-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas, ne sezono metu ir į egzotišką šalį: kaip ir už kiek keliauti Šri Lankoje

Keliauti vienam į nepažįstamą šalį dažnam yra nemenkas iššūkis. Vykti į egzotišką valstybę ne sezono metu, kai gresia liūtys, irgi reikia drąsos. Kelionių entuziastas Mantas Bertulis būtent taip leidosi į Šri Lanką ir Maldyvus, ir šią kelionę drąsiai įrašo į kelionių „topą“. „Šri Lankoje radau tą magišką trejetuką – žmones, maistą ir gamtą. Dažniausiai keliaujant kažko pritrūksta iš šių trijų dalykų“, – 15min studijoje pasakojo keliautojas.
M.Bertulio kelionė
M.Bertulio kelionė / Asm.archyvo nuotr.

„Vienas, ir dar į tokį klimatą“

Kodėl išvyko vienas? „Bandyčiau kurti kokią romantišką istoriją, bet iš tikrųjų viskas buvo per skubotumą ir neatidumą“, – prisipažino kelionių projekto „Kvepia Kelionėm“ kūrėjas.

Vykstant į Pietryčių Aziją bene didžiausia kelionės išlaidų dalis atitenka lėktuvo bilietams, todėl atradus gerą pasiūlymą ilgai delsti nereikėtų. „Reikia jį iškart griebti, nes jis gali dingti po 10 minučių ar pusvalandžio“, – patarė M.Bertulis, būtent taip pats juos ir įsigijęs.

Žaibiškai apsisprendęs dėl kelionės į Šri Lanką jam ir nešovė mintis patikrinti, ar saloje tuo metu bus sezono metas. Ką darysi.

Su Mantu į kelią turėjo leistis vienas draugas, kuris bilietus pirko kitą dieną, tačiau jam juos oro linijos atšaukė. „Likus savaitei iki mano kelionės Šri Lankoje buvo didžiuliai potvyniai, liūtys, buvo žuvusiųjų. Pagalvojau – nu, ok. Vienas, ir dar į tokį klimatą“, – prisiminė M.Bertulis.

Tačiau keliautojas sako jau anksčiau supratęs, kad nereikia tikėti orų prognozėmis. „Šulija tikrai bankrutuotų ir ten neišgyventų. Ką man rodė „Google“ – kad turėjo lyti kiekvieną dieną, o lijo tik vieną. Pavyko puikiai: nes ne sezono metas, tai buvo pigiau, ir buvo puikus oras“, – 15min pasakojo jis.

O kaip keliavimo vienam iššūkiai? „Pagrindinis sunkumas – žengti tą pirmą žingsnį“, – įsitikinęs Mantas. Vienatvės jausmas tokioje kelionėje retai aplankys. Kai keliauji vienas, tuomet lengviau randi kontaktą su kitais žmonėmis – ir tave noriau užkalbina kiti, ir pačiam lengviau užkalbinti kitus.

Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė
Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė

„Tie, kas galvoja pradėti solo kelionių karjerą, Šri Lanka yra viena saugiausių šalių tam, net ir vienom merginom“, – įsitikinęs Mantas, kuris vienas keliavo ir Portugalijoje, ir Kazachstane bei Škotijoje.

„Didžiausias iššūkis – nusifotografuoti“, – juokėsi Mantas. Pavyzdžiui, jis savo feisbuko profilyje įkėlė pavyzdį, kokią nuotrauką iš įspūdingos vietos gali gauti atsidavęs į nepažįstamų fotografų rankas.

„O kalbant apie praktiškumą, tai vienam keliauti šiek tiek brangiau“, – sakė jis. Tiek viešbučių kambariai, tiek transportas (pavyzdžiui, taksi ar tuk-tukai) kainuos daugiau, nes nebus su kuo dalintis šias išlaidas. Tiesa, bent dalį jų galima susimažinti susiradus bendraminčių jau vietoje. Pavyzdžiui, būdamas Maldyvuose į vieną salą jis plaukė prisijungęs prie rumunų ir ispanų – taip kelionė valtimi atsiėjo kelis kartus pigiau.

Sulaukė plojimų iš vietinių

Mantas paprastai leidžiasi į keliones tik minimaliai pasidomėjęs ta šalimi. „Kai nežinai, ko tikėtis, tau savaime viskas faina ir gražu“, – tikino jis. Taip keliaudamas gali ir labiau mėgautis laisve – neturi būti prisirišęs prie viešbučių rezervacijų. Kartu ir atrasti tokių vietų, apie kurias tau tikriausiai gali pasakyti tik vietiniai, o ne komentatoriai „TripAdvisor“.

Būtent vietiniai žmonės Mantui labiausiai ir patiko kelionėje po šią salą Indijos vandenyje. „O kai žmonės yra pirmoje vietoje, tai ir įspūdžiai yra labai įvairūs“, – pasakojo jis.

VIDEO: Manto Bertulio filmuoti vaizdai Šri Lankoje

Su žmonėmis Šri Lankoje buvo labai lengva užmegzti kontaktą. Mantas dėmesį patraukdavo jau vien tuo, kad yra baltaodis, aukšto ūgio ir dar su akiniais – teko daug kartų pozuoti nuotraukoms su vietiniais, net ir su vestuvių dalyviais. „Nesvarbu, kad yra jaunikis, jaunoji – visiems su manim reikėjo fotografuotis“, – juokėsi jis.

Mantas sakė net buvęs kiek nustebintas, kad Šri Lankoje, kuri tikrai populiari turistinė kryptis, žmonės nesistengia „nugręžti“ keliautojų. Čia ir prekeiviai greitai atstoja, jeigu pasakai „ne“. Ir transporto kainos vienodos tiek vietiniams, tiek svetimšaliams.

„O labiausiai įsiminė paprasti dalykai, kurių nėra kelionių knygose“, – tikino M.Bertulis. Pavyzdžiui, kaip už netyčia Manto numuštą dušo čiaupą hostelio savininkas nesutiko imti pinigų, o pirmasis jo klausimas buvo – „ar spėjai nusimaudyti?“.

Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė
Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė

Už šiltą žmonių bendravimą ten norisi atsilyginti tuo pačiu. Pavyzdžiui, M.Bertulis neplanuotai bent minimaliai prisidėjo prie vienos stupos statymo.

Į ją lipti aukštyn reikėjo pastoliais, ir prie jų stovėdamas Mantas pastebėjo šeimą, kurios visi nariai į rankas pasiimdavo po plytą ar dvi. „Supratau jų principą – nelipk veltui, pasiimk bent vieną plytą ir taip prisidėk prie savo regiono šventyklos statymo“, – pasakojo keliautojas.

Jis taip pat pasiprašė poros plytų, tuo labai nustebindamas vietinius, o galiausiai ir sulaukdamas plojimų. „Kiek nedaug reikia“, – džiaugėsi Mantas.

Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė
Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė

Tai, ką būtina patirti Šri Lankoje

Mantui kelionė po Šri Lanką viršijo visus lūkesčius. „Skaitydavau straipsnius apie Tailandą, Vietnamą. Galvodavau – negi viskas taip pigu, šilta ir gražu. Pasirodo, tikrai“, – kalbėjo jis.

Šios salos nereikėtų palikti neišbandžius kelionės traukiniu – juo labiau kad jie čia neįtikėtinai pigūs. Pavyzdžiui, už vieną 6 valandų kelionę antra – geresne – klase lietuvis sumokėjo 1,6 euro. Išbandė ir važiavimą trečiąja, kuri taip pat turi žavesio. „Ten pamatai vietinių žmonių gyvenimą. Spėjau ir pabendrauti, ir pažaisti kortomis“, – pasakojo jis.

Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė
Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė

Mantas kaip didžiausią įspūdį jam palikusią vietą įvardija vykimą į kalnų miestelį Elą, į kurį veda vienas gražiausių traukinių maršrutų pasaulyje. Pro langą ir atviras traukinio duris čia gali žvalgytis į kalnus, arbatos plantacijas ir beribę žalumą. „Nesu matęs žalesnės šalies už Šri Lanką“, – sakė jis.

Keliautojas šią salą įrašo į labiausiai patikusių vietų trejetuką – šalia Tanzanijos, kuri sužavėjo egzotika, ir Portugalijos, kuri yra mylimiausia Manto šalis Europoje.

Maldyvuose autentikos maža

Maldyvais galbūt labiau džiaugtųsi kitokie keliautojai nei Mantas. „Pabūsiu subjektyvus – nesu tokių pasyvių atostogų gerbėjas“, – prisipažino jis.

Maldyvų salos – nedidukės, dažną jų gali visą apeiti per keliolika minučių. „Žmonėms, kurie važiuoja ilsėtis, ten yra tobula“, – įtikinęs jis. Poilsiautojai turi gultus, švarų žydrą vandenyno vandenį, netgi baseinus. „Bet vietinius žmones čia pamatysi dirbančius už baro arba nameliuose“, – pasakojo M.Bertulis.

Šios salos, ypač pamėgtos medaus mėnesį leidžiančių porų, gerokai brangesnės. Tuose nameliuose ant vandens, kurie iškart iškyla vaizduotėje išgirdus žodį „Maldyvai“, leisti savaitę reikės maišo pinigų.

Ir tų vaizdų iš atviruko reikės vykti į privačias salas, kurių kiekviena turi įėjimo mokestį. Vienoje jų Mantas praleido dieną. Išvyka, maistas ir gėrimai jam kainavo 90 eurų.

Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė
Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė

Brangiausia – ten nuvykti

M.Bertulis atskleidė ir visos kelionės biudžetą. 14 dienų Šri Lankoje ir Maldyvuose jam kainavo šiek tiek daugiau nei 1200 eurų.

Brangiausiai atsiėjo skrydžio bilietai į Šri Lankos sostinę Kolombą (su persėdimu Kijeve) – 385 eurus. Dar 165 eurus – skrydžiai iš Kolombo į Maldyvus.

Turtingesnių keliautojų numylėti Maldyvai yra brangesni nei Šri Lanka. Pavyzdžiui, diena privačioje saloje su maistu ir gėrimais jam kainavo 90 eurų, o keturios nakvynės Mafušio saloje – 120 eurų.

Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė
Asm.archyvo nuotr./M.Bertulio kelionė

Šri Lankoje tiek kainavo visos aštuonios nakvynės, įskaitant ir apsistojimą minėtame Elos miestelyje su fantastišku vaizdu į gamtą bei lovą Arugamo įlankos kurorte už 10 metrų nuo vandenyno.

Kelionės Šri Lankoje lietuvio kišenės tikrai neištuštins. Traukinio ar autobuso bilietai kainuoja iki 2 eurų, dviratis dienai – 2 eurai, net taksi kainos atrodo neįtikėtinai žemos. Pavyzdžiui, už 9 valandų kelionę taksi Mantas sumokėjo 27 eurus. O sočiai papietauti galima už 2–3 eurus.

Žiūrėkite visą pokalbį su M.Bertuliu:

VIDEO: M.Bertuliui Šri Lankoje įsiminė tai, apie ką nerašoma kelionių vadovuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius