-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„British Airways“ pilotai pradėjo visuotinį streiką

Jungtinės Karalystės (JK) oro linijų bendrovės „British Airways“ pilotai pirmadienį pradėjo visuotinį streiką, o beveik visi bendrovės skrydžiai gali nevykti dvi dienas.
„British Airways“ lėktuvai
„British Airways“ lėktuvai / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

JK vežėjos ir 4,3 tūkst. bendrovėje dirbančių pilotų ginčas dėl darbo užmokesčio, galintis sutrikdyti ar pakeisti beveik 300 tūkst. kleivių kelionių planus, trunka jau kelis mėnesius.

Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybė penktadienį paragino abi puses „susėsti prie stalo ir viską išsiaiškinti“.

Vietoj to „British Airways“ tik įpylė žibalo į ugnį, pagrasindama, kaip pranešama, atimti iš pilotų ir jų šeimų galimybę nemokamai keliauti, jei streikas įvyks.

„Mes neatsiprašome už tai, kad darome viską, ką galime, kad apsaugotume klientus nuo tolesnių trikdžių“, – penktadienį verslo leidiniui „The Financial Times“ sakė „British Airways“ atstovas.

Didžiosios Britanijos oro bendrovių pilotų asociacija (BALPA) atmetė liepą bendrovės pateiktą pasiūlymą dėl 11,5 proc. atlyginimo didinimo per trejus metus.

Pasak „British Airways“, skrydžių kapitonai gautų „pasaulinės klasės“ atlyginimą ir išmokas, kurių suma siektų apie 200 tūkst. svarų sterlingų (246 tūkst. JAV dolerių arba 220 tūkst. eurų) per metus.

Bendrovė taip pat pabrėžė, kad kitos dvi profsąjungos, atstovaujančios 90 proc. oro linijų bendrovių darbuotojams, sutiko su 11,5 proc. darbo užmokesčio padidinimu.

Vietoj to „British Airways“ tik įpylė žibalo į ugnį, pagrasindama, kaip pranešama, atimti iš pilotų ir jų šeimų galimybę nemokamai keliauti, jei streikas įvyks.

BALPA skaičiuoja, kad antrųjų pilotų užmokestis vidutiniškai siekia apie 70 tūkst. svarų sterlingų, tuo tarpu jaunesniųjų pilotų atlyginimas siekia vos 26 tūkst. svarų.

Nenuostabu, kad dėl šios priežasties kai kuriems pilotams sudėtinga išsikapstyti iš skolų, kadangi, BBC vertinimu, studijų kaina siekia apie 100 tūkst. svarų sterlingų.

BALPA taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad „British Airways“ patronuojančioji įmonė „International Airlines Group“ pernai pranešė apie beveik 10 proc. didesnį ikimokestinį pelną.

„Viena streiko diena, jų pačių skaičiavimu, bendrovei kainuos 40 mln. svarų“, – sekmadienį tviteryje parašė BALPA.

„Šiuo metu ginčo suma siekia 5 mln. svarų. Kodėl bendrovė nenori bendradarbiauti ir užbaigti ginčo?“ – klausė profsąjunga.

Pasak BALPA, kad „British Airways“ nieko neatsakė į profsąjungos pasiūlymą, kurį ji pateikė trečiadienį.

Pilotai grasina streikuoti dar vieną kartą rugsėjo 27 dieną ir galbūt dar kartą artėjant žiemos šventėms, jei ginčas ir toliau stiprėtų.

„Labai apgailestaujame“

Pasak „British Airways“, „didžioji dauguma“ keliautojų arba pasirinko alternatyvius kelionių variantus, arba sutiko su pinigų grąžinimu, nes apie galimą streiką buvo informuoti iš anksto.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„British Airways“ lėktuvas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„British Airways“ lėktuvas

„Mes nenuvertiname sukeltų nepatogumų, dėl kurių labai apgailestaujame“, – teigė „British Airways“ sekmadienį paskelbtame pranešime klientams.

Visgi lieka neaišku, kiek keleivių visame pasaulyje, besinaudojančių „British Airways“ pirmajai kelionės daliai, patirs nepatogumų.

„British Airways“ pirmadienį ruošiasi atšaukti 850 skrydžių.

Pasak „The Financial Times“, oro linijų bendrovė paprastai įvykdo 1,7 tūkst. skrydžių per 48 valandas.

„International Airlines Group“ šiuo metu mėgina atkurti investuotojų pasitikėjimą, susvyravusį akcijų kainoms sumažėjus beveik 40 procentų per pastaruosius 12 mėnesių.

Visgi BALPA generalinis sekretorius Brianas Struttonas teigė, kad, pilotų vertinimu, „išlaidų mažinimo kultūros politika ne tik pakenkė puikiam prekės ženklui, bet ir apsunkino jų darbą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius