Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

„Costa del Kim“: kaip atrodo vasara Šiaurės Korėjoje

Nuotraukose – viskas lyg ir kaip bet kurioje kitoje šalyje. Paplūdimiuose – rožiniai pripučiami flamingai ir orkos. Pliaže žaidžia vaikai, kamuolį svaido suaugusieji, kažkas turškiasi vandenyje. Nuotraukose – kaip Šiaurės Korėjos gyventojai leidžia vasarą?
Vasara Šiaurės Korėjoje
Vasara Šiaurės Korėjoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Šiaurės Korėja turi visai neblogus smėlėtus paplūdimius rytinėje pusėje, ir vasarą čia dažnai traukia poilsiautojai. Populiariausias kurortas – Vonsanas (Wonsan).

Kitais metais jame žadama atidaryti naują poilsio kompleksą, kurį užsienio žiniasklaida jau pakrikštijusi „Costa del Kim“. Kad diktatorius Kim Jong Unas įkvėpimo savo kurortui ieškojo Europos pietuose, buvo vieša paslaptis – jis į Ispaniją su tuo tikslu net buvo nusiuntęs savo žmones.

Kim Jong Unas tikisi, kad kurortas privilios ir užsienio turistus, tik atidarymas vis nukeliamas. Buvo žadama kompleksą pristatyti praėjusiais metais, tuomet – šių metų pavasarį, dar kartą – šių metų rudenį. Dabar jau tikinama, kad darbai bus baigti kitais metais.

„The Times“ žurnalistas, apsilankęs būsimame komplekse, rašė, kad darbuotojai vergauja kone visą parą, kad būtų įgyvendinti diktatoriaus užmojai. Kurorte turėtų būti viešbučių kompleksas, promenados, vandens parkai, atrakcionai. Pastatyta apie 170 naujų pastatų, tačiau, žurnalisto teigimu, trūksta lėšų jų įrengimui – nėra lėšų nei visų reikiamų dalykų pagaminimui, nei jų importavimui. Galimybes gerokai apriboja ir šaliai taikomos sankcijos.

Paplūdimius Šiaurės Korėjoje lanko ne tik vietiniai, bet ir turistai iš kitų šalių. Žinoma, jie griežtai prižiūrimi ir negali laisvai bendrauti su šiaurės korėjiečiais net ir paplūdimyje. Turistai gali eiti tik ten, kur Kim Jong Uno režimas leidžia jiems eiti.

Neseniai šioje šalyje lankęsis lietuvis keliautojas Algirdas Morkūnas yra rašęs, kad gidė tik po ilgų įkalbinėjimų sutiko turistams parodyti paplūdimį. Jie buvo nuvežti į aptvertą zoną, iš kurios liepta neišeiti. Trumpam išsmukęs A.Morkūnas spėjo pamatyti šalia esantį parką, kur laisvalaikį leido gyventojai – šoko, juokėsi, vartojo alkoholį.

Jį nustebino ir vietinės mados – niekur nesimatė moterų su dviejų dalių maudymosi kostiumėlis. O ir visi buvo su sijonėliais.

A.Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Šiaurės Korėjoje
A.Morkūno/Journey.lt nuotr./Kelionė Šiaurės Korėjoje

Vasaros Vonsane yra pakankamai šiltos – oro temperatūra dienomis dažniausiai siekia 25-30 laipsnių šilumos, tačiau liepos ir rugpjūčio mėnesiai kartu yra ir lietingiausi. Pavyzdžiui, ši savaitė labai įprasta orams – oras šyla iki 32 laipsnių, bet lyja kone kasdien.

Šiaurės Korėjoje galioja griežtos taisyklės užsienio žiniasklaidos priemonių fotografams. Jie griežtai prižiūrimi ir sostinėje, o už Pchenjano ribų jiems atsiranda dar daugiau apribojimų – laisvai visko fotografuoti tikrai negalima.

Paplūdimiai atrodo švarūs ir gražaus smėlio, poilsiautojų juose ne tiek ir daug. Nuotraukose galima matyti, pavyzdžiui, ir prie šaudyklos nuobodžiaujančią bei klientų nesulaukiančią moterį.

„Scanpix“/AP nuotr./Vasara Šiaurės Korėjoje
„Scanpix“/AP nuotr./Vasara Šiaurės Korėjoje

Nors nuotraukose, kurios pasiekia Vakarų žiniasklaidą, pajūris atrodo mažai kuo besiskiriantis kad ir nuo Baltijos pakrantės, eiliniams gyventojams nerūpestingos atostogos prie jūros yra dažniausiai tik svajonė. Diktatoriaus valdoma šalis kenčia nuo didelio skurdo, netgi bado.

Toli gražu ne visi gali pasimėgauti ir kita vasaros pramoga – baseinais bei vandens pramogų parkais, esančiais sostinėje. Pchenjane gyvena labiau privilegijuoti gyventojai, kurie gali sau leisti apsilankyti ir vandens pramogų parkuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vasara Šiaurės Korėjoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vasara Šiaurės Korėjoje

Sostinėje vasarą būna karšta – oro temperatūra liepą ir rugpjūtį dažniausiai būna apie 30 laipsnių. Tačiau vėlgi – būna pakankamai lietinga. Šiaurės Korėjoje kritulių daugiau iškrenta vasarą, o ne žiemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius