Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dėl „Justino Bieberio efekto“ uždaryta viena gražiausių Islandijos vietų

Islandijos kanjonas, kurį visame pasaulyje išpopuliarino Justinas Bieberis, buvo užvertas turistams, nes jų čia lankėsi tiesiog per daug.
Fjaðrárgljúfur kanjonas Islandijoje
Fjaðrárgljúfur kanjonas Islandijoje / 123rf.com nuotr.

100 m ilgio Fjaðrárgljúfur kanjonas Islandijos pietuose visuomet traukė lankytojus. 2015 m. ši nuostabi vieta atsidūrė ir Justino Bieberio vaizdo klipe „I’ll Show You“ – po tokios reklamos turistai kanjoną tiesiog užplūdo.

2017 m. šią vietą aplankė 150 tūkst. keliautojų, o kitais metais – jau net 282 tūkst.

Didelis turistų srautas turi savo kainą. Šimtai tūkstančių kojų išmindo augalus, ištrypia takus. Islandijos Aplinkosaugos agentūra iš pradžių nusprendė kanjoną turistams užverti dviem kovo savaitėms, tačiau vėliau draudimą nutarė pratęsti iki birželio 1 d.

VIDEO: Justin Bieber - I'll Show You (Official Video)

Tai jau antras kartas, kai kanjonas uždaromas dėl aplinkosaugininkų nerimo. Pareigūnai tą jau buvo laikinai padarę 2018-ųjų pavasarį.

Savo vaizdo klipe Kanados popžvaigždė laksto po saugomas samanas tarpeklyje, vartosi nuo kalvų. Net ir praėjus ketveriems metams po vaizdo klipo pasirodymo pareigūnai vis dar turi tramdyti turistus, kurie mėgina atkurti tokius vaizdus.

Aplinkosaugos agentūros atstovas Daníelis Freyris Jónssonas įsitikinęs, kad kanjonas išpopuliarėjo būtent dėl J.Bieberio. „Šis tarpeklis nebuvo gerai žinomas, – teigė jis RUV. – Tik islandai apie jį žinojo seniai. Eismas padidėjo po to, kai J.Bieberis čia pasirodė. Tarp 2016, 2017 ir 2018 m. lankytojų daugėjo nuo 50 iki 80 proc.“

Ne tik padidėjęs turistų skaičius daro žalą kanjonui. Ši žiema Islandijoje buvo neįprastai drėgna – tai prisidėjo prie žalos trapiai ekosistemai.

Takai žiemą dažnokai virto purvo klampynėmis, todėl turistai perlipdavo tvoras ir eidavo tarpeklio link tomis vietomis, kur jiems žengti draudžiama.

2017 m., kai kanjonas išpopuliarėjo, prie kanjono net buvo paskirti prižiūrėtojai. Po to, kai jis buvo uždarytas, jiems per dieną tenka sustabdyti 100–200 automobilių, kuriais turistai bando patekti prie kanjono.

Fjaðrárgljúfur kanjonas – ne vienintelė vieta, kuri susilaukė susidomėjimo po J.Bieberio dėmesio. Jis vaizdo klipe taip pat riedlente čiuožinėjo ant Sólheimasandur lėktuvo nuolaužų. Lankytojų čia buvo tiek, kad vietos ūkininkas užtvėrė kelią per savo valdas – nebegalėjo apsikęsti netinkamo jų elgesio.

VIDEO: Dešimtmečius Islandijos paplūdimyje trūnijančio lėktuvo griaučiai žavi turistus

Turizmas Islandijoje per pastarąjį dešimtmetį išaugo kelis kartus. Dar 2010 m. per metus šią šalį aplankydavo mažiau nei pusė milijono turistų, tačiau praėjusiais metais į čia atvyko net 2,3 mln.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius