Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 07 /18:28

A.Veryga paneigė URM informaciją – išimčių dėl saviizoliacijos atostogų kryptims nėra

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad Lietuva pasisako už su kelionėmis susijusių priemonių švelninimą, tačiau vienašališkų sprendimų kol kas nepriims – to neleidžia susitarimai dėl Baltijos burbulo. Jis taip pat paneigė ir penktadienį pasirodžiusią informaciją apie esą daromas nuolaidas Portugalijos saloms.
Madeira
Madeira / 123rf.com

Turėtų kilti raudonoji riba

Baltijos šalys yra sutarusios, kad jeigu sergamumo COVID-19 rodiklis viršija 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų, valstybė yra įtraukiama į paveiktų šalių sąrašą, ir atvykstantiems iš jos yra privaloma 14 d. saviizoliacija.

Išimtis viena kitai padarė trys Baltijos šalys. Lietuvos rodiklis, sekmadienio duomenimis, yra 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Estijos – 17.1. Latvijos – 4.8.

Europoje valstybių, kurios dar nebūtų pasiekusios 16 atvejų ribos, liko vos trys – Suomija, Latvija ir Kipras.

A.Veryga pripažino, kad šią ribą būtų logiška kelti. Dėl to jau tariasi Europos valstybės, Europos Komisija yra pristačiusi COVID-19 ribojimo priemonių suvienodinimo planą.

EK siūlo visose valstybėse narėse taikyti vienodus keliavimo rodiklius ir netaikyti saviizoliacijos asmenims, jei jie atvyko iš vietovių, kuriose koronaviruso sergamumo rodiklis per paskutines 14 dienų buvo iki 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

VIDEO: Aurelijus Veryga mokykloms: nereikia panikuoti ir masiškai siųsti namo daugybės vaikų

EK pateiktose rekomendacijose taip pat sakoma, kad valstybės narės galėtų nuspręsti, jog reikėtų atlikti koronaviruso testą jei atvykstama iš vietovių, kuriose rodiklis siekia 25-50 atvejų 100 tūkst. gyventojų. Tuo metu jei išvykimo valstybėje rodiklis siekia daugiau nei 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų, tuomet valstybė narė atvykusiajam galėtų taikyti karantiną arba būtų atliekamas koronaviruso testas, kuriam EK rekomenduoja teikti pirmenybę.

„Tas 16 atvejų skaičiaus nustatymas irgi buvo tam tikrų diskusijų rezultatas. Tikėtina, kad ta riba gali būti pakelta – kaip teisingai paminėjote, jeigu dauguma šalių šią ribą peržengia, tikrai nebelieka prasmės vieniems nuo kitų izoliuotis, ypač jeigu rodikliai yra panašūs. Lietuva tokią poziciją tikrai palaikys“, – sakė ministras.

Jeigu dauguma šalių šią ribą peržengia, tikrai nebelieka prasmės vieniems nuo kitų izoliuotis, ypač jeigu rodikliai yra panašūs, – sakė ministras.

Paneigė informaciją apie saviizoliacijos išimtis Portugalijos saloms

Praėjusią savaitę Užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad išimtys dėl saviizoliacijos padarytos organizuotoms kelionėms trimis kryptimis. Grįžus iš kelionių organizatorių surengtų grupinių kelionių į Tunisą ir Portugalijos Madeiros bei Azorų salas esą nereikės izoliuotis.

Visgi A.Veryga paneigė, kad padarytos tokios nuolaidos.

„Kažkokių išimčių kol kas nesame nei priėmę, nei padarę, nes visas šitas priemonės deriname su kolegomis iš Latvijos ir Estijos. Bent jau Latvijos kolegos yra kategoriškai prieš atskirų regionų arba sričių išskyrimą“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

„Kol mes turim Baltijos šalių burbulą, tikrai negalim tokių vienasmeniškų sprendimų priiminėti dėl išimčių“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministerija 15min patikslino, kad grįžusiems iš Tuniso šią savaitę saviizoliacija ir nėra reikalinga – sergamumas koronavirusu šioje šalyje nėra peržengęs raudonosios 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribos.

Kol mes turim Baltijos šalių burbulą, tikrai negalim tokių vienasmeniškų sprendimų priiminėti dėl išimčių, – sakė A.Veryga.

Tuo tarpu grįžusiems iš Madeiros ir Azorų salų saviizoliacija yra privaloma – jokių išimčių nėra padaryta. Portugalijos sergamumo rodiklis gerokai viršija 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą, tad grįžusiems ir iš žemyninės dalies, ir iš salų yra privaloma 14 d. saviizoliacija ir COVID-19 testas.

Madeirai ir Azorų saloms oficialiai tėra padaryta URM išimtis. Portugalijai yra paskelbtas aukščiausio lygio perspėjimas – į šalį rekomenduojama nevykti. Jeigu valstybei galioja tokia URM rekomendacija, Lietuvos kelionių organizatoriai į ją poilsiautojų gabenti negali.

123rf.com nuotr./Azorų salos
123rf.com nuotr./Azorų salos

Tačiau URM svetainėje pažymima, kad „rekomendacija netaikoma vykstantiems organizuotomis turistų grupėmis tiesioginiais užsakomaisiais skrydžiais į Madeiros autonominį regioną ir Azorų salų regioną. Kelionių organizatorius privalo užtikrinti COVID-19 (koronaviruso infekcijos) gydymo ir grįžimo į Lietuvą išlaidų kompensavimo mechanizmą.​​​​​​“

Kitaip sakant – organizatoriai į šias Portugalijos salas poilsiautojus gali gabenti, bet ar jiems grįžus reikės izoliuotis, priklausys nuo tą savaitę galiojančio paveiktų šalių sąrašo. Sąrašą kiekvieną penktadienį tvirtina SAM, jis įsigalioja nuo pirmadienio.

Kitaip sakant – organizatoriai į šias Portugalijos salas poilsiautojus gali gabenti, bet ar jiems grįžus reikės izoliuotis, priklausys nuo tą savaitę galiojančio paveiktų šalių sąrašo.

Tuo tarpu organizuotų kelionių dalyviams vykstantiems į Tunisą galioja kitokia išimtis – ją taiko pats Tunisas. Kaip skelbia URM, šalis iš atvykėlių reikalauja neigiamo COVID-19 testo ir saviizoliacijos. Tačiau „šie reikalavimai netaikomi, kai vykstama organizuotomis turistų grupėmis tiesioginiais užsakomaisiais skrydžiais. Kelionių organizatorius privalo užtikrinti COVID-19 (koronaviruso infekcijos) gydymo ir grįžimo į Lietuvą išlaidų kompensavimo mechanizmą.“

Turizmo verslas jau seniai prašo daryti nuolaidas kryptims, kuriomis būtų galima atostogų gabenti lietuvius, ir tokias valstybes vertinti regionais. Pavyzdžiui, kai kuriose Graikijos, Ispanijos salose sergamumo rodiklis yra kelis kartus mažesnis net ir už Lietuvos.

„Scanpix“/AP nuotr./Mikonas, Graikija
„Scanpix“/AP nuotr./Mikonas, Graikija

A.Veryga jau ir anksčiau ne kartą sakė, kad išimtis daryti esą kliudo Latvija, tačiau turizmo verslas abejoja tokiais ministro teiginiais.

„Sveikatos apsaugos ministras vis mini išimtis, kurių Lietuva negali taikyti dėl bendro susitarimo, tačiau Latvija ir Estija tas išimtis taiko nuo rugpjūčio mėnesio. Tiek Latvija, tiek Estija turi patvirtiną trečiųjų valstybių sąrašą, tad tų šalių kelionių organizatoriai jau kuris laikas gali vykdyti skrydžius į Tunisą, tuo tarpu Lietuvos keliautojams ši kryptis yra uždaryta“, – teigė Lietuvos turizmo asociacijos vykdančioji direktorė Milda Rainienė.

Jos teigimu, „Estija atskiru nutarimu leidžia keliones į kryptis, kurios Lietuvos keliautojams nėra pasiekiamos, tad kyla natūralios abejonės dėl būtino trišalio susitarimo“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Baltijos šalių „burbulas“: kodėl estai gali skristi į Tunisą, o testas jiems pakeis saviizoliaciją?

„Mūsų nuomone, šiandien jau reikėtų kalbėti apie besiformuojantį Europos burbulą bei Europos Sąjungos lygiu vykstančias diskusijas dėl bendros kelionių politikos visoms šalims narėms. Jeigu diskusijų pagrindu priimti sprendimai būtų priimti iškart, tai leistų kelionių organizatoriams bent maža dalimi reabilituoti savo veiklą, tačiau delsimas šias viltis žlugdo“, – aiškino Lietuvos turizmo asociacijos vadovė.

Leis trumpinti saviizoliacijos laiką

A.Veryga taip pat dar kartą pakartojo, kad svarstoma leisti trumpinti saviizoliacijos terminą tam tikromis sąlygomis. Svarstoma, kad atlikus testą 7-9 dieną po galimo kontakto, ir gavus neigiamą atsakymą, būtų leista baigti saviizoliaciją.

„Tokia tvarka yra rengiama. Labiausiai tikėtina, kad ji galėtų atsirasti maždaug rugsėjo viduryje, tik prieš tai dar tam turi pritarti Vyriausybė“, – sakė A.Veryga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius