-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 07 /14:18

A.Veryga: bus išimčių dėl saviizoliacijos grįžus iš Lenkijos

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį spaudos konferencijoje plačiau pristatė, kokie pokyčiai nuo pirmadienio lauks grįžtančių į Lietuvą. Nuo šiol bus privalu dar lėktuve ar kelte užpildyti Nacionalinio visuomenės sveikatos centras (NVSC) anketas, beveik nėra abejonių, kad teks izoliuotis ir grįžus iš Lenkijos. Ministras įspėjo ir bandančius gudrauti bei apsimesti, kad atvyksta iš kitos šalies: „Duomenis apie asmenį, kuris keliavo, kuris pirko bilietą, galima gauti ir kitais būdais, ne tik jam užpildant anketą“.
Kelionė keltu
Kelionė keltu / imago images/ANE Edition/Scanpix nuotr.

Visą spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

VIDEO: A.Veryga: situacija verčia sunerimti, bus imamasi papildomų priemonių

Dėl Lenkijos bus numatytos išimtys

A.Veryga spaudos konferencijoje dar kartą įspėjo, kad nuo kitos savaitės Lenkija tikriausiai pateks į labiausiai koronaviruso paveiktų šalių sąrašą, o tai reiškia, kad grįžus iš jos reikės 2 savaitėms izoliuotis.

Kol kas naująjį tokių šalių sąrašą dar derina Lietuvos, Latvijos ir Estijos epidemiologai, jis bus paskelbtas penktadienį vėliau. Ministro teigimu, beveik nėra abejonės, kad Lenkija į jį pateks.

Kaimyninėje valstybėje per pastarąją parą – naujas rekordas. Nustatyti 809 nauji koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, ir šis skaičius yra didžiausias šalyje nuo epidemijos pradžios. Dar 13 žmonių mirė.

Visgi Lenkijai, anot A.Verygos, bus numatytos išimtys, kadangi tai yra Lietuvos pasienio valstybė. „Tiems, kurie dirba Lenkijoje, arba lenkams, kurie dirba Lietuvoje, izoliacijos taisyklė nebūtų taikoma. Ūkininkams tai yra aktualu, kurie atvažiuoja nusiimti derlių, yra aktualu žmonėms, kurie vykdo prekybą“, – sakė ministras. Konkrečios išimtys dar derinamos su Latvija ir Estija, jos bus pristatytos vėliau.

Daugiau apie išimtis dėl saviizoliacijos skaitykite čia.

Griežtinamos sąlygos keliaujantiems: „Negalima leisti jiems piktnaudžiauti“

Lietuvoje daugėjant koronaviruso susirgimo atvejų, įvedamos naujos taisyklės grįžtantiems.

A.Veryga sakė, kad naujos priemonės įvedamos, nes pasitaiko atvejų, kai randamos išmestos suglamžytos anketos, žmonės giriasi, esą štai jų „nepagavo“. Ministras pabrėžė, kad kova su virusu – ne valdžios, o visos visuomenės atsakomybė.

Dėl to nuo pirmadienio visi grįžtantieji iš užsienio oro ar jūrų transportu privalės dar lėktuve ar kelte užpildyti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro anketą. Tą bus galima padaryti arba NVSC puslapyje, arba pildyti popierinę anketą, kurią duotų vežėjas.

Iki šiol anketas užpildyti buvo galima per 48 valandas, buvo labiau pasitikima pačių žmonių sąmoningumu.

„Tam, kad nebūtų piktnaudžiavimų, nebūtų išsisukinėjimų, nes, deja, tenka konstatuoti, kad ir toliau yra žmonių, kurie tiki ne mokslu, o sąmokslo teorijomis. Netiki virusais, o tiki kažkokiais valdžių sąmokslais, piktinasi kaukių dėvėjimu ir panašiais dalykais. Nieko nepadarysi, bet tikrai negalima visų visuomenės narių sąskaita leisti jiems piktnaudžiauti ir apeidinėti tam tikrus mechanizmus“, – aiškino A.Veryga.

A.Veryga pasisakė ir apie tuos keliautojus, kurie mėgina gudrauti – kai kurie grįžtantieji iš labiausiai koronaviruso paveiktų šalių meluoja, kad atvyksta iš „saugesnės“ šalies.

„Duomenis apie asmenį, kuris keliavo, kuris pirko bilietą, galima gauti ir kitais būdais, ne tik jam užpildant anketą“, – įspėjo ministras.

NVSC pareigūnai už nurodymų nesilaikymą gali surašyti protokolą ir taikyti sankcijas, tačiau A.Veryga vylėsi, kad tokių piktnaudžiaujančių žmonių yra labai nedaug.

Keliauti ragina atsakingai

A.Veryga penktadienį dar susitiks ir su turizmo sektoriaus atstovais, su kuriais bus aptarta, kaip pandemijos metu galima organizuoti keliones ir informuoti žmones, kaip keliauti atsakingai.

Ministras pabrėžė, kad kiekvienos šalies sergamumo rodikliai gali labai greitai pasikeisti, parvykus gali tekti izoliuotis. „Čia ir yra didžioji rizika – ir mes negalim nuspėti, kaip kurioje šalyje virusas plis ir kas ten vyks. Žmonės turi suprasti, kad jie ir asmeninę atsakomybę prisiima ir turės susitaikyti su pasekmėm, kad parvykus gali tekti būti 2 savaites saviizoliacijoje“, – spaudos konferencijoje sakė A.Veryga.

Paveiktomis koronaviruso infekcijos šalimis laikomos tos šalys, kuriose sergamumo rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų bus didesnis negu 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Iš tokių šalių grįžę lietuviai ir iš jų atvykę užsieniečiai turi privalomai 2 savaitėms izoliuotis. Jeigu rodiklis viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, iš tos šalies užsieniečiai į Lietuvą atvykti negali. Lietuviai gali grįžti iš bet kurios valstybės.

Kam taikomos išimtys?

Izoliavimo tvarką reglamentuoja Sveikatos apsaugos ministro įsakymas Nr. V-352. Jame numatytos išimtys, kada izoliavimo taisyklės nėra taikomos. Izoliavimas nėra skiriamas:

  • asmenims, kurie naudojasi imunitetais ir privilegijomis pagal 1961 m. Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių, 1963 m. Vienos konvenciją dėl konsulinių santykių, taip pat pagal kitas Lietuvos Respublikos tarptautines sutartis ir teisės aktus, jų šeimos nariams ir juos aptarnaujančiam personalui, taip pat oficialių delegacijų nariams ir Lietuvos Respublikos diplomatinės tarnybos institucijų personalui;
  • NATO ir NATO šalių kariniuose vienetuose tarnaujantiems asmenims ir juos aptarnaujančiam personalui bei jų šeimos nariams;
  • specialiesiems kurjeriams, dirbantiems tranzitiniuose traukiniuose ir besinaudojantiems supaprastintu asmenų tranzitu iš Rusijos Federacijos teritorijos į Rusijos Federacijos Kaliningrado sritį ir atgal;
  • tranzitu per Lietuvos Respublikos teritoriją vykstantiems asmenims.

Izoliacijos vietą taip pat gali būti leista palikti tokiais atvejais:

  • organizuoti artimo žmogaus laidotuves, palaikų pargabenimą ir (arba) dalyvauti artimo žmogaus šarvojimo ceremonijoje / laidotuvėse (tik sąlytį turėjusiems asmenims);
  • nuvykti į mobilųjį punktą ar asmens sveikatos priežiūros įstaigą tepinėlio iš nosiaryklės ir ryklės COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) laboratoriniams tyrimams atlikti paėmimui;
  • jei asmuo dėl tam tikrų priežasčių turi pakeisti izoliacijos vietą;
  • užsieniečiams ir Lietuvos Respublikos piliečiams, gyvenantiems užsienyje, atvykusiems į Lietuvos Respubliką darbo, verslo ar studijų reikalais, kuriems privaloma 14 dienų izoliacija, leidimas nuvykti į darbo, studijų ar kitą, verslo reikalams tvarkyti ar sveikatos priežiūros paslaugai gauti būtiną vietą (tik sąlytį turėjusiems asmenims, grįžusiems iš užsienio ir užsieniečiams, nurodytiems Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. vasario 26 d. nutarimo Nr. 152 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“ 3.31 papunktyje), jei ne anksčiau kaip po 7 dienų nuo atvykimo / grįžimo į Lietuvos Respubliką dienos atliktas tyrimas COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijai) nustatyti ir gautas neigiamas atsakymas;
  • organizuoti ir ar dalyvauti savo ar artimo žmogaus vestuvėse, krikštynose ar jubiliejuje (tik sąlytį turėjusiems asmenims, grįžusiems iš užsienio);
  • užsieniečiams ir Lietuvos Respublikos piliečiams, gyvenantiems ar dirbantiems užsienyje, išvykti iš Lietuvos Respublikos nepraėjus 14 dienų izoliavimo laikotarpiui;
  • ekipažų ir įgulų nariams, kurie dirba tarptautinius komercinius vežimus vykdančiose Lietuvos įmonėse ar vykdo tarptautinius komercinius vežimus visų rūšių transporto priemonėmis, kai jiems būtina nuvykti į valstybės institucijas ar įstaigas dėl su darbu susijusių dokumentų pateikimo ir (ar) gavimo ar kitais su darbu susijusiais klausimais;
  • aukštos kvalifikacijos specialistams, kai yra atliktas tyrimas COVID-19 ligai (koronaviruso infekcijos) nustatyti ir gautas neigiamas atsakymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius