų liekanos, nekropolis ir kitos įdomybės. Na, o viena įspūdingiausių gido papasakotų istorijų yra apie tai, kad iki 1971 m. salą galima buvo pasiekti arklio traukiamu vežimu. Kaip? Ogi naudojantis vos keli centimetrai po vandeniu panirusiu finikiečių nutiestu akmeniniu keliu!

Erice

Paskutinė trumpos rudeninės išvykos stotelė – apie 700 m virš jūros lygio iškilusi kalva ir jos viršūnėje įsikūręs nedidukas Erice miestelis. Manoma, kad pirmieji čia atsikraustė trojėnai, ieškoję saugaus ir patikimo prieglobsčio. Ir tikrai neapsiriko, nes kalno šlaitai statūs ir uolėti, kad priešams užsikabaroti turėjo būti tikrai nelengva. Sunku, bet įmanoma. Erice, bėgant amžiams, ėjo iš rankų į rankas, tad dabar čia jaučiama arabų, romanų, normanų ir ispanų dvasia.

Siaurutėse Erice gatvėse beveik nesutinku žmonių, tad mėgaujuosi ramybe ir tyliai praslenku pro pasienyje miegančius šunis.

D. Smagurauskaitės/Erice aunys
D. Smagurauskaitės nuotr. / Erice šunys

Užlipusi į imperatoriaus Federico II bokštą, nužvelgiu mažulytį centrą ir kalno papėdėje į jūrą šaunantį Trapanio senamiestį. Šalia bokšto esanti katedra įspūdinga: išore ji mena vėlyvąją romaniką (sakoma, kad jai pastatyti buvo naudotos Veneros šventyklos plytos), o viduje – ispanų ir arabų architektūrų mišinį.

D. Smagurauskaitės/Erice Federico II bokatas ir katedra
D. Smagurauskaitės nuotr. / Erice Federico II bokštas ir katedra

Palei šlaitą besitęsiančiu taku pasiekiu Veneros pilį, pastatytą ant šventyklos griuvėsių. Iš čia atsiveria vaizdai į Monte Cofano kalną, jūrą, druskų laukus ir apylinkių gyvenvietes. Medžiuose paskutines šių metų dainas svirpauja cikados, o aš išsitiesiu ant žolės ir mėgaujuosi saulės spinduliais. 

D. Smagurauskaitės/Veneros tvirtovė. Erice
D. Smagurauskaitės nuotr. / Veneros tvirtovė, Erice

Po Siciliją klajojo ir savo įspūdžius aprašė Dalia Smagurauskaitė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius