Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2021 03 01 /11:02

Norėdami atkurti susidomėjimą skrydžiais, COVID-19 testus daro Vilniaus oro uoste: pirmą rytą teigiamų rezultatų nebuvo

Nuo kovo 1-osios Vilniaus oro uoste galima pasidaryti COVID-19 testą. Čia pristatyti pirmieji mobilūs statiniai keleivių testavimui. Planuojama, kad balandį tokia paslauga atsiras ir Kauno bei Palangos oro uostuose. Šių testų kainos sieks nuo 33 iki 140 eurų, sertifikatus bus galima gauti įvairiomis kalbomis.

Tai pirmieji mobilūs keleivių testavimo dėl COVID-19 punktai Lietuvos oro uostuose.

Keturių tipų testai

Mokamas testavimas bus atliekamas laikinuose statiniuose, kurie bus įrengti gerai matomose vietose, greta oro uostų keleivių terminalų. Testavimo paslaugų teikimo laikas bus derinamas prie esamų skrydžių grafiko, testavimo pažymos (sertifikatai) išduodamos ne tik lietuvių, bet ir kitomis užsienio kalbomis.

Kaip skelbia Vilniaus oro uostas, atliekamų testų tipai bus tokie: PGR per 24–36 val. (kainuos 90 eurų), PGR per 1,5–3 val. (140 eurų), antigenų per 20 min. (43 eurai), antigenų per 2 val. (33 eurai).

Testavimo procesas nesudėtingas. Tereikia užsiregistruoti tyrimui internetu arba telefonu +370 632 22122, atvykti į testavimo punktą 5 min. iki paskirto vizito laiko, paruošti asmens dokumentą ir banko kortelę atsiskaitymui, atlikti testavimą ir bus gautas tyrimo atsakymas bei sertifikatas.

Atliekamų testų tipai bus tokie: PGR per 24–36 val. (kainuos 90 eurų), PGR per 1,5–3 val. (140 eurų), antigenų per 20 min. (43 eurai), antigenų per 2 val. (33 eurai).

Keleivių teliko dešimtadalis

Lietuvos oro uostų Operacijų ir infrastruktūros departamento vadovas Dainius Čiuplys teigė, kad link šito testavimo eita jau kurį laiką, nes nauja realybė tokia, jog norint patekti į kitas šalis reikia neigiamo testo rezultato.

„Aviacija kurį laiką buvo nemažai demonizuojama dėl įvairių atvejų. Manau, tai vienas iš būdų nuimti šitą besitęsiantį šleifą – užtikrinti, kad visi keleiviai vykdami į užsienio šalis būtų ištestuoti. Ar būtų mieste, ar šitame punkte.

Atsiranda reikalavimas kai kurių šalių, turėti testo rezultatus prieš labai trumpą laiką, tai mes tą su šita vieta ir spręsim“, – tikino D.Čiuplys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Čiuplys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Čiuplys

Gali pasinaudoti šiuo testavimu ir grįžtantys į Lietuvą. Anot D.Čiuplio, tai žingsnis atkuriant susidomėjimą pačiais skrydžiais.

Kiek laiko reikės tokios paslaugos, direktorius sakė nežinąs – tiek, kiek to reikės. „Pandemijos pradžioje galvojome, kad tai truks trumpai, o jau praėjo metai. Vakcinavimas turbūt keis situaciją, bet turi įsibėgėti vakcinavimas“, – teigė D.Čiuplys.

Testą oro uoste galės pasidaryti tie, kurie turi bilietus skrydžiams.

Pernai per sausį ir vasarį keleivių Vilniaus oro uoste buvo apie 900 tūkst., tai šiemet per tą patį laiką tebuvo apie 90 tūkst. – kaip sako D.Čiuplys, teliko dešimtadalis.

VIDEO: Keleivių COVID-19 testavimo paslaugų oro uostuose pristatymas

Jis minėjo, kad skrydžių yra – Amsterdamas, Stambulas, užsakomieji skrydžiai į Tenerifę ir t. t. Tikimasi, kad balandį skrydžių jau turėtų daugėti, tik planuoti esą sudėtinga, nes viskas keičiasi kas savaitę.

Pernai per sausį ir vasarį keleivių Vilniaus oro uoste buvo apie 900 tūkst., tai šiemet per tą patį laiką tebuvo apie 90 tūkst.

Pirmadienio rytą ištirta 50 žmonių

Kompanijos „Rezus.lt“ direktorė, diagnostikos ir gydymo įstaigų asociacijos prezidentė Daiva Kazlauskienė teigė, kad pirmadienio rytą sulaukta daugiau nei 50 žmonių, kurie norėjo atlikti greitąjį antigeno testą – tai žmonės, kuriems reikia šį tyrimą atlikti prieš keturias valandas ir iki šiol buvo sunku surasti vietą, kur jie galėtų tai padaryti labai anksti ryte.

„Laboratorija teiks paslaugas visą parą. Mes prisitaikome prie skrydžių grafiko, bet skrydžiai jau vyksta visą parą, tik naktį, 1–3 val., galėsime šiek tiek atsipūsti. Žmonės patenkinti, kadangi jiems nereikia blaškytis, važinėti, nes jie žino, kad šalia oro uosto gali gauti greitą ir patogią paslaugą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daiva Kazlauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Daiva Kazlauskienė

Jau turime užsiregistravusių daugiau nei 200 žmonių“, – teigė D.Kazlauskienė.

Jos teigimu, šiuo metu skaičiuojama, kad per valandą gali aptarnauti 50 žmonių – ištirti ir išduoti sertifikatus. Yra du etapai, pirmiausia reikia užsiregistruoti telefonu ar internetu, o tada jau tyrimas šalia oro uosto. Tyrimų apimtys gali keistis pagal poreikius.

D.Kazlauskienė teigė, kad jų laboratorija oro uoste galėtų dirbti ir kaip mobilusis punktas, daryti testus nemokamai, jeigu tik būtų skirtas papildomas finansavimas iš Vilniaus savivaldybės. Kadangi šiuo metu atvykstantieji gali nemokamai pasidaryti testą miesto mobiliajame punkte, todėl nesitikima, kad keleiviai tai darys čia.

Pirmadienį visi ištirti atvejai buvo neigiami. Jeigu atsakymas bus teigiamas, kelionė šiam žmogui bus baigta. Tuomet, anot D.Kazlauskienės, jis turės kreiptis į šeimos gydytoją, tačiau esą koks jo kelias atgal namo ar kažkur, ji negalėjo atsakyti, kadangi esą laboratorijos darbas yra atlikti tyrimą, o ne rūpintis tolesne eiga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos

D.Čiuplys teigė, kad oro uostas irgi nekontroliuos, kaip žmogus izoliuosis, tam galioja bendroji tvarka.

„Apeliuojama į žmogaus savimonę, kad gavęs teigiamą rezultatą jis ar savo automobiliu, ar išsikvietęs giminaitį, ar pan., vyks į izoliacijos vietą ir kreipsis į šeimos gydytoją“, – teigė D.Čiuplys.

Šiuo metu planuojama keturių žmonių komanda – dvi slaugytojos ir du registratoriai. D.Kazlauskienė neslėpė, kad buvo iššūkis rasti visą parą dirbančius žmones.

Neigiami testai būtini

Poreikį testavimo galimybėms oro uostuose yra išsakę ne tik keleiviai, bet ir oro bendrovės. Šiuo metu iš Lietuvos vykstant į daugelį Europos Sąjungos (ES) arba trečiųjų šalių – būtina turėti ne anksčiau kaip prieš 72 arba 48 val. iki atvykimo gautą neigiamo rezultato patvirtinimą – daugeliu atveju šalys pripažįsta ne tik PGR, bet ir greitųjų antigenų testų pažymas.

Lietuva taip pat taiko reikalavimą turėti neigiamą koronaviruso testą jau atvykstant į šalį arba jį atlikti iškart atvykus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Keleivių COVID-19 testavimo paslaugos

Penktadienį atnaujintą paveiktų šalių sąrašą, iš kurių atvykus taikomos griežtesnės izoliacijos sąlygos, papildė Jungtinės Amerikos Valstijos, šį sąrašą „paliko“ Ispanija ir Portugalija. Reikšmingas pokytis vežėjams ir kitiems išvykstantiems iš Lietuvos: pakeistas pranešimo apie išvykimą terminas – nelieka nuostatos informuoti NVSC sužinojus apie išvykimą iš šalies ne vėliau kaip prieš 24 val. iki išvykimo. Šie pakeitimai įsigalioja nuo pirmadienio, kovo 1 d.

Švelnesnės izoliacijos sąlygos nuo pirmadienio bus taikomos atvykusiems iš Ispanijos ir Portugalijos, griežtesnės – iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius