Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Artėja pragaras“: per Europą ritasi beprecedenčio karščio banga

Šią savaitę Europoje prognozuojami pragariškai karšti orai – per kontinentinę Europą risis beprecedentė kaitros banga. Didelėje dalyje šalių termometro stulpeliai rodys gerokai virš 30 laipsnių, o turistų nugultoje Ispanijoje kaitra gali viršyti net 40 laipsnių, rašo „The Guardian“. Vasara nepasigailės net Skandinavijos, o Italijoje turistai buvo nubausti 450 Eur baudomis už maudynes fontanuose.
Karštis Europoje
Karštis Europoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pietų ir Vidurio Europos gyventojai perspėjami, kad šią savaitę laukia ypatinga kaitra. Vaikams ir vyresniems žmonėms patariama likti uždarose patalpose, visi gyventojai raginami saugotis dehidratacijos, šilumos smūgių.

Meteorologų teigimu, temperatūra Ispanijoje, Šveicarijoje gali viršyti 40 laipsnių ribą, bet atrodys, kad yra netgi karščiau. Karšti orai į Europą plūsta iš Sacharos dykumos.

Tokią kaitrą ištverti sunkins ir didelė drėgmė. Perspėjama, kad dėl didelio oro drėgnumo Ispanijoje karščio pojūtis sieks 47 laipsnius. „El infierno is coming“ (liet. Pragaras ateina), – „Twitter“ parašė meteorologė Silvia Laplana iš Ispanijos. Dalyje šios šalies (Ebre, Tache, Gvadjanoje, Gvadalkivyre) ketvirtadienį prognozuojama net 42 laipsnių kaitra, įspėjama dėl itin aukšto miško gaisrų pavojaus.

Tokia karščio banga Prancūzijoje neturi precedento

Prancūzijoje pareigūnai savivaldybių pastatuose šią savaitę atidarę „vėsumos kambarius“, baseinai yra atverti ir maudynėms vėlai vakare, buvo įrengti papildomi geriamojo vandens fontanai. Pirmadienį Paryžiuje jau buvo 34 laipsniai, temperatūra šią savaitę dar kils.

„Man nerimą kelia žmonės, kurie neįvertina pavojaus, kurie ir toliau sportuoja kaip įprasta ar būna saulėje, – teigė sveikatos ministrė Agnes Buzyn. – Tai veikia mus visus, nė vienas nesame supermenas, kai reikia susitvarkyti su ekstremaliu karščiu, kurio sulauksime ketvirtadienį ir penktadienį.“

VIDEO: Artėja pragariški orai: per Europą ritasi beprecedenčio karščio banga

Meteorologas Emmanuelis Demaëlis teigė, kad tokia karščio banga neturi precedento. Tokia kaitra taip anksti birželį nematyta nuo 1947 m. Prognozuojama, kad keliose šalies dalyse bus pasiekti visų laikų karščio rekordai, o temperatūra net naktį nenukris žemiau 20 laipsnių.

Prancūzijoje dėl kaitros atidėti egzaminai mokyklose, labdaros organizacijos gatvėse dalija vandenį benamiams, o visoje šalyje prekyba ventiliatoriais išaugo keturis kartus. Mirtiniausia nesena karščio banga Prancūzijoje buvo 2003 m., per ją mirė apie 15 tūkst. žmonių, daugiausia – senyvo amžiaus.

Italijoje jau nubausti 8 turistai

Italijoje šią savaitę prognozuojama 37–40 laipsnių karštis. Kaitra apguls ir tokius turistų pamėgtus miestus kaip Roma, Florencija, Bolonija, Milanas, Turinas. Prognozės rodo, kad kai kuriuose miestuose bus pagerintas birželio temperatūros rekordas. Ligoninės čia rengiasi žmonių antplūdžiui, o sveikatos ministerija neatmeta, kad gali būti prašyta ir kariuomenės gydytojų pagalbos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karštis Europoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karštis Europoje

Romos pareigūnai įspėjo apie pavojų, kurį kelia tokiame karštyje iš gatvių nesurenkamos šiukšlės, o sekmadienį 8 turistai buvo nubausti 450 Eur baudomis dėl maudynių miesto fontanuose. Tą daryti griežtai draudžiama – apie naujus draudimus Romoje skaitykite čia.

VIDEO: Eksperimentas: bandome kepti kiaušinius ant įkaitusio šulinio dangčio ir asfalto

Vokietijoje laukiama rekordo

Vokietijoje, prognozuojama, šios savaitės antroje pusėje taip pat bus pagerintas aukščiausios birželio mėnesio temperatūros rekordas. 1947 m. Frankfurte buvo užfiksuota 38,2 laipsniai pagal Celsijų. Šią savaitę šiame mieste laukiama 39–40 laipsnių kaitros, Berlyną kaitins iki 37 laipsnių temperatūra.

Meteorologai gyventojus įspėjo imtis ypatingų atsargumo priemonių – ilgai nebūti lauke nuo 11 iki 15 val., naudoti kremą, akinius nuo saulės, galvos apdangalai rekomenduojami net būnant pavėsyje. Vokiečiai įspėjami ir be priežiūros nepalikti savo augintinių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karštis Europoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karštis Europoje

Šveicarijoje taip pat tikėtini birželio mėnesio rekordai, temperatūra vietomis sieks net 39 laipsnius. Net ir Skandinavijos karščio banga nepasigailės – pietinėse Danijos, Švedijos dalyse termometrų stulpeliai gali kilti iki 30 laipsnių, o dėl drėgmės pojūtis bus daugiau kaip 35.

Lietuvoje trečiadienį prognozuojami karščiai iki 33 laipsnių, tačiau jau ketvirtadienį kaitra turėtų atlėgti.

Ilgalaikės orų prognozės rodo, kad šiemet liepa ir rugpjūtis, tikėtina, bus karštesni nei įprastai. Galima tikėtis panašių orų kaip ir praėjusiais metais, kurie buvo vieni iš trijų karščiausių žemyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius