-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sicilija – ne vien Etna ir Palermas

Lankydamiesi naujose vietovėse greičiausiai siekiate ne tik pamatyti garsiausius turistinius objektus bei pažymėti juos varnelėmis savo sąraše. Vis dažniau keliautojai svajoja pajusti tikrąją vietos kultūrą. Jei ta pati mintis sukasi ir jūsų galvoje, tuomet tiesiog privalote išmėginti atostogas saulės sala vadinamoje Sicilijoje. Ją tikrai sunku pamiršti, o grįžti norisi vėl ir vėl.
Scicli – UNESCO saugomas miestas
Scicli – UNESCO saugomas miestas / Viktorijos Jasevičiūtės nuotr.

Savarankiškai keliaujantys lietuviai dažniausiai lanko vakarinę salos dalį, mat pigių skrydžių bendrovės siūlo skrydžius į čia esantį Trapanio oro uostą. Tuo tarpu pažinti rytinę Sicilijos pakrantę siūlo Lietuvos kelionių organizatoriai, skrydžius vykdantys į Katanijos oro uostą. Bet šįkart ne apie Trapanį, ne apie Palermo ar Katanijos miestus. Šįkart papasakosiu apie turistams mažai pažįstamas įdomybes pietinėje ir pietrytinėje Sicilijoje.

Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Cava D'Ispica archeologinis parkas
Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Cava D'Ispica archeologinis parkas

Vienas seniausių objektų, kurių nevalia aplenkti keliaujant po Siciliją – Cava D'Ispica archeologinis parkas. Šis vingiuotas slėnis, besidriekiantis 14 km tarp Modikos ir Ispikos miestų, sudaro vieną didžiausių natūralių archeologinių kompleksų, menančių bronzos amžių. Čia turistų laukia ne tik nematyti pažintiniai takai, kuriais teks ir kopti, ir bristi, bet ir uolose iškalti pirmųjų gyventojų urvai.

Beje, daugelyje urvų, kuriuos praeisite, žmonės negyveno. Tai – pirmosios kapavietės.

Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Cava D'Ispica archeologinis parkas: laidojimo urvai
Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Cava D'Ispica archeologinis parkas: laidojimo urvai

Į vieną tokį urvą uoloje buvo laidojamos net kelios giminės, tad „įėjimo“ akmenį tekdavo nuolat atristi iš naujo. Keliaujant su gidu išgirsite ne vieną intriguojančią istoriją apie tuomečius laidojimo papročius. Na, o jei nuspręsite į parką leistis savarankiškai, istorijų išgirsite mažiau, bet vaizdų akims paganyti tikrai nepritrūks.

Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Cava D'Ispica archeologinis parkas: pažintiniai takai
Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Cava D'Ispica archeologinis parkas: pažintiniai takai

Puikus kraštovaizdis, istorija bei archeologija susipina ne tik Cava D‘Ispica parke. Nedidelis Šiklio (Scicli) miestelis, esantis pietrytinėje salos dalyje, tiesiog alsuoja čia tvyrančia barokine dvasia. Po 1693 m. įvykusio žemės drebėjimo ir lavos išsiveržimo miestas buvo perstatytas naujai ir dabar yra įtrauktas į UNESCO saugomų objektų sąrašą.

Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Chiafuroje išlikę pirmykščių gyvetojų urvai, Scicli, Sicilija
Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Chiafuroje išlikę pirmykščių gyventojų urvai, Šiklis, Sicilija

Seniausioje Šiklio miesto dalyje – Chiafuroje, vis dar gausu išlikusių urvų, kuriuose gyveno pirmykščiai gyventojai. Dabar keliuose urvuose įrengtos ekspozicijos, tad smalsuoliams čia apsilankyti tikrai verta. Na, o visai netoli urvų, ypač vaizdingoje vietoje, įsikūrusi po stichijų pirmoji atstatyta miesto bažnyčia – Šv. Mato. Iš čia atsiveria nuostabūs panoraminiai vaizdai.

Verta aplankyti ir Madre S.Guglielmo bažnyčią, visame pasaulyje garsėjančią niekur neregėta Nekaltosios Mergelės skulptūra. Aplankyti kviečia ir Beneventano rūmai, miesto rotušė (it. Municipio), Šv. Bartolomejaus, Šv. Juozapo ir dar daugelis kitų nepaprasto grožio barokinių bažnyčių.

Pamaldos čia vyksta ir vėlyvais vakarais (apie 22 val. Lietuvos laiku), tad nepraleiskite progos pasigrožėti reginiu sutemus.

Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Vėlyvos pamaldos, Municipio Di Ispica
Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Vėlyvos pamaldos, Municipio Di Ispica

Per atostogas Sicilijoje persivalgymas – ne nuodėmė

Turbūt daugeliui teko girdėti, jog itališka virtuvė viena geriausių pasaulyje. Daugybė patiekalų ir padažų, jau virtusių klasika, kilo būtent iš Italijos. O tikras gurmanų rojus – pietrytinė Sicilijos dalis, kur žemės ūkis klestėte klesti, todėl restoranuose ar net mažose kavinukėse mėgausitės tik šviežiausiais, vietos gamybos produktais: kumpiu, sūriais, vaisiais ir daržovėmis bei kitomis dieviško skonio gėrybėmis.

Žuvies restoranuose verta paragauti jūros gėrybių, kurios paruoštos taip nepriekaištingai, jog net ir žuvies nemėgstantiems apsals širdis bei gomurys. Gurmaniškų kelionių mylėtojams taip pat rekomenduojame apsilankyti bent viename iš vietinių ūkių. Jie tikrai šiuolaikiški. Čia itališkų sūrių paslaptis atskleis šarmingi ir nuoširdūs vietos ūkininkai.

Galėsite pamatyti, kaip gimsta rikota, mocarela, maskarponė ir dar daugelis kitų sūrių rūšių, apie kurias galbūt išgirsite pirmą kartą.

Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Šviežia feta
Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Šviežia feta

Tikrai nustebsite paragavę šviežios, jei pasiseks – dar šiltos rikotos. Perspėju: po tokios degustacijos imsite dvejoti, ką teko valgyti iki šiol, jei tikros rikotos skonis toks dieviškas.

Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Šviežia ricota
Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Šviežia rikota

Nakvokite itališkai

Besirenkantiems viešbučius patarsiu: išdrįskite pasirinkti itališką poilsį. O jei tiksliau – jį reikia pajusti. Čia viešbučiai dvelkia senove, tačiau tik nesupraskite klaidingai. Siciliečiai saugo tai, kas sukurta pirmtakų ir noriai dalinasi tuo su turistais. Yra ir tokių apgyvendinimo įstaigų, kurios sąmoningai statomos tik iš natūralių medžiagų (uolienos, akmenų ir kt.), naudotų senovėje, nes taip kuriama antikinė atmosfera.

Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Vaizdas iš viešbučio balkono, Villa Barone Alfieri
Viktorijos Jasevičiūtės nuotr./Vaizdas iš viešbučio balkono, Villa Barone Alfieri

Tačiau net ir juose tikrai neteks naudotis lauko tualetu. Senovė ir technologijos dabartinėje Sicilijoje puikiai suderintos.

Be to, tokiame viešbutyje jausitės nepaprastai laukiami, būsite labai svetingai ir šiltai priimti. Tarsi apsistotumėte italo namuose, nors, tiesą sakant, panašiai ir yra, mat dauguma viešbutukų savininkų juose ir gyvena su šeimomis.

Italai į savo svečius žiūri labai dėmesingai, tad čia, net ir trijų žvaigždučių viešbutyje, jumis pasirūpins nuoširdžiau nei profesionalus personalas Turkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius