Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Apdovanoti geriausi Lietuvos alpinistai ir žygeiviai

Pasibaigus aktyviajam kelionių sezonui tradiciškai surengtas 55-asis Lietuvos alpinizmo ir kalnų turizmo čempionato apdovanojimų vakaras, kurio metu buvo įvertinti geriausi šių metų alpinistai ir žygeiviai.
Saulius Damulevičius
Saulius Damulevičius pelnė „Metų alpinisto“ apdovanojimą. / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Šie metai buvo intensyvūs kelionių prasme – čempionato dalyviai teisėjų kolegijos vertinimui pateikė 33 įkopimų ir kalnų žygių ataskaitas, pagal kurias buvo nustatyti nugalėtojai 5-iose sporto klasėse: uolinėje (kopimai į stačias uolų sienas), ledo (kopimai užšalusiais kriokliais), techninėje (kopimai sniegu, ledu ir uolomis), aukščio (kopimai į virš 6000 m aukščio viršūnes) ir kalnų žygių.

Vienas svarbiausių faktorių yra dalyvių saugumas – už saugumo taisyklių nesilaikymą dalyviai net gali būti diskvalifikuoti iš čempionato.

Vertindami ataskaitas, teisėjai atsižvelgia į įvairius faktorius, tokius kaip bendras maršruto ir atskirų atskirų atkarpų techninis sudėtingumas, maršruto ilgis, viršūnės aukštis ir t.t.

Vienas svarbiausių faktorių yra dalyvių saugumas – už saugumo taisyklių nesilaikymą dalyviai net gali būti diskvalifikuoti iš čempionato.

Techninėje klasėje nugalėtojų medaliais apdovanoti Gediminas Simutis, kopęs kartu su alpinistu iš Šveicarijos, bei Artūro Bazio ir Ričardo Čerbulėno dvejetas.

Alpinistai skirtingu metu įkopė lietuvių anksčiau nekopta šiaurine Eigerio viršūnės (3970 m) siena Šveicarijoje. Ši stati, 1800 m vertikalaus peraukštėjimo siena dėl didelio nelaimingų atsitikimų skaičiaus, pirmą kartą bandant įveikti šį sudėtingą maršrutą, dar vadinama „mirties siena“.

Uolinėje klasėje nugalėjo Arūno Kamandulio, Vytauto Gudelio ir Vytauto Mažeikos trejetas, sudėtingu maršrutu įkopęs į Aiguille du Grepon viršūnę (3482 m) Prancūzijoje. Bendras maršruto aukštis – net 850 metrų. (Palyginimui, aukščiausias Lietuvos pastatas – Vilniaus TV bokštas yra „tik“ 326,5 m aukščio).

Ledo klasėje aukso medalius pelnė Julius Survila ir Vytautas Mažeika, įkopę „Repentance super“ ledokričiu, kuris yra vienas žinomiausių ir įsimintiniausių ledo maršrutų Cogne regione, Italijoje.

Kalnų žygių klasėje aukso medaliai įteikti Lauryno Marcinkaus ir Donato Zigmanto vadovaujamam žygeivių šešetui. Puikiai fiziškai ir techniškai pasiruošusi komanda atliko šeštos (pačios sudėtingiausios) kategorijos žygį Centrinio Tian Šanio regione, kuriame šiais metais vyko ir kalnų turiada.

Šis žygis truko 26 dienas, jo metu įveiktos 2 viršūnės, sudėtingu kalnų reljefu nukeliauta 180 kilometrų.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Saulius Damulevičius
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Saulius Damulevičius

Aukščio klasėje, kurioje varžosi alpinistai, kopiantys į itin aukštas viršūnes, nugalėjo Lietuvos alpinizmo asociacijos prezidentas Saulius Damulevičius.

Alpinistas šią vasarą įkopė į 2 šiauriausius pasaulio „septyniatūkstantininkus“ – Chan Tengri (7010 m) ir Pergalės (7439 m) viršūnes. Už šiuos įkopimus S. Samulevičius pelnė ir „Metų alpinisto“ apdovanojimą.

„Džiaugiuosi, kad esu ne tik asociacijos prezidentas, bet ir alpinistas“ – atsiimdamas prizą juokavo S.Damulevičius, jau daugiau nei 11 metų kopiantis į viršūnes.

Iš viso jubiliejiniame čempionate buvo įteikti 55 medaliai. Lietuvos alpinizmo ir kalnų turizmo čempionatas organizuojamas jau 55-tus metus iš eilės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius