-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl liūčių griūva vieno gražiausių senamiesčių pasaulyje namai

Sanos senamiestyje, kuris įtrauktas į UNSECO pasaulio paveldo sąrašą, griūva pastatai, neatlaikę galingų liūčių. Jemenas jau kelis mėnesius kenčia nuo stiprių liūčių, potvynių ir audrų – tai tapo dar vienu dideliu iššūkiu šaliai, kuri kenčia nuo karo, ligų ir maisto trūkumo.
Sana, Jemenas
Sana, Jemenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „Reuters“, išskirtinės architektūros baltai rudiems pastatams iš purvo plytų jau seniai grėsė pavojus. Dar prieš XI a. pastatyti namai buvo neprižiūrimi, apgriuvę.

Penktadienį stiprioms liūtims plaunant Sanos miestą, sugriuvo dalis Muhammado Ali al-Talhi namo. Jis kartu su šešiais vaikais ir šešiomis moterimis liko benamiai. „Viskas, ką mes turėjome, liko palaidota“, – sakė jis, stovėdamas prie griuvėsių ir purvo kalno.

Pareigūnai sakė, kad gyventojai senųjų pastatų dabar neprižiūri taip, kaip jais buvo rūpinamasi anksčiau. Dėl to namuose atsiranda įtrūkimų sienose, jie tampa nebetvirti.

Skaičiuojama, kad apie 5 tūkst. pastatų senamiestyje turi nesandarius stogus, pro kuriuos į vidų patenka lietus. Apie 107 pastatų stogai yra iš dalies įgriuvę. Pastarosiomis savaitėmis iš dalies arba visiškai sugriuvo apie 111 namai.

Vietos pareigūnai, atsakingi už kultūros paveldą, kartu su UNESCO ir kitais fondais stengiasi apsaugoti bent dalį senųjų pastatų.

Jemene šiemet – rekordinės liūtys, kurios prasidėjo dar balandžio viduryje ir paprastai tęsiasi iki rugsėjo vidurio. Jos dar labiau apsunkino gyvenimą Jemene, padėtį kuriame Jungtinės Tautos vadina didžiausia pasaulyje humanitarine krize.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Sana, Jemenas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Sana, Jemenas

Per jau penkerius metus trunkantį karą žuvo daugiau nei 100 tūkst. žmonių, apie 80 proc. šalies gyventojų yra priklausomi nuo paramos, milijonai – ant bado ribos.

Situaciją sunkino ir koronavirusas, o liūtys padėjo ir plisti tokioms ligoms kaip cholera, dengės karštligė ir maliarija.

Sana yra laikomas vienu seniausių miestų pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius