Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Be turistų likęs Tunisas merdi – beveik pusė viešbučių uždaryta

Šią vasarą paplūdimiai Tunise greičiausiai liks tušti: dauguma turistų iki šiol vengia šios šalies kurortų, nes bijo galimų teroristinių atakų, kurios Tunisą paženklino krauju visai neseniai. Tiesa, Tuniso turizmo rinka tikisi sulaukti rusų turistų, rašo portalas „SRF News“, kalbinantis BBC žurnalistę Annette Steinich, kuri neseniai lankėsi Tunise.
Prabangusis Sidi Bou Saidas
Prabangusis Sidi Bou Saidas / Žilvino Pekarsko nuotr.

Turistų sumažėjimą Tunise nulėmė keletas teroristinių išpuolių, surengtų Bardo muziejuje pernai kovą ir viešbutyje Suso mieste birželį. Lapkričio mėnesį buvo pasikėsinta į šalies prezidentą.

– Kokia dabar turizmo rinkos situacija Tunise, – „SRF News“ klausia A.Steinich.

– Tunise yra beveik 600 viešbučių ir maždaug pusė jų (270) dabar yra uždaryti ir šį turistinį sezoną neveiks. Kai kuriuose miestuose net 70 proc. viešbučių nedirba.

Ksar Ouled gatvė Tunise
123rf.com/ Ksar Ouled gatvė Tunise

– Tai turistų dabar šalyje mažiau?

– Taip, turistinėse vietose, paplūdimiuose, viešbučių teritorijose tuščia. Ir tai šokiruoja. Kambarių užimtumas nukrito 46 proc. lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu. Didieji kelionių organizatoriai, pavyzdžiui, „Thomas Cook“, yra nusprendę neorganizuoti kelionių į Tunisą bent jau iki spalio.

– Kaip tai paveikė tunisiečių kasdienybę? Galbūt padidėjo nedarbas?

– Prieš Tuniso revoliuciją maždaug 400 tūkst. žmonių dirbo turizmo sektoriuje, dar beveik 2 mln. žmonių su turizmu buvo susiję netiesiogiai, bet tai veikė jų gyvenimą. Dabar nedarbas padidėjo iki 15 proc., o kai kuriuose regionuose – ir 50 proc.

Labiausiai tai palietė jaunimą: iš penkių jaunuolių du neturi darbo.

– Egipte, kur turizmo rinka šiuo metu taip pat išgyvena ne pačius geriausius laikus, vyriausybė paruošė valstybines programas, padėsiančias pritraukti naujų turistų. Ar Tunise yra panašių planų?

– Tuniso valdžia sunkiai dirba, kad ekonomika atsigautų. Visų pirma daug investuojama į saugumą turistinėse zonose. Tuniso turizmo ministerija keičia strateginę kryptį – nuo masinio turizmo pereinama į ekologinį. Ruošiamasi turistams pasiūlyti išskirtinę kokybę, kurią garantuos „Tuniso prekės ženklas“.

– Ar toks žingsnis sėkmingas?

– Tikslas pritraukti naujų turistinių rinkų. Pavyzdžiui, Tuniso turizmo ministras buvo Rusijoje. Po šio vizito turistų skaičius iš šios šalies Tunise iš tiesų padidėjo. Aišku, dėl šešių tiesioginių skrydžių iš Rusijos į Tunisą. Tunisiečiai daug tikisi iš rusų turistų.

– Apibendrinkime: Tunisas dabar yra demokratinė valstybė, tačiau ekonomikos stabilumo dar teks palaukti?

– Taip, demokratija laimėjo. Tunisas turi konstituciją, buvo laisvi rinkimai, šalį valdo piliečių išrinkta vyriausybė. Tiesa, jos pastangos turizmo reformų srityje nedrąsios.

Bet šalyje matyti daug gerų privačių pastangų: kuriasi maži viešbučiai, vystomi tautinio kultūrinio turizmo projektai. Tai šansas jauniems tunisiečiams, norintiems pradėti savo verslą. Iš tiesų Tunisas dabar turi daug ką pasiūlyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius