Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pykšt-pokšt! Lediniai-ugniniai gamtos pokštai Islandijoje

Islandija, kerinčio grožio viena didžiausių vulkaninių salų pasaulyje, keliautojus vilioja veikiančiais ugnikalniais, trykštančiais geizeriais, tirpstančio ledo skulptūromis. „Tai pati gražiausia iš mano aplankytų šalių“, – sako šią vasarą joje lankęsis ir laisvalaikiu fotografuoti labai mėgstantis Dovydas Gaidamavičius. Jis sutiko pasidalinti nuotraukomis, kuriose užfiksuoti įspūdingi stichijų kovos rezultatai, ir negailėjo patarimų lietuviams, vis dažniau atrandantiems šią įvairialypę Šiaurės valstybę.
Lediniai-ugniniai gamtos pokštai Islandijoje
Lediniai-ugniniai gamtos pokštai Islandijoje / Dovydo Gaidamavičiaus nuotr.

Keliautojams Islandijoje siūlomi du pagrindiniai maršrutai: vienos dienos trukmės vadinamasis Auksinis ratas (angl. Golden circle) ir septynių dienų žiedinis maršrutas (angl. Ring road) apvažiuojant visą salą.

„Pastarajam išvis rekomenduojama skirti dešimt dienų, bet mes abu šiuos maršrutus įveikėme per penkias dienas. Išsinuomojome keturiais ratais varomą automobilį ir keliavome. Iš viso nuvažiavome apie 2000 km“, – nuotykius Islandijoje pradeda pasakoti Dovydas. Beje, keliauti po šalį ne tokiu galingu automobiliu gana keblu: kai kuriais keliais važiuoti ne keturiais ratais varomais automobiliais draudžiama, o baudos dažnai gali būti didesnės nei visos kelionės biudžetas.

Dovydo Gaidamavičiaus nuotr./Dovydas juokavo, kad jų automobilis šalia tokių vietinių galiūnų atrodė lyg dviratis
Dovydo Gaidamavičiaus nuotr./Dovydas juokavo, kad jų automobilis šalia tokių vietinių galiūnų atrodė lyg dviratis

Skeptikai greičiausiai sakytų, kad taip lėkdama keturių keliautojų grupė vargiai ką pamatė. Tačiau tarsi užbėgdamas už akių Dovydas paaiškina: „Aš kelionėse labai mažai miegu, pats vairuoju ir stengiuosi kuo daugiau pamatyti. Pietų šalyse tai daryti kebliau, nes anksti ir staigiai sutemsta. Tuo tarpu Islandijoje dabar juk poliarinė diena, visą laiką šviesu, todėl buvo labai lengva vairuoti. Vairuodavau iki kokios 3 val. ryto, tada pamiegodavome keletą valandų kempinge, ir vėl į kelią.

Tiesa, mano keliauninkai automobilyje dažnai 23 val. jau būdavo užmigę, todėl daug grožio paprasčiausiai pramiegojo. Žadindavau juos, kai būdavo tikri labai įspūdingi vaizdai. O šiaip prie pavarų dėžės pasidėjau keletą rankšluosčių, ant jų – fotoaparatus, kad prireikus greičiau viską pasiruoščiau ir dažnai fotografuodavau tiesiog pro automobilio langą“.

Dovydo Gaidamavičiaus nuotr./Poliarinės dienos metu ne vietiniams kartais sunku susigaudyti, ar mato saulėtekį, ar saulėlydį
Dovydo Gaidamavičiaus nuotr./Poliarinės dienos metu ne vietiniams kartais sunku susigaudyti, ar mato saulėtekį, ar saulėlydį

Islandija – ne pigi šalis, tačiau nuolat besikeičiantys ir kardinaliai skirtingi vaizdai juk nemokami. Dovydas teigia, jog po kelionės buvo nelengva atrinkti pačias gražiausias kelionės nuotraukas. Visose užfiksuota kažkas ypatingo, neįprasto.

„Didelį įspūdį paliko Marso reljefą primenanti suskeldėjusi žemė. Kvapą gniaužia platūs ir galingi kriokliai. Pirmą kartą teko praustis tokio minkštumo vandeniu, kad atrodo, lyg būčiau tepęsis kremu. Įdomiai atrodo ir kaip vanduo arbatinuke burbuliuojantys ploteliai vandenyno krante. Priėjus arčiau paaiškėja, kad iš ten esančios nedidelės skylutės trykšta verdantis geizeris, kuris ir užvirina ledinį vandenį aplink. Ne ką prasčiau atrodo ir daugybė mažesnių ar didesnių garuojančių, burbuliuojančių ar net verdančių ežerų bei upių“, – Islandijos įdomybes vardija Dovydas.

Dovydo Gaidamavičiaus nuotr./Hveriro geoterminė sritis primena Marsą
Dovydo Gaidamavičiaus nuotr./Hveriro geoterminė sritis primena Marsą

Kalbant apie kainas, patyręs keliautojas neslepia šešių dienų trukmės kelionės biudžeto ir teigia, kad tikrai galima išsiversti su mažiau nei tūkstančiu eurų asmeniui. Tiesa, jis su kelionės draugais apsistodavo kempinge, viešbutyje nakvojo tik pirmą ir paskutinę kelionės naktį, dalį maisto vežėsi iš Lietuvos.

„Lėktuvo bilietai į abi puses su bagažu man kainavo 440, nakvynės viešbučiuose – 100, kempinguose – 60 eurų. Bene daugiausia pinigų teko automobilio nuomai ir kurui, išlaidas dalinomės iš keturių, tad išėjo apie 240 eurų kiekvienam“, – kelionės matematika dalinasi Dovydas.

Nepatinka islandiškas oras? Palauk 5 minutes!

Jis tikėjosi, kad Islandijoje bus vėsoka, tačiau teigia kiek nustebęs dėl labai greitai besikeičiančio kontrastingo oro. Rengtis čia keliaujantiems pataria svogūno principu: „Storą močiutės megztą megztinį verčiau palikti namie, nes bus nepatogu. Aš pats vilkdavausi apatinius termo rūbus, porą lengvų megztukų, lengvą neperšlampamą striukę, turėjau žieminę kepurę ir pirštines. Apsimūturiuoji, o tada jau pagal aplinkybes sluoksnis po sluoksnio nusirenginėji.

Dovydo Gaidamavičiaus nuotr./Vatna ledynas
Dovydo Gaidamavičiaus nuotr./Vatna ledynas

Kartais būna +20 laipsnių šilumos, saulė labai kaitri, akimirksniu nudega veidas, net likus tik su marškinėliais tampa nepakeliamai karšta. O pavažiavus keletą kilometrų jau būna vos +4 laipsniai, vėl viską atgal rengiesi“, – šypsosi jis ir prisimena iš vietinių išgirstą taiklų patarimą. – Jei nepatinka islandiškas oras, palauk penkias minutes. Dažnai taip ir būna. Tiesa, kiek erzino tirštas rūkas. Atvažiuoji prie kokio gražaus gamtos objekto, o nufotografuoti negali, nes vos už kelių metrų jau nieko nesimato“.

Avalynė turėtų būti kuo patogesnė, pageidautina – atspari vandeniui, tačiau Dovydas teigia puikiai išsivertęs ir su paprasčiausiais sportbačiais: „Svarbiausia, kad neslystų ant akmenuotų uolėtų paviršių, būtų patogūs vaikščioti ir vairuoti. O šiaip kojas sušlapau tik vieną kartą. Bet ten situacija buvo tokia, kad būčiau permirkęs su bet kokia avalyne. Kelionės metu nei karto neteko matyti mums įprasto vertikalaus lietaus. Jei kas sako, kad Islandijoje lyja, tai verčiau klausti, iš kurios pusės lietus pareina. Ten lyja horizontaliai, atrodo, lyg kas purkštų vandenį ant tavęs“.

Daugiau Dovydo įamžintų Islandijos grožybių ir įdomių faktų apie jas rasite fotogalerijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius