Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Už 1509 litus per Kiprą ir Graikiją. 3. Nikosija – vieta, kur susiduria dvi kultūros

Nuo pat ryto, kuomet dar tik saulė ropščiasi į dangų, pėsčiomis pajudame į Pafoso miesto centrą, kur mūsų laukia autobusas į Nikosiją. Bilietas studentui į Kipro sostinę kainuoja vos 3,5 euro. Kipriečiai pasižymi punktualumu – atvažiuoja ir išvažiuoja minučių tikslumu, tad jau per dvi valandas būname vietoje. Vienas iš didžiausių šios kelionės pliusų buvo tai, jog turime kelis draugus Nikosijoje, pas kuriuos ir apsistosime dvi naktis.
Nikosijos panorama
Nikosijos panorama / M.Bertulio nuotr.

Nusimetus kuprines nuo pečių patraukėme pasižvalgyti po miestą. Jau prie kairiapusio eismo Kipre pripratome Pafose, tai britų palikimas, tačiau Lefkosijoje, kaip ją vadina turkai, daug kas primena pietiečių gyvenimo būdą – mašinos statomos ant šaligatvių, eismas kiek chaotiškas, o patraukus į turkų okupuotą miesto dalį šis įspūdis tik dar labiau sustiprėja.

M.Bertulio nuotr./Pakeliui į Nikosiją
M.Bertulio nuotr./Pakeliui į Nikosiją

Turkų okupuota? Taip, Nikosija yra vienintelė padalinta sostinė pasaulyje. Po 1974 metų vykusios Turkijos invazijos į salą miestas žaliąja linija buvo padalintas į dvi dalis, tačiau įdomiausia, jog kipriečiai turkų pusę vadina „okupuota teritorija“, o turkai – „Šiaurės Kipru“ (North Cyprus).

M.Bertulio nuotr./Pasienis
M.Bertulio nuotr./Pasienis

Peržengus žaliąją liniją gauname laikiną Turkijos vizą arba štampą į pasą. Prieš mūsų akis vaizdas kardinaliai pasikeičia. Atrodo, jog per kelias akimirkas pabėgome iš Europos. Ties kiekvienu kampu įsikūrusios prestižinių drabužių ženklų parduotuvės. Tokios kaip „Adidas“, „Lacoste“, „Armani Jeans“, „Nike“ ir kt. Tiesa, visi šie daikčiukai kainuoja vos keletą eurų, tačiau, kad ir kaip būtų juokinga, visi prekeiviai tikina, jog tai originalai.

M.Bertulio nuotr./Nikosija
M.Bertulio nuotr./Nikosija

Turkijos pusėje viskas yra daug pigiau, jeigu perki turkiškomis liromis, o ne eurais. Vieno euro kursas yra apie 3,05 liros, tačiau dauguma prekeivių, atsiskaitant eurais, pritaiko sau palankų kursą.

M.Bertulio nuotr./Nikosija
M.Bertulio nuotr./Nikosija

Mūsų draugai lietuviai mums parodė vietinę užeigą, kurią rasti paprastam turistui būtų kiek sunkoka. Čia nėra jokių iškabų, tik virtuvė ir stalai. Užsisakėme tradicišką turkišką patiekalą lahmadžuną (turk. lahmacun). Vienas toks kainuoja vos 2 liras (apie 2,25 lito). Kažkas panašaus į picą, bet be sūrio, patiekiama su citrinų sultimis.

M.Bertulio nuotr./Lachmadzunas
M.Bertulio nuotr./Lachmadžunas

Kipriečiai yra labai ramūs ir mandagūs žmonės. Savo laisvalaikį vyresnio amžiaus žmonės išnaudoja žaisdami stalo žaidimus su savo bičiuliais. 

M.Bertulio nuotr./Stalo žaidimai
M.Bertulio nuotr./Stalo žaidimai

Kokia kelionė be pramogų? Būdami studentais negalėjome nepasinaudoti šia proga – mūsų dvi draugės Vilija ir Justina, studijuojančios Nikosijoje pagal ERASMUS programą, pakvietė mus į vakarėlį naktiniame klube. Įėjimas kainavo net 15 eurų, tačiau viduje galėjome vaišintis kokiais  tik nori gėrimais visiškai nemokamai („open bar“). Taip paryčiais ir užbaigėme antrąją kelionės dieną.

Per antrą dieną išleidome 23,15 euro, todėl per likusias turėsime šiek tiek susiveržti diržus.

(Laukite tęsinio...)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius