-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Baltijos šalis su nameliais ant ratų keliaujantys lietuviai: nustebsite, kiek tai tekainuoja

Grupelė draugų jau antrą sezoną iš eilės gyvena nameliuose ant ratų ir šiuo metu jais keliauja po Baltijos šalis. Kaip juose susikurti tokius namus, kad net nesinorėtų grįžti į tikruosius? Ir kiek tai kainuoja?
Po Baltijos šalis su nameliais ant ratų keliaujantys lietuviai
Po Baltijos šalis su nameliais ant ratų keliaujantys lietuviai / Asm.archyvo nuotr.

Apie tai, kaip prasidėjo kelionė, skaitykite čia.

Visaip gerai, bet su nameliais ant ratų – geriausia

Turbūt grįžę po ilgos kelionės į savo jaukius namus daugelis per gyvenimą esame ištarę garsiąją frazę – visur gerai, bet namuose geriausia. Kad ir kokia įspūdinga būtų kelionė, ekspedicija ar žygis, tačiau sėsli žmogaus prigimtis anksčiau ar vėliau priverčia galvoti apie jaukius saugius namus, kuriuose gera pailsėti tiek nuo bendražygių, tiek ir nuo sunkumų ar nepatogumų, kas yra neišvengiama išvykus iš namų.

Mūsų draugų kompanija, susidedanti iš beveik dvidešimties žmonių, jau antrą vasarą iš eilės gyvena keliaudami po Baltijos šalių pajūrį ir vaikosi jėgos aitvarams plaukioti tinkamo vėjo. Galite įsivaizduoti, jog oro sąlygų įvairovės ir kitų išbandymų – keliaujant beveik po keturis mėnesius iš eilės – mums nestinga. Tačiau mūsų visų nuostabai, kuria ir norime pasidalinti su 15min skaitytojais, nė vienas iš mūsų keliauti nepavargome ir apie savo įprastus namus, likusius Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje, iki šiol nė pagalvoti nenorime. Kaip nedideli nameliai ant ratų gali atstoti pilnaverčius namus?

Visų pirma, nameliuose ant ratų yra viskas, kas būtina kiekvienuose namuose: dujos, vanduo, elektra, virtuvė, dušas, tualetas, miegamasis. Todėl net keliaujant po gūdžiausią gamtą, galima gauti viską, kas būtina namuose, taigi ir komforto, ramybės, saugumo jausmą. O tai kelionėje suteikia sąlygas nepavargti ir tęsti kelionę be jokių laiko apribojimų.

Antra, gyvenimas nameliuose ant ratų yra gerokai įspūdingesnis nei bet kokiuose įprastuose namuose, nes namelio priežiūra (valymas, tvarkymas) dėl nedidelio ploto beveik nereikalauja jokių jėgų, o supanti gamta, kuri kelionėje tampa tiesiog namų dalimi, suteikia daug daugiau įspūdžių ir jaukumo nei įprasti namų apyvokos daiktai. Pvz., miško paklotė ar gaivus pajūris tampa erdviu „namų kiemu“, pievų gėlės ir medžiai tampa „sodo“ augalais, jūra ar ežeras – „namų tvenkiniu“, romantiškas saulėlydis ar žvaigždės danguje – dekoratyvine aplinka. Ir visos šios įspūdingo dydžio ir grožio „namų aplinkos“ visiškai nereikia prižiūrėti (laistyti, sodinti, valyti), o užtenka joje būti ir mėgautis. Kas gali būti geriau už tokius namus?

Dėl visų šių priežasčių kelionės metu – kad ir kur beapsistotume – mes nuolat jaučiamės kaip namuose. Gyvename sau įprastą patogų namų gyvenimą: kas dirba savo darbus internetu, kas gaudo paplūdimyje vėją, nešantį jėgos aitvarus, kas rytais keliasi į žvejybą, kas užsiima kūryba, kitais darbais ar malonumais. Ir taip gyvenant mums atėjo iki tol niekuomet nepatirtas supratimas, jog namais iš tiesų gali būti bet kuri mūsų Žemės planetos vieta, kurioje galima saugiai ir patogiai privažiuoti bei apsistoti su savo nameliu ant ratų.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų

Nemadinga, tačiau pigu

Kad ir kaip mums patiktų gyventi savo nameliuose ant ratų, vis dėlto tai nėra populiarus kitų keliautojų pasirinkimas. Per du vasaros sezonus – apsistodami įvairiose nemokamose gamtos stovyklavietėse – mes nesutikome dar nė vieno keliaujančio namelio ant ratų. Vokiečiai, estai, skandinavai, latviai, lietuviai – visi mūsų iki šiol sutikti ar bent pamatyti keliauninkai – keliaudavo arba kemperiuose, arba gyvenimui pritaikytuose mikroautobusuose.

Tuo tarpu dauguma nameliais ant ratų keliaujančių asmenų, musų žiniomis, nakvynei renkasi mokamus kempingus (kuriuose mes nesilankome), kuriuose galima gauti 220 v elektros, vandens, dušų. Tačiau tinkamai įsirengus savo namelius, šių komunikacijų visiškai nebūtina pirkti kiekvieną naktį, dėl ko keliauti galima itin pigiai.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų

Tarkime, saulės baterijų ir elektros akumuliatorių įrengimas mums kainavo nuo 300 Eur (įsirengiant patiems) iki 1500 Eur (perkant įmonėse, su įrengimu). Todėl vieną kartą įsirengus neribotą prieigą prie saulės energijos, nereikia pirkti nepatogių benzininių generatorių ar prisirišti prie stacionarių elektros energijos įvadų, dėl ko galima dirbti kompiuteriu ir mėgautis gyvenimu bet kurioje saulės palytėtoje vietoje.

Vandens atsargomis pasirūpinti galima taip pat nesudėtingai – jo prisipilant į daugybę nedidelių nešiojamų vandens bakų (kas nėra itin patogu ir estetiška) arba vieną kartą įsirengiant vidinę vandens talpyklą namelyje (kaina apie 300 Eur). Mūsų patirtis rodo, jog vieną kartą prisipylus vidinę namelio talpyklą, nedidelei šeimai vandens pakanka apie savaitei laiko. Nors nemokamo vandens prisipilti galima daugelyje vietų, tačiau jį tenka naudoti taupiau nei įprastuose namuose.

Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų
Asm.archyvo nuotr./Gyvenimas nameliuose ant ratų

Namelio šildytuvas, šaldytuvas bei dujinė viryklė gan taupiai ir efektyviai veikia naudodami dujas. Su keliais vidutinio dydžio dujų balionais galima visavertiškai gyventi nuo kelių savaičių (intensyviai naudojant) iki kelių mėnesių. Kadangi dujų balionų įsigyti, pasikeisti, pasipildyti galima nebrangiai kone kiekvienoje degalinėje, šis išteklis taip pat leidžia keliauti be jokio prisirišimo prie vietos.

Maistą savo kompanijoje ruošiame kasdien bendrai, pirkdami gaminimui reikalingus produktus vietinėse parduotuvėse. Valgome gausiai ir skaniai, ir tai žmogui per dieną kainuoja apie 3 eur. Tad dirbdami, gyvendami ir keliaudami po nuostabią gamtą su nameliais ant ratų, kiekvienas suaugęs mūsų kompanijos žmogus, turintis namelį ant ratų, per mėnesį pragyvenimui (įskaitant kuro sąnaudas) vidutiniškai išleidžiame apie 300 – 400 Eur.

Jeigu ir Jūs norite kartu su mumis praleisti savaitgalį prie jūros kartu poilsiaudami, plaukiodami (ar mokydamiesi tai daryti) su jėgos aitvaru, užsiimdami kitais sportais ir veiklomis, kuriuos mums leidžia atlikti jūra, orai ir kitos sąlygos, ieškokite mūsų šiais kontaktais:

tel.: +37060923927; el. p.: svajoniu.keliautojai@gmail.com,

facebook.com/SvajoniuKelias

www.lev.lt/category/svajoniu-kelias-2018

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius