Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo Everesto nusileidęs alpinistas: ten skerdynės, žmonės lipa per žuvusiųjų kūnus

Kanadietis filmų kūrėjas pasižadėjo niekada daugiau nebegrįžti ant aukščiausio pasaulio kalno Everesto. Toks pažadas – po šių metų patirties Himalajuose, kurią jis apibūdino kaip „skerdynes“, ir pasakojo, kad jam net teko perlipti žuvusiojo kūną.
Spūstys ant Everesto
Spūstys ant Everesto / „Scanpix“ nuotr.

Elia Saikaly gegužės mėnesį jau trečią kartą įkopė į Everestą – filmuodamas arabų moterų kopimą į šį kalną, rašo „The Telegraph“. Vyras pasakoja, kad buvo šokiruotas vaizdų, kuriuos pamatė viršūnėje.

Šiemet į viršūnę įkopė daugiau nei 800 žmonių, o kopimas pasiglemžė jau mažiausiai 11 gyvybių. Per visą pasaulį praėjusią savaitę pasklido nuotrauka, kurioje – ilga alpinistų eilė viršūnės link.

Praėjusią savaitę į kitą Himalajų viršūnę – Lobuche East (6 119 m) – kartu su Vaidu Šulcu įkopęs alpinistas Tadas Jeršovas 15min pasakojo, kad net jie nuo savo viršūnės matė šimtus ar net tūkstančius palapinių, kurias pasistatę kopėjai į Everestą.

„Mirtis. Skerdynės. Chaosas“, – taip kanadietis E.Saikaly, patyręs alpinistas, apibūdino savo kopimą į Everestą gegužės 22 d.

Interviu „The Ottowan Citizen“ jis teigė, kad nors į šį kalną kopė jau tris kartus, daugiau į jį grįžti nebenori. „Ne po šio sezono. Tai buvo ganėtinai siaubinga“, – tikino keliautojas.

E.Saikaly „The Telegraph“ pasakojo, kad vieną dieną jiems pradėjus kopti, po 20 minučių pamatė du šerpus, nunešančius nuo kalno žuvusiojo kūną. Dar po keliasdešimt minučių vienas alpinistas iš Indijos buvo nunešamas visai nesigaudantis aplinkoje ir rėkiantis – tai yra kalnų ligos požymiai.

Maždaug po trijų valandų kopimo jo komanda buvo priversta perlipti dar vieno žuvusio alpinisto kūną. „Tai buvo nenusakomai keista... Kiekvienas kopėjas, lipantis į viršūnę, turėjo perlipti šį žmogų – tai draskė širdį“, – pasakojo vyras.

Temperatūrai esant iki -30 C, komanda buvo priversta sustoti „mirties zonoje“ – viršūnės link buvo susidariusi nemenka eilė, o ant viršūnės 50–60 alpinistų darėsi asmenukes.

Anot E.Saikaly, jo komandos nuotaika po to, kai reikėjo peržengti mirusįjį, buvo labai niūri – žmonės buvo traumuoti.

„Kopi į šį labai žymų, ikonišką iššūkį, ir tiesiai po tavimi guli alpinisto kūnas – be gyvybės ženklų... Tiesiog guli, ir tu nežinai, ką daryti, ką jausti – tik žinai, kad reikia judėti toliau, nes gali irgi tapti kita auka“, – pasakojo kanadietis.

„Tai yra tavo svajonė... Mes visi pasiekėme viršūnę, bet daugelis net nenorėjo paliesti aukščiausio planetos taško, nes ten tiesiog buvo tiek daug žmonių“, – kalbėjo E.Saikaly.

Didelės spūstys susiformuoja dviejuose paskutiniuose perėjimuose link viršūnės – „Hillary step“ iš Nepalo pusės ir „Second step“ iš Tibeto. Čia alpinistai pakliūva į vadinamąjį „butelio kakliuką“, kai yra tik siauras perėjimas, į spūstis alpinistai patenka tiek kopdami į viršūnę, tiek nusileisdami nuo jos.

Žuvo jau mažiausiai 11 žmonių

Antradienį pranešta, kad pirmadienį ant Everesto žuvo 61-erių amerikietis Christopheris Johnas Kulishas. Jis – jau 11 žuvusysis šiemet.

Amerikietis jau buvo pasiekęs 8 848 m aukščio kalno viršūnę ir pirmadienio vakarą saugiai pasiekė stovyklą, esančią kiek žemiau.

„Pasak jo ekspedicijos organizatorių, staiga jam sustreikavo širdis, ir jis mirė Pietų balne“, – sakė Nepalo turizmo departamento atstovė Mira Acharya.

Šių metų pavasario kopimo sezonui Nepalas išdavė rekordiškai daug (381) leidimų, daugiausiai užsieniečiams. Kiekvienas iš šių leidimų kainuoja 11 tūkst. dolerių.

Kiekvieną leidimą turintį alpinistą lydi mažiausiai vienas šerpas, todėl prie Everesto viršūnės susidaro didelės eilės, juolab kad kopimui tinkamų dienų skaičių šiemet sumažino nepalankūs orai.

Apskaičiuota, kad iki penktadienio iš Nepalo pusės Everesto viršūnę pasiekė 600 žmonių, pranešė šalies vyriausybė, remdamasi ekspedicijų organizatorių informacija.

Dar mažiausiai 140 žmonių yra gavę leidimus kopti šiauriniu Tibeto šlaitu, nurodo bendrovės. Tikėtina, kad šiemet į aukščiausią viršukalnę įkopusių žmonių skaičius gali sumušti pernykštį rekordą, kai ant jos pabuvojo 807 žmonės.

Daugelyje Himalajų viršukalnių, įskaitant Everestą, giedrų orų laikotarpis nuo balandžio pabaigos iki gegužės galo yra palankiausias laikas kopti.

Manoma, kad mažiausiai keturių žmonių mirtys susijusios su laukimu didžiulėse eilėse vadinamojoje Everesto „mirties zonoje“. Šie incidentai padidino susirūpinimą, kad ekspedicijų organizatoriai stengiasi kuo daugiau uždirbti, nepaisydami saugumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius