Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

56 dienos karantino ir viešbutis už savo lėšas: ilgiausia privaloma izoliacija pasaulyje

Daug biurokratijos, tyrimai tiek iš seilių, tiek iš nosiaryklės, kraujo tyrimai, pervežimas greitosios medicinos pagalbos automobiliu iš oro uosto į karantino viešbutį ir gyvenimas ten 2 savaites – už savo paties išlaidas. Tokioms taisyklėms turi paklusti tie, kurie pandemijos metu atvyksta į Kiniją. O šiaurėje esantis Šenjango miestas įvedė rekordinio ilgio izoliaciją – 28 dienas viešbutyje ir 28 dienas namuose.
Kinijos karantino viešbučiai
Kinijos karantino viešbučiai / „Scanpix“/AP nuotr.

Kinija vis dar laikosi „zero COVID“ strategijos – imasi priemonių, kad šalyje nebūtų nė vieno koronaviruso atvejo. Dėl to atvykėliams taikomos vienos griežčiausių priemonių visame pasaulyje, rašo PAP.

Nuo 2020 m. kovo Kinijos sienos uždarytos daugumai keliautojų – galima atvykti tik turint rimtą priežastį. O net ir patenkantys turi išpildyti daug reikalavimų.

Kinijos atsarga akivaizdžiai matoma jau ir iš kitos šalies kylančiame lėktuve, kuris skrenda namo. Įgulos nariai dėvi apsauginius rūbus, maistas – kruopščiai suvyniotas į foliją. Dalis ir pačių kinų tarptautiniuose skrydžiuose renkasi ne kaukes, o visą kūną dengiančius kostiumus.

Visgi iššūkiai kelionėms į Kiniją prasideda dar prieš skrydį. Leidžiama atskristi tik tiesioginiais reisais arba vos su vienu persėdimu, bilietų kainos net kelis kartus didesnės nei prieš pandemiją, o skrydžiai gana dažnai ir atšaukiami.

Prieš skrydį reikia dviejų COVID testų – PGR ir serologinio – neigiamų atsakymų.

Tik nusileidus Kinijoje sužinai, kuriame viešbutyje teks leisti izoliacijos laikotarpį, kiek tai kainuos. Netgi jis nėra vienodas visiems – kiekvienas regionas gali nustatyti savas taisykles, ir šios gana dažnai keičiasi.

Paprastai izoliacijai žmonės paskiriami į vidutinės klasės viešbučius, kuriuose para su maitinimu kainuoja apie 50 Eur. Socialiniuose tinkluose žmonės dalijasi įvairiais įspūdžiais – vieniems pasiseka, taigi jie džiaugiasi erdviais švariais kambariais, bet yra ir besiskundžiančių tarakonais, langais tiesiai į kitą pastatą, kad net saulės šviesa beveik nepatenka į kambarį.

Kai įžengi į paskirtą kambarį ir uždarai duris, iš jo išeiti draudžiama visą izoliacijos laikotarpį (dažniausiai – 14 d.). Galima tik pasiimti maistą, išnešti šiukšles ir palikti kambarį dėl medicininių priežasčių. Tokių viešbučių koridoriai yra stebimi vaizdo kamerų.

Nevienodos taisyklės

Pekinas dabar reikalauja izoliacijoje išbūti 21 dieną. Kantonas – 14 d. viešbutyje, savaitę namie ir dar savaitę su medicininiais patikrinimais. Šenjango miestas šalies šiaurėje neseniai nustatė rekordinę izoliaciją – 28 dienas privalu leisti karantino viešbutyje, tuomet dar 28 – izoliacijoje namuose.

Skiriasi ir izoliacijos taisyklės. Kai kur leidžiama užsisakyti maisto į viešbutį, kai kur turi kliautis tik atnešamu maistu tam tikromis valandomis. Tajuane kas rytą darbuotojai patikrina besiizoliuojančiųjų temperatūrą, kitur tą daryti turi pats ir pranešti rezultatą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos karantino viešbučiai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kinijos karantino viešbučiai

Per izoliacijos laikotarpį atvykėliai reguliariai testuojami dėl COVID. Kai kur testai daromi imant tepinėlį iš nosies, kitur – iš gerklės. Kai kur (dažniausiai vykstantiems į Pekiną) būna imami ir tepinėliai iš išangės, kurie, anot pareigūnų, yra tikslesni. Be to, izoliacijos metu du kartus reikia duoti kraujo serologiniams tyrimams.

Paskutiniai tyrimai atliekami likus dienai iki izoliacijos pabaigos. Darbuotojai po du kartus paima tiek tepinėlius, tiek kraujo, kad galėtų ištirti dvi įstaigos – miesto ir provincijos. Jeigu bent vienas atsakymas gaunamas teigiamas, reikia kartoti testus.

Išvykimas iš viešbučio paprastai dar nėra procedūrų pabaiga. Iš viešbučio greitosios medicinos pagalbos automobilis atvykėlį veža į namus, kur jau laukia speciali apsauginiais kostiumais vilkinti komanda.

Ant durų įtaisomi jutikliai, koridoriuje – kameros, nes dar bent savaitę negalima palikti savo buto. Tęsiasi ir testavimas – bent pirmąją ir paskutinę dieną reikia PGR testų. Kasdien reikia ir matuotis savo temperatūrą.

Privalomas karantinas Kinijoje yra vienas ilgiausių pasaulyje, be to, jis privalomas tiek kinams, tiek kitų šalių piliečiams. Nesvarbu, ar jie yra paskiepyti nuo COVID, ar ne.

Kai kurie epidemiologai teigia, kad nėra mokslinio pagrindimo tokiam ilgam izoliacijos laikotarpiui, tačiau Kinijos valdžia tvirtina, kad yra atvejų, kai koronavirusas diagnozuojamas atvykėliui tik trečią ar ketvirtą savaitę, nors iki tol visi testų rezultatai buvo neigiami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius