TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 12 19 /2016 12 20

Laimingos lietuvių Berlyne istorijos: vieni buvo šalia, kiti spėjo išvykti anksčiau

Šiuo metu Berlyne gyvenanti lietuvė Karina Ziminaitė 15min pasakojo, kad jos namai – vos trys kilometrai nuo vietos, kur pirmadienio vakarą įvykdytas, kaip įtariama, planuotas išpuolis – į Kalėdų mugės vietą įsirėžė sunkvežimis.
Tiesiogiai iš Berlyno

„Prieš kokias 20 min dar buvo girdėti sirenos. Aš iki vėlumos dirbau, tai apie įvykį sužinojau, kai pradėjo kolegos rašyti ir masiškai klausti, ar viskas gerai“, – 15min apie 23 val. Lietuvos laiku pasakojo Karina.

Anot jos, visi jaučiasi sukrėsti. „Man pačiai baisu, kad viskas taip arti“, – prisipažino lietuvė.

Mergina dirba „eSports“ srityje, kurioje – daug profesionalių kompiuterinių žaidėjų. Anot Karinos, kelios komandos gyvena visiškai netoliese, tad visi klausinėja vieni kitų, ar viskas gerai: „Kol kas panašu, kad niekas iš pažįstamų nenukentėjo“.

„Buvo tokių, kurie ketino į mugę eiti ir džiaugiasi likę namuose. Iš esmės viskas įvyko centre, kur visuomet masė žmonių, galybė įvairių parduotuvių“, – kalbėjo Karina, pati sukrėsta pirmadienio įvykių Berlyne.

Anot jos, dabar visi laukia ir žiūri, ar kiekvienas socialiniame tinkle „Facebook“ pasižymės, jog yra saugus.

Lankėsi vienoje iš mugių

Berlyne šiuo metu viešintis Vytenis Labanauskas 15min pasakojo pirmadienio vakarą kaip tik lankęsis vienoje iš kalėdinių Bernyno mugių. Tiesa, ne toje, kurioje įvykdytas teroro išpuolis.

Pasak jo, po praėjusios savaitės pranešimų apie užkardytą išpuolį vienoje Berlyno mugių kai kur buvo pastiprinta apsauga.

Kai kur buvo sustiprinta apsauga, bet nebuvo taip, kad ji labai matoma, įtampos tikrai nebuvo, žmonės švenčia, Kalėdos... – kalbėjo V.Labanauskas.

„Kaip tik buvome šįvakar mugėje, tačiau ne toje. Čia yra daug – apie 80 – tų mugių per visą miestą. Mes buvome kitoje vietoje, todėl nieko nežinome, išgirdome tik iš žiniasklaidos apie šį skaudų įvykį. Kai buvome mugėje tikrai nebuvo jokios įtampos, niekas net negalvojo apie tokius įvykius. Matėme, kad yra policijos prie kitos mugės, visai kitame miesto gale. Kai kur buvo sustiprinta apsauga, bet nebuvo taip, kad ji labai matoma, įtampos tikrai nebuvo, žmonės švenčia, Kalėdos...“ – kalbėjo V.Labanauskas.

Pasak jo, vienoje jo aplankytoje mugėje, į kurią įėjimas buvo mokamas, apsauga buvo kiek rimtesnė – buvo tikrinami įeinančiųjų daiktai.

„Policijos vienoje mugėje, kur mes buvome, prie įėjimo daugiau stovėjo patruliuojančių mašinų. Šiandien buvome tokioje mugėje labiau komercinėje, kur mokamas įėjimas ir taip, matyt, ribojami srautai, tai ten buvo tikrinamos rankinės, bet tikrai nesijautė, kad jaustųsi kažkokia įtampa. Tikrai to nebuvo“, – sakė jis.

Džiaugiasi buvusi namuose

„Berlynas tikrai didelis. Laimė, gyvenu kitoje dalyje ir buvau namie, tad man viskas tvarkoje“, – 15min teigė Austė Čibinskaitė. 27 metų lietuvės teigimu, kalėdinių turgelių Berlyne prieš didžiąsias šventes veikia gausybė: „Jų yra daug, šis nėra kažkuo išskirtinis.“ „Tačiau ta vieta – Zoologischer Garten ir Alexanderplatz – yra visada gan judrios vietos. Alexanderplatz – buvęs Rytų Berlyno centras, o Zoologischer Garten – buvęs Vakarų Berlyno centras“, – pridūrė A.Čibinskaitė.

Ji 15min prasitarė: „Buvo galima tikėtis, kad kažkada tai įvyks ir čia.“ Tiesa, šiaip lietuvė, į Berlyną atvykusi prieš trejus metus, čia jaučiasi saugiai. „Aišku, einant į kokius didesnius susibūrimus, koncertus ar festivalius kartais kyla visokių minčių. Tiesiog tikiesi, kad neatsidursi netinkamu laiku netinkamoje vietoje. Tai gali atsitikti bet kur. Šiuo metu pasaulyje visiškai nesaugu. Nežinau kodėl, bet manęs šiandieninis įvykis Berlyne, mieste, kuriame gyvenu, nesukrėtė itin stipriai. Žinoma, baisu, kai žūsta niekuo nekalti atsitiktiniai žmonės. Bet mane labiau skaudina tai, kad baltųjų europiečių gyvybės vis dar susilaukia daug daugiau dėmesio nei tų, kurie kasdien gyvena žudomų žmonių apsuptyje“, – 15min tvirtino A.Čibinskaitė.

Elgiasi atsargiau

Lietuvos kultūros atašė Berlyne Rita Valiukonytė incidento metu buvo visai kitoje miesto pusėje, tad nieko nematė. Lietuvė irgi pripažino, kad elgiasi atsargiau.

„Jaučiuosi saugiai, bet turiu pripažinti, kad aplinką stebiu atidžiau nei prieš teroro aktą Paryžiuje. Žinios ir vaizdo įrašai neabejotinai veikia, tačiau neturėtume leisti baimei okupuoti mūsų minčių, nes būtent ji yra geriausia populistų ir kitų destruktyvių jėgų pagalbininkė“, – 15min teigė R.Valiukonytė.

Pasijuto laimės kūdikiais

Berlyne pas draugus viešinti lietuvė Darija Eden teigė pasijutusi laimės kūdikiu, nes vos prieš kelias valandas pramogavo vietoje, kurioje įvykdytas išpuolis.

„Prieš kelias valandas Kalėdų miestelyje užkandžiavom, labai jauki ir smagi vieta, daug laimingų žmonių, nuostabios dekoracijos. Miestelis pastatytas prie pat istorinės Berlyno bažnyčios, kuri iki šiol stovi šiek tiek apgriuvus, nes yra nukentėjusi Antrojo pasaulinio karo metu nuo bombardavimo. Buvom sutarę vakarieniauti su draugais, todėl grįžom namo, kurie yra vos 7 minutės pėstute nuo įvykio vietos... Pasijutom laimės kūdikiais. Jausmas labai nemalonus, kai žinai, kad vietoje, kurioje prieš kelias valandas smagiai leidai laiką, viskas sugriauta ir žuvo žmonės“, – rašė Darija.

Vos išvengė nelaimės

Į Berlyną prieš 2,5 metų atsikrausčiusi šokių mokytoja Giedrė Paplaitis 15min pasakojo apie nelaimę sužinojusi iš Lietuvoje gyvenančių artimųjų. Tą patį vakarą ji pravažiavo pro įvykio vietą, nors įprastai šioje miesto pusėje lankosi retai.

„Sutapimas, kad šiandien turėjau du svečius iš Vilniaus. Norėjome nuveikti ką nors neįprasto, todėl kaip tyčia sugalvojome važiuoti į kitą miesto pusę. Man teko vienai grįžti namo pro įvykio vietą, tačiau kadangi manęs mugės nedomina, nelaimės išvengiau“, – pasakojo Giedrė.

Giedrė gyvena tolėliau nuo vadinamo turistinio centro, nuo jos namų iki įvykio vietos – apie pusantros valandos kelio. „Lietuvos masteliu iki ten nuvažiuoti kaip nuo Vilniaus iki Kauno. Jeigu nelaimė būtų Kaune, tai vilniečiai, ko gero, vieni kitų neklaustų, ar visi sveiki. Tačiau kadangi visi turi daug draugų užsieniečių feisbuke, sukilo didelė panika – niekas neįsivaizduoja Berlyno masto“, – kalbėjo lietuvė.

Apie nelaimę Giedrė pirmiausia sužinojo iš Lietuvoje gyvenančių artimųjų, šie jai parašė žinutę, ar ji jaučiasi gerai. „Draugai vokiečiai prašo feisbuke visų nusiraminti, nes dar nėra aišku, ar tai buvo teroro aktas. Nors, žinoma, malonu, kad žmonės teiraujasi, ar viskas gerai, būtų baisu, jei neklaustų“, – kalbėjo ji.

Palangiškiai apsipirkinėjo greta

Vokietijoje gyvenanti rašytoja ir ekskursijų po šį miestą organizatorė Lina Ever įvykio metu buvo namie, tačiau prieš dvi dienas vedžiojusi grupelę turistų iš Lietuvos, kurie apsistoję vos keli šimtai metrų nuo įvykio vietos.

Lina Ever teigia, kad ekskursijos metu jie aplankė kelis kitus kalėdinius turgus ir nebuvo nei mažiausio įtarimo, kad kas nors galėtų sugriauti vokišką kalėdinę pasaką likus kelioms dienoms iki Kalėdų.

Ji pati jiems patarusi būtinai apsilankyti toje mugėje prie Kaizerio Vilhelmo atminimo bažnyčios, bei aplankyti kitus ten esančius objektus. Turistai iš Lietuvos į šią mugę atvyko kaip tik pirmadienio vakarą.

„Ar reikia sakyti, kaip man palengvėjo, kai gavau jų žinutę, kad tuo metu apsipirkinėjo greta esančioje parduotuvėje ir pradžioje net nesuprato, kodėl švilpia sirenos ir važiuoja greitosios...“, – rašė Lina Ever.

Pasak Linos Ever, kalėdinės mugės Berlyne yra labai populiarios ne tik vietinių, bet ir turistų tarpe. Berlyne iš viso veikia apie 80 mugių, iš kurių apie 20 yra centrinėje miesto dalyje ir veikia nuolat. Pasak jos, Berlyne buvo perspėjimų, kad gali įvykti teroro aktas, bet niekas tuo rimtai netikėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius