-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukščiausio pasaulyje medžio lankytojams gresia 5 tūkst. dolerių bauda

„Hiperionas“, Guinnesso rekordų knygoje patvirtintas aukščiausiu gyvu medžiu pasaulyje, yra oficialiai uždraustas lankytojams, rašoma CNN.
Kalifornijos Sekvojų nacionalinis parkas
Kalifornijos Sekvojų nacionalinis parkas / 123RF.com nuotr.

Kalifornijos Sekvojų nacionalinis parkas praėjusią savaitę išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad visiems, kurie bus pagauti prie medžio, grės iki 6 mėnesių kalėjimo ir 5 tūkst. dolerių bauda.

Parko gilumoje esantis medis, prie kurio neveda jokie takai, nuo 2006 m., kai jį rado pora gamtininkų, susidūrė su rimtu aplinkos niokojimu dėl čia besilankančių įspūdžių ieškotojų.

Visžalės sekvojos (sequoia sempervirens) medis yra 115,92 m aukščio, o jo pavadinimas kilęs iš graikų mitologijos – Hiperionas buvo vienas iš titanų ir saulės dievo Helijo bei mėnulio deivės Selenės tėvas.

123RF.com nuotr. / Kalifornijos Sekvojų nacionalinis parkas
123RF.com nuotr. / Kalifornijos Sekvojų nacionalinis parkas

Hiperionas yra už tako ribų, per tankią augmeniją, todėl, norint pasiekti medį, reikia įveikti sunkų kelią“, – rašoma nacionalinio parko interneto svetainėje.

„Nepaisant sudėtingos kelionės, dėl tinklaraštininkų, kelionių rašytojų ir interneto svetainių išpopuliarėjęs Hiperionas sulaukė jį supančios buveinės nuniokojimo“, – sakoma pareiškime. „Jūs, kaip lankytojas, turite nuspręsti, ar prisidėsite prie šio unikalaus kraštovaizdžio išsaugojimo – ar tapsite jo sunaikinimo dalimi?“

Parko Gamtos išteklių skyriaus viršininkas Leonelis Arguellas naujienų svetainei „San Francisco Gate“ sakė, kad šioje vietovėje ribotas mobiliojo ryšio ir GPS ryšys, todėl gali būti labai sudėtinga išgelbėti pasiklydusius ar sužeistus keliautojus.

Vida Press nuotr. / Kalifornijos Sekvojų nacionalinis parkas
Vida Press nuotr. / Kalifornijos Sekvojų nacionalinis parkas

Be erozijos ir žalos, padarytos medžio apačioje, yra ir antrinių problemų, kylančių dėl žmonių antplūdžio.

„Buvo šiukšlių, o žmonės susikūrė dar daugiau šalutinių takų, kad galėtų pasinaudoti „tualetu“. Jie palieka panaudotą tualetinį popierių ir kitas atliekas – tai nėra gerai“, – sakė L.Arguellas.

Lankytojai nėra vienintelis pavojus šiems milžiniškiems medžiams.

Kalifornijos nacionaliniuose parkuose vis didesnę grėsmę kelia miškų gaisrai.

123RF.com nuotr. / Kalifornijos Sekvojų nacionalinis parkas
123RF.com nuotr. / Kalifornijos Sekvojų nacionalinis parkas

2021 m. Sekvojų ir Karalių Kanjono nacionalinių parkų pareigūnai ėmėsi kraštutinių priemonių, kad apsaugotų kai kuriuos didžiausius pasaulio medžius nuo gaisrų.

Generolas Šermanas, laikomas didžiausiu pasaulio medžiu (pagal tankį, o ne pagal aukštį), buvo apvyniotas „aliuminio pagrindo degimui atsparia medžiaga“, panašia į foliją, kad būtų apsaugotas per niokojantį gaisrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius